Pådraget vid polisstationen – Handgranat och sprängdeg utanför polismans kontor

2022_05_0FF12122-FB32-476A-B1B5-2424D81A5061

Arkivbild: Alex Ataseven.

Måndag den 23 maj spärrades ett stort område av runt polisstationen efter ett fynd som innehöll en handgranat och sprängdeg.

Nu anmäler en polisanställd händelse till Arbetsmiljöverket efter att fyndet lämnats utanför dennes kontor.

Det var vid lunchtid den 23 maj som en polispatrull gjorde ett fynd i en källare i Södertälje. Kort efter fyndet spärrades ett stort område av i centrala Södertälje runt om polishuset dit föremålet förts.

Vad föremålet innehöll ville polisen inte uttala sig om

– De kom med ett föremål som vi inte kunde utesluta var farlig. Vi satte avspärrningarna vid i samband med att vi skulle arbeta med föremålet, berättade polisen till Telgenytt.

Området runt polisstationen spärrades av efter fynd om farlig föremål. Foto: Alex Ataseven.

Men nu framkommer det uppgifter om innehållet efter att polisen själva anmält händelsen till Arbetsmiljöverket som ett tillbud.

Fyndet, misstänkt skarp handgranat och sprängdeg, togs med till polisstationen där den lämnades i en polisbil som parkerades utanför en anställds kontor.

”Jag satt vid min arbetsplats när jag efter en stund får veta att polisbilen, som stod parkerad precis utanför mitt fönster, innehöll en misstänkt skarp handgranat och sprängdeg. Granaten och sprängdegen hade legat där cirka 1 timme innan det uppmärksammades.”, skriver en anställd på Polismyndigheten.

”När det uppmärksammades att det var en skarp handgranat och sprängdeg, spärrades parkeringen och den del av byggnaden av.”, skrivs det i anmälan till Arbetsmiljöverket.

Kort därefter tillkallades bombskyddsgruppen som hanterade handgranaten och sprängdegen.

Stor insats efter misstänkt bombfynd vid polishuset – Stora avspärrningar

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 juni 2022 11:00
Senast uppdaterad: 21 juni 2022 14:04

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors