Företag i fokus:

Den S styrda majoriteten silar mygg och sväljer kameler – Att granska 7000 anställda är plakatpolitik och kränkande!

2022_06_2046CCC2-C173-498D-8EE0-1F46C366DC04

Foto: Alex Ataseven.

Inom flera yrken så görs redan en bakgrundskoll, inom skola, barnverksamheter och vårdtjänster så kan arbetsgivaren begära registerutdrag innan nyanställning.

Det är fullt rimligt och bra.

Men att gå in och utreda alla cirka 7000 anställda till en kostnad av några miljoner är inte vägen att gå för att komma tillrätta med alla de skandaler som sannolikt ligger till grund för detta beslut.

”Ledningen vill visa sig handlingskraftig några månader innan valet,”

Ledningen vill visa sig handlingskraftig några månader innan valet, men det är ett slag i luften som sannolikt inte leder till något alls utöver att förnedra sin egen personal och kränka den personliga integriteten. 

Citat: Tomas Karlsson, LT – Den valda lösningen är att ett fåtal höga chefer får information om anställdas eventuella brottslighet och de ska sedan besluta om efterspel. Utan vidare insyn i den processen finns en risk för godtyckliga beslut och bristande likabehandling. – Slut citat. Vilket såklart stämmer, och lägg därtill att det är kanske chefen som behöver granskas.

”De blir varken klokare eller mindre benägna att göra dåliga hemligstämplade affärer”

För det är ju inte fotfolket som står för de stora ekonomiska förlusterna och skandalerna, den avdelningen står de höga cheferna och de styrande politikerna för! Och de blir varken klokare eller mindre benägna att göra dåliga hemligstämplade affärer bara för att fotfolket granskas. 

Något som däremot skulle hjälpa och stävja korruptionen inom kommunen är en extern visselblåsartjänst, dit de 7000 anställda och kommunens invånare kan vända sig och tipsa om oegentligheter även anonymt. Det föreslog vi redan 11 november 2020 genom en motion i kommunfullmäktige.

Men det sa ledningen bestämt nej till.

Man ville fortsätta att utreda sig själva om någon påpekade att något verkade skumt, och när cheferna utreder sig själva så hittar man sällan några fel, och även när man gjort fel så tilldelar man sig själv ansvarsfrihet.

”Inte många som vågar anmäla sin chef vid misstanke om fiffel”

Som anställd är det inte många som vågar anmäla sin chef vid misstanke om fiffel. Man är rädd att chefen får reda på vem som tipsat, så då låter man ofta hellre bli.

Nu har det faktiskt nyligen blivit lag på att alla större organisationer måste ha en extern visselblåsartjänst: Organisationer med fler än 250 arbetstagare måste ha en extern visselblåsartjänst på plats senast 17 juli 2022, offentliga verksamheter med fler än 50 anställda måste ha det på plats senast december 2023. 

Jag frågade kommunalrådet Elof Hansjons (S) på ett kommunfullmäktigemöte för några veckor sedan om Södertälje kommun upphandlat tjänsten ännu?

Svar: Nej, det har man såklart inte gjort!

Om Realistpartiet får mer att säga till om efter kommunvalet 11 september så är vårt löfte att vi kommer att upphandla en extern visselblåsartjänst omedelbart!

Till dess så kan ni tipsa oss på mejl: [email protected] , om ni misstänker korruption i stadshuset och de kommunala verksamheterna. Vi lämnar inte ut era uppgifter till någon och ni får vara anonyma.

Joakim Granberg
Realistpartiet, ditt lokalparti 

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 12 juni 2022 00:00

DEBATT: Socialdemokraternas maktmonopol hotar demokratin

DSC_0005-1536x1025-1

Joakim Granberg, Realistpartiet
Foto: Shamash Oyal

Det spelar mindre roll hur Södertäljeborna röstar, Socialdemokraterna behåller ändå makten då flera partier möjliggör det.

Trots att Socialdemokraterna tappat väljare i varje kommunalval sedan 2002 så har partiet lyckats behålla makten, det skadar inte bara den demokratiska processen, det skapar också en plattform för maktmissbruk och korruption.

Att ha styrt Södertälje i över 100 år sedan 1912 (undantaget 1989–91) är Boel och Socialdemokraterna stolta över, men att långvariga styren oavsett politiskt parti skapar demokratiska och strukturella problem är något som de flesta forskare är överens om.

Långvarig makt leder till en ökad maktkoncentration där stora beslut kan fattas enbart av den styrande partitoppen, något vi sett tydliga exempel på som vid försäljningen av bostäder i Hovsjö där endast tre höga socialdemokrater tog beslutet och sedan hemligstämplade affären.

I valet 2022 så röstade Södertäljeborna för ett maktskifte, men anledningen till att S behåller makten närapå oavsett valutgång är att Boel Godner och hennes parti har lyckats väl med att måla upp en världsbild om att de är solen som övriga partier cirkulerar runt i väntan på sin tur att få stödja fortsatt S styre. För Boel har varit tydligt med att allt annat än ett S lett styre är ett mörkt styre, utan (S)olen så faller ett mörker över Södertälje. Endast hon och Socialdemokraterna kan styra Södertälje är budskapet.

Kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner (S)
Foto: Shamash Oyal

Så länge de övriga partierna som tillsammans har ca 70% av väljarnas stöd sväljer Boels världsbild så kommer S att fortsätta att styra Södertälje i 100 år till. För maktpartiet så spelar det inte så stor roll vilka tecken det är bakom S, det kan vara V och MP, eller varför inte MP, C, V och två vildar, eller till och med Moderaterna med MP.

”Tjänstemän blir lojala till den eviga makten”

Det primära är att S behåller kommunstyrelsens ordförande posten och därmed den operativa makten.

Tjänstemän blir lojala till den eviga makten som i sin tur möjliggör att S märkta småpåvar inte ens märker att det har varit ett val då allt rullar på som vanligt oavsett vilka partitecken det blir bakom S efter ett val. Det leder i sin tur till en kultur i stadshuset om att ”jag sköter mitt så sköter du ditt” – Inga tydliga rutiner och kontrollfunktioner, vilket i grunden är orsaken till alla skandaler vi sett genom åren.

(Annonslänk)

Tjänstepersoner har kunnat sälja ut kommunens bilar till reapriser, ett konsultbolag har i praktiken tagit över driften av samhällsbyggnadskontoret och ökat sina intäkter med över 450% från 2022 till 2023.

Det senaste och tydligaste exemplet är ändå driften av Farstanäs Camping då den S märkte tjänstepersonen (hans fru är en högt uppsatt Socialdemokrat) helt missat att det varit ett val, han körde på som vanligt och tyckte att det skulle vara en lyxkrog ute i farstanäs, så han beställde en för 30 miljoner och rev den väl fungerande restaurangen som redan nyligen byggts på platsen.

”Rosenberg (M) panikstoppade bygget men får nu böta nära sex miljoner”

Alexander Rosenberg (M) panikstoppade bygget men får nu böta nära sex miljoner till bolaget som kontrakterats av tjänstemannen, och nu ska en ny krog upphandlas ungefär som den som revs.
Miljontals kronor rakt i sjön och utan konsekvenser för ansvariga som vanligt.

Oavsett antal skandaler så plockar Boel fram teflon paraplyet och kör mantrat:
”För Södertäljes bästa samt ordning och reda.”

Men är det verkligen ordning och reda vi ser?
Är det verkligen för Södertäljes bästa att S får styra staden i all evighet?

För dig som vill ha förändring på riktigt – Rösta på Realistpartiet 2026!

Joakim Granberg
Realistpartiet

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 25 april 2024 02:07

Positiva siffror för Södertäljes företagsklimat i NKI-mätning

Pexels-foretag-reception

Foto: Pexels

Södertälje kommun når ett rekordhögt betyg i Nöjd Kund-Index, vilket är en betydande förbättring jämfört med tidigare år. Detta meddelar kommunen på sin hemsida.

Södertälje kommun har uppnått ett rekordhögt betyg på 75 i det senaste Nöjd Kund-Index (NKI), vilket är en förbättring från tidigare 72. Detta är kommunens bästa resultat sedan de började delta i mätningarna år 2012, då de fick ett betyg på 67. Därmed når kommunen nu upp till både regionala och nationella genomsnitt i ”Öppna jämförelser Företagsklimat”, som organiseras av Sveriges Kommuner och Regioner samt Stockholm Business Alliance (SBA).

– Resultatet är glädjande och mätningen ger bra och viktig vägledning kring vad företagen tycker, vad som fungerar och var vi behöver vässa oss. Jag tror att betygsökningen till stor del beror på vårt långsiktiga arbete för att förbättra företagsklimatet och servicen mot företagare. Vi jobbar till exempel mycket med att skapa ett närmare samarbete mellan näringslivsavdelningen och bygglov, och det har givit resultat, säger Jonas Karlsson, näringslivschef, Södertälje kommun.

(Annonslänk)

I år har 409 lokala företagare deltagit i enkäten, vilket är en ökning från förra årets 364. Företagen har bedömt kommunens tjänster inom flera områden inklusive brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll och serveringstillstånd. Inom dessa kategorier har serveringstillstånd fått högst betyg med 85, medan bygglov visar den största förbättringen från 58 till 65.

Maria Frithz Warg, ordförande i arbets- och näringslivsnämnden, uttrycker glädje över de förbättrade resultaten, vilka speglar en ökad satsning på att förbättra servicen till det lokala näringslivet.

– Det här känns som en god start på vår förändringsresa. Under 2023 har vi etablerat en ny nämnd, arbets- och näringslivsnämnden, som fokuserar på att stärka kommunens företagsklimat. Vi ser över kommunens relationer till företagen och har bland annat inrättat en företagslotsfunktion. Det här ger oss råg i ryggen inför det fortsatta arbetet, säger hon.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 25 april 2024 02:06

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors