Annons

Advokatbyrån
LexSeven

Metin ataseven

Advokat & notarius publicus

Metin Ataseven

Äldreomsorgen och Telge Tillväxt i viktigt samarbete

Telge Foto -Alex Ataseven

Foto: Pixnio/Alex Ataseven.

Telge Tillväxt (TTX) har i tio år haft uppdraget att bidra till att minska arbetslösheten i Södertälje bland unga. 

TTX har framgångsrikt utvecklats till en läroplats och träningsarena som gör unga vuxna, i huvudsak, mellan 18-24 år anställningsbara och leder till riktiga jobb.

Metodiken bygger på en kombination  av uthyrning för arbete med praktik, utbildning, yrkesutbildning, svenskundervisningen mm. 

Resultatet är mycket gott. I genomsnitt går mellan 70 och 80 procent av ungdomarna vidare till jobb eller studier efter sin tid på TTX. 

Sedan drygt ett år tillbaka har TTX uppdrag utökats till att även omfatta utrikesfödda kvinnor mellan 25-40 år som står utanför arbetsmarknaden. 

Inte sällan har dessa kvinnor varit hemma och tagit hand om familj, hem och hushåll och saknat erfarenhet och förankring i det svenska arbetslivet och har därmed också bristande kunskaper i svenska språket.

”Detta nya branschspår visade sig vara ett lyckokast”

Under 2021 inleddes ett samarbete mellan TTX och Äldreomsorgsnämnden som innebar att ett nytt branschspår, Vård- och omsorg, etablerades inom TTX vid sidan av de redan befintliga te x inom industri och handel. Detta nya branschspår visade sig vara ett lyckokast eftersom många kvinnor i den nya målgruppen gärna såg en framtid där.

Hittills har tjugotvå kvinnor nu haft möjlighet att via TTX komma in på vård- och omsorgsboenden för äldre samt gruppboenden inom funktionshinderområdet, som träningsarena under sex månader. Under den tiden har man provat på yrket, funnits med i ett arbetslivssammanhang, haft arbetskamrater samt systematiskt tränat och utvecklat sina svenskakunskaper. 

Berättelserna om kvinnornas väg från att stå utanför arbetlivet till att ha en tillhörighet, är förstås skiftande. Några har upptäckt att vård- och omsorg inte är det som passar dem, några har bytt till andra branschspår och för ett fåtal återstår en tid av språkträning. 

”Utvecklat både språk och studiemotivation så att de fått vikariatsanställningar”

Ett flertal har funnit att arbete inom omsorg och omvårdnad är just det som passar dem bäst. Efter sex månader i TTX branschspår har de utvecklat både språk och studiemotivation så att de fått vikariatsanställningar inom Södertälje kommun som vårdbiträden.

Flera av dem har bestämt sig för att söka till utbildning inom området och sju personer har med glädje och stolthet tagit emot besked att de antagits till höstens vård- och omsorgsutbildning. Detta efter att praktiserat och tränat under sex månader!

Samarbetet mellan TTX och Äldreomsorgsnämnden är och kommer framöver vara en väg till kompetensförsörjning inom vård och omsorg och till att fler utrikesfödda kvinnor kommer in på arbetmarknaden och skapar sin egen försörjning. 

Ingela Nylund Watz, Riksdagsledamot (S),  ordförande i Telge Tillväxt AB

Pia Sjöstrand, (S) ordförande i Äldreomsorgsnämnden

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 juli 2022 05:00
Senast uppdaterad: 5 juli 2022 06:26

Polisen ryckte ut efter larm om smällar från vapen i Södertälje

polishelikopter

Arkivbil: Shamash Oyal.

På måndagskvällen inkom uppgifter om en misstänkt skottlossning i utkanten av Södertälje. 

Enligt polisens uppgifter ska den misstänkta skottlossningen ägt rum vid Tysslingeområdet.

Det var vid 21-tiden som inringare hört smällar i Tysslinge varpå en stor polisinsats inleddes med bland annat polishelikopter.

– Personer hade hört knallar från ett vapen i Tysslingeomårdet, så vi arbetade med ett antal patruller och helikopter, säger Daniel på polisen till Telgenytt.

I samband med larmet arbetade flera patruller med att undersöka ljudens ursprung som kort därefter lokaliserades. Det visade sig vare en man med vapenlicens som hade avlossat sitt jaktvapen.

Polisen befinner sig just nu på platsen och undersöker händelsen, men det är i nuläget oklart om vapnet brukats på sådant vis att det kommer leda till en anmälan.

– Det är inte helt klart om det blir en anmälan eller inte, vi fortsätter att arbeta med den delen, säger polisen till Telgenytt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 augusti 2022 20:43
Senast uppdaterad: 8 augusti 2022 20:43

Dog efter att ha rånats och misshandlats – Två män döms till fängelse

297214428_1453398985193662_2236672990594494739_n

Foto: Polisens förundersökning.

I vintras omkom en 30-årig man efter att ha blivit lurad till en plats i Södertälje där han rånades och misshandlades till döds. Två män dömdes till fängelse, men den tredje friades i hovrätten.

Det var den 6 januari 2022 som några personer satt i en bar i centrala Södertälje och umgicks. Då bestämde två av männen att råna 30-åringen och lurade honom till Linanäs.

30-åringen trodde dock att han skulle få skjuts till en annan adress, men väl i bilen påstod männen att de först skulle träffa en person för att hämta alkohol.

Men istället kördes han till en plats där han misshandlades brutalt.

Väl framme Vid Linanäs Marina blev 30-åringen misshandlad, rånad och lämnades medvetslös på platsen utan skor i minusgrader.

Gärningsmännen lyckades få med sig mobil, skor och kontanter och därefter återvänder de till baren där de tidigare druckit öl ihop.

De dömda männen sitter med 30-åringen innan han kidnappas, rånas och misshandlas. Foto: Polisens förundersökning.

Efter händelsen ska minst en av männen uppmärksammats med trasiga knogar och enligt vittnesuppgifter ska männen dagen efter ha varit ”glada men lite skrytiga” och sagt bland annat att ”han förtjänade stryk”.

30-åringen misshandlades så svårt att han sex dagar efter händelsen omkom till följd av sina skador.

Totalt åtalades tre män för rån och vållande till annans död efter händelsen. Två av männen dömds till fängelse, men den tredje friades.

Hovrätten fastställer nu straffet mot en 29-åring till två års fängelse för rån och vållande till annans död och en 30-åring man döms till ett år och tre månaders fängelse för medhjälp till rån.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 augusti 2022 18:32
Senast uppdaterad: 8 augusti 2022 18:32

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors