7000 kommunanställda ska granskas – Men inte folkvalda politiker

2022_06_71EDA5D2-8F64-44EB-99C7-2696C8979872

Foto: Alex Ataseven.

Till hösten inleds ett omfattade arbete med att bakgrunds­kontrollera kommunkoncernens alla anställda.

7000 personer kommer att hårdgranskas för motverka brottslighet – Men någon hårdgranskningen mot Södertäljes politiker blir det inte.

Det var i en debattartikeln i maj som kommunstyrelsens ordförande Boel Godner(S) och Elof Hansjons (S), i en debattartikeln i SvD, berättade att man som första kommun i landet upphandlat ett nytt systemet som innebär fördjupade kontroller mot alla anställda inom kommunen.

Enligt uppgifter till Telgenytt gäller införandet av bakgrunds­kontroller alla anställda i kommunen förutom politikerna. Där har man exkluderat politikerna, vilket Boel Godner nu bekräftar.

– Vi hade gärna gjort det men vi får helt enkelt inte, säger Godner till Telgenytt.

Enligt Boel Godner är det partierna som ska ansvara för bakgrundskontroller av sina egna kandidater och inte kommunens systemet som nyligen upphandlats.

– Vi fattade beslut om riktlinjer mot korruption nyligen i kommunen. Då la vi politiskt till en mening om att ”Förtroendevalda förutsätts agera efter samma riktlinjer som anställda.”, så långt kunde vi gå, säger Godner.

– I mitt parti har vi uppförandekod för alla våra kandidater, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner(S).

SENASTE NYTT: Experten JO-anmäler kommunens bakgrundskontroller

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 21 juni 2022 14:09

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors