Företag i fokus:

Annons

Idrotten behöver stöttning och Södertäljeborna förtjänar Sveriges bästa idrotts- och hälsoförutsättningar!

F4DD9262-1033-4D92-8087-E28D5A05D8DE

Foto: Creative Commons / Pixnio / Cc.

Idrotten behöver stöttning och Södertäljeborna förtjänar Sveriges bästa idrotts- och hälsoförutsättningar!

I rapporten ”Två år med Corona” redogör Riksidrottsförbundet för hur antalet träningar, tävlingar, matcher och turneringar minskat dramatiskt under pandemin.

Effekten som rapporten bland annat poängterar är att ”De sociala sammanhangen som vanligtvis sker innan och efter träningar och matcher/ tävlingar, men som har uteblivit på grund av restriktionerna har påverkat engagemanget”.

”Stora tapp av aktiva medlemmar, i synnerhet tonåringar”

Mer än hälften av idrottsföreningarna är bekymrade över sin framtid och inte minst på grund av stora tapp av aktiva medlemmar, i synnerhet tonåringar.

Rapporten varnar även för farhågor gällande förlusten av ideella ledare, förtroendevalda och funktionärer.

Moderaterna vill att frågan om folkhälsan tas på allvar i Södertälje kommun och att det snarast sker de nödvändiga åtgärder som krävs för att den lokala idrotten ska kunna återstarta och återrekrytera deltagare.

Vi vet inte vad konsekvenserna av pandemins efterdyningar kommer leda till på vare sig kort- eller lång sikt och vilka negativa effekter för segregationen vi riskerar genom att inte agera?

Den negativa utvecklingen skapar oro och rapporten ger en tankeställare.

”Förslag på större idrottsevenemang som skulle kunna förläggas i Södertälje”

Därför lämnade vi ett nämndinitiativ till Kultur- och fritidsnämnden att ta fram en lista med förslag på större idrottsevenemang som skulle kunna förläggas i Södertälje kommun i syfte att inspirera till idrott och värna folkhälsan samt att man ser över vilka stöd den lokala idrotten kan behöva framöver. Vårt initiativ röstades ned 25 maj av majoriteten samt Vänsterpartiet.

Genom vårt förslag på åtgärder hade vi kunnat skapa en värdefull dialog och genom samverkan ta till de adekvata åtgärder som det skulle behövas för att skapa en förhöjd kvalitet av folkhälsans kärna. Samt sända ut en signal till såväl idrottsföreningar- som invånare att kommunen tar dessa frågor på alvar.

I år är det val och det kommer då visas vilka partier som har kraften att göra de åtgärder som krävs för att skapa en rustad kommun efter pandemin.

Kultur- och fritidsnämnden röstade emot Moderaternas nämndinitiativ men Moderaternas budskap kvarstår;

Idrotten behöver stöttning och Södertäljeborna förtjänar Sveriges bästa idrotts- och hälsoförutsättningar!

Saad Said (M), Kultur- och fritidsnämnden, 2:e vice ordförande

Joakim Lindberg (M), Ersättare

Charles Mattocks (M), Ersättare

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 21 juni 2022 14:05

Två Södertäljebor åtalas för förberedelse till mord

nykoping

Foto: Polisenes förundersökning

I fjol drabbades Nyköping av en serie våldsamma händelser. Nu kopplas två Södertäljebor till två explosioner vid två olika bostadshus efter att de stoppats av polisen, som fann en termosbomb i bilen.

Under hösten 2023 drabbades Nyköping av en flera våldshändelser som inkluderade två explosioner och skottlossning. Två explosioner vid olika bostadshus och en termosbomb som hittades i en bil har lett till att två personer från Södertälje nu står åtalade, misstänkta för förberedelse till mord samt allmänfarlig ödeläggelse.

En man i 20-årsåldern, ursprungligen från Egypten och bosatt i Södertälje, samt en annan pojke i 15 års ålder från Järna, greps av polis i Nyköping med en bomb i bilen.

Termosbomben som polisen hittade i Södertäljebornas fordon i Nyköping.
Foto: Ur polisens förundersökning

Polisens utredning pekar på att den yngre personen misstänks för flera explosioner som ägde rum i Nyköping. Bland annat den 31 augusti, där en bomb placerades utanför en villadörr. Innan gärningsmannen lämnade den tända bomben, knackade han på dörren och flydde sedan från platsen.

Explosionen orsakade omfattande skador på byggnaden, och på adressen var en 30-årig person skriven och som blev skjuten fyra dagar tidigare, men befann sig inte i bostaden vid tillfället för detonationen, och ingen person skadades.

