Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Ny podd om assyrier/syrianer – ”Södertälje är unikt”

285818944_388415986593012_7057286610205786413_n

Fotograf: Mattias Ahlm, Sveriges Radio / Alex Ataseven.

I slutet på maj lanserade Sveriges Radio en tre delar lång serie om mellanösterns kristna, Assyrier/Syrianer, som kom till Sverige för allra första gången år 1967,

Den första podden av tre släpptes i slutet på maj där programledaren, Åsa Furuhagen, berättar om hur normbrytare och traditionsbärare präglat staden i över 50 år.

– Våren 1967 kom två plan från Beirut med sammanlagt 200 personer. Planet landade i Malmö och i det här planet satt en grupp familjer som sen utvecklades till att bli en av de största invandrargrupperna i Sverige, berättar forskaren Svante Lundgren vid Lunds Universitet.

”Sagan om Södertälje” kommer i tre delar och handlar om kristna assyrier/syrianer som kom till Sverige och till Södertälje för cirka 55 år sedan.

– Jag minns den dagen den 13 mars 1967 och jag va den som gick av planet. Alla var lite skraja att gå ner, men jag tog modet och kom först av planet, säger Samuel Baresso i serien.

Flera som till Sverige under 60- och 70-talet var överlevare från folkmordet 1915 och i Södertälje kunde en ny framtid byggas upp. Idag, över 50 år senare, har nya generationer vuxit och där Södertälje blivit en starkt fäste för kristna Assyrier/Syrianer.

– Många kristna från Mellanöstern har inte så god kännedom om Sverige, men man känner absolut till Södertälje, säger Svante Lundgren.

I den tre delar lång serie berättas det bland annat om hur viktigt det är för folkgruppen att behålla traditionerna samt om de olika utmaningar som folkgruppen mött i det sekulära Sverige. 

Sveriges Radio : ”Sagan om Södertälj”e – del 1


Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 17 juni 2022 23:47

En kvinna krävs tillbaka på 200.000 kronor

Försäkringskassan

Bild: Creative Commons.

En kvinna från Södertälje, född 1965, anses ha fått för mycket i sjukersättning efter en utredning.

Nu beslutar Försäkringskassan att kräva över 200.000 kronor för felaktiga utbetalningar.

Den felaktiga utbetalningen från Försäkringskassan uppmärksammades efter inkomna uppgifter från Skatteverket. Enligt utredningen ska den 57-åriga kvinnan arbetat samtidigt som han fått en hel sjukersättning från november 2018 till maj 2022.

Försäkringskassan har uppgifter om att kvinnan arbetat i varierade omfattningar fram och av den anledningen krävs hon tillbaka på 209.192 kronor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 04:00
Senast uppdaterad: 24 september 2022 16:57

Skjutne 20-åringen allvarligt skadad – Ökad polisiär närvaro

Towe Polisen . Montage Alex Ataseven

Towe Hägg polisens presstalesperson.Foto/Montage: Polisen/Shamash Oyal/Alex Ataseven.

Vid 19:30-tiden under fredagskvällen avlossade en okänd gärningsperson flera skott mot en man i Saltskog.

En 20-träffades och vårdas just nu på sjukhus för allvarliga skador.

Tillståndet för den skjutne är under lördagen oklart, men enligt polisens uppgifter ska mannens tillstånd vara allvarlig.

– Skadeläget beskrevs som allvarligt under gårdagskvällen, säger polisens presstaleperson, Towe Hägg till Telgenytt.

Enligt en poliskälla, som LT talat med, ska den skjutne mannen kopplas till kriminella nätverk och vara nära anhörig till den person som mördades på Gillestigen i Ronna den 22 februari tidigare i år.

23-årligen som sköts i februari träffades med flera skott på nära håll när han satt i bilen. Han fördes med ilfart till sjukhuset i Södertälje, men hans liv gick inte att rädda.

Polisen på plats i Saltskog under fredagskvällen. Foto: Shamash Oyal.

Den 20-åring, som enligt LT ska vara när anhörig till mördade 23-årigen, lyckades självmant ta sig till sjukhus efter skjutningen på Barrtorpsvägen i Saltskog. Enligt uppgifter till Telgenytt ska minst sex skott ha avlossats mot honom.

Enligt uppgifter, som publicerats på sociala medier, ska boende i området hört fler skott avlossats och sedan ska flera personer sett springa från platsen. Till Telgenytt uppger polisen att man under lördagen fortsatt att utreda händelsen samt ökat en polisiär närvaro i området med omnejd.

– Vi har en ökad polisiär närvaro, just för att kunna hjälpa till men också för att kunna svara på frågor som kommer från boende eller passerande. Utredningspersonalen har även fortsatt med sitt arbete under dagen, men exakt vad det har gett är ingenting som går att berätta så här tidigt, säger Towe Hägg på polisen till Telgenytt.

I nuläget har polisen ingen person gripen misstänkt för gårdagens skjutning, men en förundersökning om försök till mord är inledd.

Stort område spärrades av efter skjutningen. Foto: Shamash Oyal.

Läs även: 23-åring död efter skjutningen i Ronna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 september 2022 16:25
Senast uppdaterad: 24 september 2022 16:27

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)