Företag i fokus:

Ny podd om assyrier/syrianer – ”Södertälje är unikt”

285818944_388415986593012_7057286610205786413_n

Fotograf: Mattias Ahlm, Sveriges Radio / Alex Ataseven.

I slutet på maj lanserade Sveriges Radio en tre delar lång serie om mellanösterns kristna, Assyrier/Syrianer, som kom till Sverige för allra första gången år 1967,

Den första podden av tre släpptes i slutet på maj där programledaren, Åsa Furuhagen, berättar om hur normbrytare och traditionsbärare präglat staden i över 50 år.

– Våren 1967 kom två plan från Beirut med sammanlagt 200 personer. Planet landade i Malmö och i det här planet satt en grupp familjer som sen utvecklades till att bli en av de största invandrargrupperna i Sverige, berättar forskaren Svante Lundgren vid Lunds Universitet.

”Sagan om Södertälje” kommer i tre delar och handlar om kristna assyrier/syrianer som kom till Sverige och till Södertälje för cirka 55 år sedan.

– Jag minns den dagen den 13 mars 1967 och jag va den som gick av planet. Alla var lite skraja att gå ner, men jag tog modet och kom först av planet, säger Samuel Baresso i serien.

Flera som till Sverige under 60- och 70-talet var överlevare från folkmordet 1915 och i Södertälje kunde en ny framtid byggas upp. Idag, över 50 år senare, har nya generationer vuxit och där Södertälje blivit en starkt fäste för kristna Assyrier/Syrianer.

– Många kristna från Mellanöstern har inte så god kännedom om Sverige, men man känner absolut till Södertälje, säger Svante Lundgren.

I den tre delar lång serie berättas det bland annat om hur viktigt det är för folkgruppen att behålla traditionerna samt om de olika utmaningar som folkgruppen mött i det sekulära Sverige. 

Sveriges Radio : ”Sagan om Södertälj”e – del 1


Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 17 juni 2022 23:47

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors