Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Äldreomsorgen och Telge Tillväxt i viktigt samarbete

Telge Foto -Alex Ataseven

Foto: Pixnio/Alex Ataseven.

Telge Tillväxt (TTX) har i tio år haft uppdraget att bidra till att minska arbetslösheten i Södertälje bland unga. 

TTX har framgångsrikt utvecklats till en läroplats och träningsarena som gör unga vuxna, i huvudsak, mellan 18-24 år anställningsbara och leder till riktiga jobb.

Metodiken bygger på en kombination  av uthyrning för arbete med praktik, utbildning, yrkesutbildning, svenskundervisningen mm. 

Resultatet är mycket gott. I genomsnitt går mellan 70 och 80 procent av ungdomarna vidare till jobb eller studier efter sin tid på TTX. 

Sedan drygt ett år tillbaka har TTX uppdrag utökats till att även omfatta utrikesfödda kvinnor mellan 25-40 år som står utanför arbetsmarknaden. 

Inte sällan har dessa kvinnor varit hemma och tagit hand om familj, hem och hushåll och saknat erfarenhet och förankring i det svenska arbetslivet och har därmed också bristande kunskaper i svenska språket.

”Detta nya branschspår visade sig vara ett lyckokast”

Under 2021 inleddes ett samarbete mellan TTX och Äldreomsorgsnämnden som innebar att ett nytt branschspår, Vård- och omsorg, etablerades inom TTX vid sidan av de redan befintliga te x inom industri och handel. Detta nya branschspår visade sig vara ett lyckokast eftersom många kvinnor i den nya målgruppen gärna såg en framtid där.

Hittills har tjugotvå kvinnor nu haft möjlighet att via TTX komma in på vård- och omsorgsboenden för äldre samt gruppboenden inom funktionshinderområdet, som träningsarena under sex månader. Under den tiden har man provat på yrket, funnits med i ett arbetslivssammanhang, haft arbetskamrater samt systematiskt tränat och utvecklat sina svenskakunskaper. 

Berättelserna om kvinnornas väg från att stå utanför arbetlivet till att ha en tillhörighet, är förstås skiftande. Några har upptäckt att vård- och omsorg inte är det som passar dem, några har bytt till andra branschspår och för ett fåtal återstår en tid av språkträning. 

”Utvecklat både språk och studiemotivation så att de fått vikariatsanställningar”

Ett flertal har funnit att arbete inom omsorg och omvårdnad är just det som passar dem bäst. Efter sex månader i TTX branschspår har de utvecklat både språk och studiemotivation så att de fått vikariatsanställningar inom Södertälje kommun som vårdbiträden.

Flera av dem har bestämt sig för att söka till utbildning inom området och sju personer har med glädje och stolthet tagit emot besked att de antagits till höstens vård- och omsorgsutbildning. Detta efter att praktiserat och tränat under sex månader!

Samarbetet mellan TTX och Äldreomsorgsnämnden är och kommer framöver vara en väg till kompetensförsörjning inom vård och omsorg och till att fler utrikesfödda kvinnor kommer in på arbetmarknaden och skapar sin egen försörjning. 

Ingela Nylund Watz, Riksdagsledamot (S),  ordförande i Telge Tillväxt AB

Pia Sjöstrand, (S) ordförande i Äldreomsorgsnämnden

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 juli 2022 05:00
Senast uppdaterad: 5 juli 2022 06:26

Deras traditionella mat från Mellanöstern gör succé

22F2F9B8-DDAD-478C-861D-F619208C389B

Paul Habib från restaurang Carolina i Södertälje.

När de slog upp portarna för den vackra restaurangen Carolina vid Nygatan skakades Södertälje av en otäck våldsvåg, men nu kommer vändningen, av allt att döma. – Vi fick en tuff start på grund av allt som hänt, men nu går det åt rätt håll och det är vi väldigt glada för, säger Paul Habib som arbetar på platsen till Telgenytt.

I centrala Södertälje erbjuder Carolina varierade och traditionella rätter med hög kvalité på råvaror och smakupplevelser utöver det vanliga från Mellanöstern. Meza, bulgur, hummus, tabbouleh är några av rätterna som utmärker det libanesiska köket, men enligt Paul, som är född och uppvuxen i Syrien, betonar att matkulturen är känd från hemlandet och hela mellanöstern – men som idag främst associeras med Libanon.

– Det är precis samma maträtter och samma upplägg runt grannländerna vid medelhavet så som Libanon och Syrien, och jag personligen har studerat matkulturen. Idag är det många från Syrien som döper sina restauranger till libanesiska, enbart för att allmänheten inte skulle förstå om de skulle kalla den för exempelvis Syriskt, säger Paul Habib som arbetar på restaurang Carolina.

– Säger man Syrien tänker folk exempelvis Shawarma, men vi har så mycket mer så. Allt från meza och grillrätter och det är just den breda menyn som vi erbjuder här hos oss, säger han.

Avsmakningsmenyn Damaskus på restaurang Carolina.

Familjerestaurangen Carolina, vid korsningen Nygatan/Nedre Torekällgatan, har erfarenheter som sträcker sig decennier tillbaka – över 20 år närmare bestämt. När kriget utbröt i hemlandet tvingades hela familjen att lämna allt som byggdes upp i generationer för att ta sig till en tryggare tillvaro. Det var över 10 år sedan.

Väl i Sverige tampades de med den stora omställningen att börja om på nytt i ett främmande land, men tack vare tidigare kunskaper inom matkulturen lyckades de skaffa arbeten på olika håll, främst i Stockholm. När storebrodern Eile bestämde sig för att ta över den asiatiska restaurangen Full House i Södertälje väckte han familjens dröm om arbeta ihop igen – precis som i hemlandet Syrien.

Men när restauranger öppnades ställdes de inför en brant uppförsbacke.

– Vi öppnade precis när allt hände. Folk ville besöka oss, men vågade inte gå på grund av oroligheterna. Det påverkade oss väldigt mycket under hösten, men i december kände vi verkligen att vi kom igång. Vi hade i princip fullbokat varje dag och vår cateringen exploderade, säger Paul.

Lokalen har renoverats in i minsta detalj och inger en avslappnad och välkomnande miljö och erbjuder allt från lunch, À la carte, catering och eventbokningar. Vilket Södertäljeborna sakta men säkert börjat hitta till berättar Habibi.

Men från och med nästa vecka ändrar restaurangen lite på sina öppettiderna.

– Vi jobbar nästan varje dag. När vi öppnade såg vi söndagar som en dag vi kunde stänga, men senaste tiden har vi fullt upp på söndagar. Allt från dop till examensfester, så vi ha valt att stänga måndagar för att få lite ledighet, säger Paul Habib till Telgenytt.

Se Foodora för mer info om restaurangens meny Restaurang Carolina

Restaurang Carolina vid Nedre Torekällgatan. Foto: Alexander Isa.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 februari 2023 20:21
Senast uppdaterad: 2 februari 2023 22:59

SENASTE NYTT: 22-åring häktad – Misstänkt för inblandning i mordet i Ronna

Ronna

Foto: Polisen/Alexander Isa.

En man född, 2000, har häktats misstänkt för delaktighet i mordet på 41-åringen i Ronna. Han blir den tredje som gripits för inblandning i mordet den 1 oktober 2022.

Vid 20-tiden, lördagskvällen den 1 oktober, promenerade 41-åringen och en vän längst Enhörnaleden när en maskerad person på elcykel körde fram. Den maskerade personen tar fram ett vapen och avlossar mot 41-åringen som avlider på platsen.

Den 5 oktober grips en 17-årig pojke, skriven i Hägersten i södra Stockholm, och misstänks för ha att skjutit 41-åringen med flera skott. Torsdagen den 12 januari kom nästa gripande. En 25-åring greps och häktades misstänkt för medhjälp till mord och i andra hand grovt skyddande av brottsling.

En tredje person gripen för inblandning.

I början av veckan, måndag 30 januari, grep polisen en tredje person som misstänks för delaktighet i mordet på Enhörnaleden vid Ronnaskolan den 1 oktober 2022. En 22-årig man, född år 2000 och skriven i Södertälje, greps tidigt på måndagsmorgonen och begärdes häktad misstänkt för medhjälp till mord samt grovt skyddande av brottsling.

Under torsdagen kom domstolens beslut. 22-åringen häktas, men på enbart grovt skyddande av brottsling.

Läs även:

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 februari 2023 11:22
Senast uppdaterad: 2 februari 2023 11:31

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gratis tandställningscheck
från region Stockholm?

Slipp kötiden
Kom till oss!

Välkommen till vår nya specialistavdelning
i tandreglering för barn och vuxna