Strax efter midnatt, den 19 september, placerar gärningsmannen bomben precis vid dörren till bostaden.
Foto: Ur polisens förundersökning

Den misstänkte 15-åringen, som greps i Nyköping, anses även av polisen vara ansvarig för en annan explosion utanför en villa i Glasberga, Södertälje, den 25 augusti 2023.

Misstänks för ett tredje bombdåd den 19 september 2023.

I samband med det senaste dådet i Nyköping kunde polisen genom chattkonversationer se hur de misstänkta planerade handlingen, inklusive instruktioner om att ta med en hammare för att bryta sig in genom en port samt detaljer om vilken våning och vilken dörr där termosbomben skulle placeras.

Kort efter att en bomb detonerade på Sankt Annegatan den 19 september i Nyköping, greps Södertäljeborna i ett fordon cirka en halv kilometer från brottsplatsen, efter att en inringare larmat polisen om en maskerad person i trapphuset. I bilen upptäcktes ytterligare en termosbomb i en vit plastpåse, som misstänks ha varit avsedd för placering vid en annan adress.

Den 20-årige och den 15-årige pojken åtalas nu misstänkta för förberedelse till mord, allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott i hanteringen av explosiva varor.

BILDEXTRA / TV: Bomb placerad utanför villaentré

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 16:00
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 15:46

INSÄNDARE: Inför obligatorisk utbildning för inköpsrätt

Granberg

Joakim Granberg, Realistpartiet. 2e vice ordförande Telge inköp.
Foto: Alexander Isa

Inom Södertälje kommuns alla verksamheter med de kommunala bolagen inkluderat så finns det en mängd personer som har rätt att beställa varor och tjänster inom ramen för sin specifika budget. Då trodde åtminstone jag att alla dessa personer visste vad det höll på med och hade någon form av utbildning med tanke på att vi köper varor och tjänster för över 3 miljarder kronor årligen.

Men på vår interna styrelseutbildning fredag 23 februari så fick jag veta att så är inte fallet, några har visserligen valt att gå den utbildning som Telge inköp erbjuder alla som vill inom den kommunala verksamheten, men många avstår utbildningen för att de troligen anser sig kunna allt de behöver inom inköp och hur en upphandling ska gå till för att undvika misstag.
Så är det uppenbarligen inte, och det är mer komplicerat än så.

Låt mig ta ett lite roligt men tydligt exempel som kanske ger er en större förståelse för problematiken med hur viktigt det är att man är övertydlig med vad man vill ha innan man skickar i väg en order till Telge inköp.

Exempel: Du beställer en apa och förväntar dig att få en schimpans, men i själva verket får du en gorilla… Båda är apor men skillnaden är enorm! – Vems är felet?

Det är oerhört viktigt att man är specifik i vad man vill ha och vilka krav man ställer på produkten eller tjänsten innan man skickar även order om en upphandling till Telge inköp, när det blir fel så kostar det pengar.

”Det beställdes produkter för över en miljon kronor som visade sig vara helt fel”

Senast förra veckan så tog vi del av en beställning som blev fel – Ska inte peka ut någon specifik men kan konstatera att det beställdes produkter för över en miljon kronor som visade sig vara helt fel i mått för installation, de gick ej att returnera och får nu kasseras = en dryg miljon kronor till soptippen! 
Det är skattebetalarnas pengar som hade kunnat användas till betydlig bättre saker.
Vems är felet? -Jag skulle gissa att beställaren inte har varit tydlig med att specificera mått och exakt funktion på det han eller hon ville ha, jag har svårt att tro att en uppköpare på Telge inköp beställer fel saker på pin tji utan har helt enkelt utgått ifrån den information som levererats och uppenbarligen har informationen varit undermålig.

Därav anser Realistpartiet att alla personer inom Södertäljes kommun och dess bolagsverksamheter som får förtroendet att hantera skattemedel till att köpa in varor och tjänster måste gå den utbildning som erbjuds av Telge inköp, utbildningen ska vara obligatoriskt om man vill hantera inköp av varor och tjänster.

Vi är övertygade om att om kunskapsnivån ökar hos de personer som har rätt att beställa varor och tjänster så finns det miljontals kronor att spara varje år.

Vi har lämnat in en motion om detta och hoppas på att kommunfullmäktige så snart som möjligt röstar för vårt förslag och inför obligatorisk utbildning för alla inköpare så snart som möjligt.
Det är en investering som kommer att betala sig själv många gånger om.

Joakim Granberg
2e vice ordförande Telge inköp
Realistpartiet

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 13:00
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 13:10

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors