Den S styrda majoriteten silar mygg och sväljer kameler – Att granska 7000 anställda är plakatpolitik och kränkande!

2022_06_2046CCC2-C173-498D-8EE0-1F46C366DC04

Foto: Alex Ataseven.

Inom flera yrken så görs redan en bakgrundskoll, inom skola, barnverksamheter och vårdtjänster så kan arbetsgivaren begära registerutdrag innan nyanställning.

Det är fullt rimligt och bra.

Men att gå in och utreda alla cirka 7000 anställda till en kostnad av några miljoner är inte vägen att gå för att komma tillrätta med alla de skandaler som sannolikt ligger till grund för detta beslut.

”Ledningen vill visa sig handlingskraftig några månader innan valet,”

Ledningen vill visa sig handlingskraftig några månader innan valet, men det är ett slag i luften som sannolikt inte leder till något alls utöver att förnedra sin egen personal och kränka den personliga integriteten. 

Citat: Tomas Karlsson, LT – Den valda lösningen är att ett fåtal höga chefer får information om anställdas eventuella brottslighet och de ska sedan besluta om efterspel. Utan vidare insyn i den processen finns en risk för godtyckliga beslut och bristande likabehandling. – Slut citat. Vilket såklart stämmer, och lägg därtill att det är kanske chefen som behöver granskas.

”De blir varken klokare eller mindre benägna att göra dåliga hemligstämplade affärer”

För det är ju inte fotfolket som står för de stora ekonomiska förlusterna och skandalerna, den avdelningen står de höga cheferna och de styrande politikerna för! Och de blir varken klokare eller mindre benägna att göra dåliga hemligstämplade affärer bara för att fotfolket granskas. 

Något som däremot skulle hjälpa och stävja korruptionen inom kommunen är en extern visselblåsartjänst, dit de 7000 anställda och kommunens invånare kan vända sig och tipsa om oegentligheter även anonymt. Det föreslog vi redan 11 november 2020 genom en motion i kommunfullmäktige.

Men det sa ledningen bestämt nej till.

Man ville fortsätta att utreda sig själva om någon påpekade att något verkade skumt, och när cheferna utreder sig själva så hittar man sällan några fel, och även när man gjort fel så tilldelar man sig själv ansvarsfrihet.

”Inte många som vågar anmäla sin chef vid misstanke om fiffel”

Som anställd är det inte många som vågar anmäla sin chef vid misstanke om fiffel. Man är rädd att chefen får reda på vem som tipsat, så då låter man ofta hellre bli.

Nu har det faktiskt nyligen blivit lag på att alla större organisationer måste ha en extern visselblåsartjänst: Organisationer med fler än 250 arbetstagare måste ha en extern visselblåsartjänst på plats senast 17 juli 2022, offentliga verksamheter med fler än 50 anställda måste ha det på plats senast december 2023. 

Jag frågade kommunalrådet Elof Hansjons (S) på ett kommunfullmäktigemöte för några veckor sedan om Södertälje kommun upphandlat tjänsten ännu?

Svar: Nej, det har man såklart inte gjort!

Om Realistpartiet får mer att säga till om efter kommunvalet 11 september så är vårt löfte att vi kommer att upphandla en extern visselblåsartjänst omedelbart!

Till dess så kan ni tipsa oss på mejl: tips@realistpartiet.se , om ni misstänker korruption i stadshuset och de kommunala verksamheterna. Vi lämnar inte ut era uppgifter till någon och ni får vara anonyma.

Joakim Granberg
Realistpartiet, ditt lokalparti 

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 12 juni 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors