Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Den S styrda majoriteten silar mygg och sväljer kameler – Att granska 7000 anställda är plakatpolitik och kränkande!

2022_06_2046CCC2-C173-498D-8EE0-1F46C366DC04

Foto: Alex Ataseven.

Inom flera yrken så görs redan en bakgrundskoll, inom skola, barnverksamheter och vårdtjänster så kan arbetsgivaren begära registerutdrag innan nyanställning.

Det är fullt rimligt och bra.

Men att gå in och utreda alla cirka 7000 anställda till en kostnad av några miljoner är inte vägen att gå för att komma tillrätta med alla de skandaler som sannolikt ligger till grund för detta beslut.

”Ledningen vill visa sig handlingskraftig några månader innan valet,”

Ledningen vill visa sig handlingskraftig några månader innan valet, men det är ett slag i luften som sannolikt inte leder till något alls utöver att förnedra sin egen personal och kränka den personliga integriteten. 

Citat: Tomas Karlsson, LT – Den valda lösningen är att ett fåtal höga chefer får information om anställdas eventuella brottslighet och de ska sedan besluta om efterspel. Utan vidare insyn i den processen finns en risk för godtyckliga beslut och bristande likabehandling. – Slut citat. Vilket såklart stämmer, och lägg därtill att det är kanske chefen som behöver granskas.

”De blir varken klokare eller mindre benägna att göra dåliga hemligstämplade affärer”

För det är ju inte fotfolket som står för de stora ekonomiska förlusterna och skandalerna, den avdelningen står de höga cheferna och de styrande politikerna för! Och de blir varken klokare eller mindre benägna att göra dåliga hemligstämplade affärer bara för att fotfolket granskas. 

Något som däremot skulle hjälpa och stävja korruptionen inom kommunen är en extern visselblåsartjänst, dit de 7000 anställda och kommunens invånare kan vända sig och tipsa om oegentligheter även anonymt. Det föreslog vi redan 11 november 2020 genom en motion i kommunfullmäktige.

Men det sa ledningen bestämt nej till.

Man ville fortsätta att utreda sig själva om någon påpekade att något verkade skumt, och när cheferna utreder sig själva så hittar man sällan några fel, och även när man gjort fel så tilldelar man sig själv ansvarsfrihet.

”Inte många som vågar anmäla sin chef vid misstanke om fiffel”

Som anställd är det inte många som vågar anmäla sin chef vid misstanke om fiffel. Man är rädd att chefen får reda på vem som tipsat, så då låter man ofta hellre bli.

Nu har det faktiskt nyligen blivit lag på att alla större organisationer måste ha en extern visselblåsartjänst: Organisationer med fler än 250 arbetstagare måste ha en extern visselblåsartjänst på plats senast 17 juli 2022, offentliga verksamheter med fler än 50 anställda måste ha det på plats senast december 2023. 

Jag frågade kommunalrådet Elof Hansjons (S) på ett kommunfullmäktigemöte för några veckor sedan om Södertälje kommun upphandlat tjänsten ännu?

Svar: Nej, det har man såklart inte gjort!

Om Realistpartiet får mer att säga till om efter kommunvalet 11 september så är vårt löfte att vi kommer att upphandla en extern visselblåsartjänst omedelbart!

Till dess så kan ni tipsa oss på mejl: tips@realistpartiet.se , om ni misstänker korruption i stadshuset och de kommunala verksamheterna. Vi lämnar inte ut era uppgifter till någon och ni får vara anonyma.

Joakim Granberg
Realistpartiet, ditt lokalparti 

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 12 juni 2022 00:00

En kvinna krävs tillbaka på 200.000 kronor

Försäkringskassan

Bild: Creative Commons.

En kvinna från Södertälje, född 1965, anses ha fått för mycket i sjukersättning efter en utredning.

Nu beslutar Försäkringskassan att kräva över 200.000 kronor för felaktiga utbetalningar.

Den felaktiga utbetalningen från Försäkringskassan uppmärksammades efter inkomna uppgifter från Skatteverket. Enligt utredningen ska den 57-åriga kvinnan arbetat samtidigt som han fått en hel sjukersättning från november 2018 till maj 2022.

Försäkringskassan har uppgifter om att kvinnan arbetat i varierade omfattningar fram och av den anledningen krävs hon tillbaka på 209.192 kronor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 04:00
Senast uppdaterad: 24 september 2022 16:57

Skjutne 20-åringen allvarligt skadad – Ökad polisiär närvaro

Towe Polisen . Montage Alex Ataseven

Towe Hägg polisens presstalesperson.Foto/Montage: Polisen/Shamash Oyal/Alex Ataseven.

Vid 19:30-tiden under fredagskvällen avlossade en okänd gärningsperson flera skott mot en man i Saltskog.

En 20-träffades och vårdas just nu på sjukhus för allvarliga skador.

Tillståndet för den skjutne är under lördagen oklart, men enligt polisens uppgifter ska mannens tillstånd vara allvarlig.

– Skadeläget beskrevs som allvarligt under gårdagskvällen, säger polisens presstaleperson, Towe Hägg till Telgenytt.

Enligt en poliskälla, som LT talat med, ska den skjutne mannen kopplas till kriminella nätverk och vara nära anhörig till den person som mördades på Gillestigen i Ronna den 22 februari tidigare i år.

23-årligen som sköts i februari träffades med flera skott på nära håll när han satt i bilen. Han fördes med ilfart till sjukhuset i Södertälje, men hans liv gick inte att rädda.

Polisen på plats i Saltskog under fredagskvällen. Foto: Shamash Oyal.

Den 20-åring, som enligt LT ska vara när anhörig till mördade 23-årigen, lyckades självmant ta sig till sjukhus efter skjutningen på Barrtorpsvägen i Saltskog. Enligt uppgifter till Telgenytt ska minst sex skott ha avlossats mot honom.

Enligt uppgifter, som publicerats på sociala medier, ska boende i området hört fler skott avlossats och sedan ska flera personer sett springa från platsen. Till Telgenytt uppger polisen att man under lördagen fortsatt att utreda händelsen samt ökat en polisiär närvaro i området med omnejd.

– Vi har en ökad polisiär närvaro, just för att kunna hjälpa till men också för att kunna svara på frågor som kommer från boende eller passerande. Utredningspersonalen har även fortsatt med sitt arbete under dagen, men exakt vad det har gett är ingenting som går att berätta så här tidigt, säger Towe Hägg på polisen till Telgenytt.

I nuläget har polisen ingen person gripen misstänkt för gårdagens skjutning, men en förundersökning om försök till mord är inledd.

Stort område spärrades av efter skjutningen. Foto: Shamash Oyal.

Läs även: 23-åring död efter skjutningen i Ronna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 september 2022 16:25
Senast uppdaterad: 24 september 2022 16:27

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)