Företag i fokus:

Annons

Investerat 500 miljoner – ”Har en långsiktig 100-årsplan”

2022_06_Elite-Hotell

Foto: Alex Ataseven.

När Telgenytt besöker Elite Hotels nya satsning i Astras gamla huvudkontor på Västra Mälarehamnen är arbetet i full gång med färdigställa hotellet till hösten.

Hittills har hotellkedjan investerat närmare 500 miljoner kronor och ser positivt på den långsiktiga investeringen.

– Vi har inte en pressad ekonomi, inleds samtalet med hotelldirektören Steffen Sander som syftar till LTs tidigare reportage där de menar att hotellkedjan har en pressad ekonomi. – Tvärt om, vi har en mycket god ekonomi och har en långsiktig 100-årsplan, säger han till Telgenytt.

I Astras gamla huvudkontor på Västra Mälarehamnen byggs och donas det för full. När bygget står klart kommer hotellet ha flera restauranger, varav en med Napolitanska vedugnspizzor med egen ingång från Storgatan.

Entrén till Elites nya hotellsatsing i Södertälje. Just nu pågår stora renoveringar som ska stå klart till hösten. Foto: Alex Ataseven.

Hotellet kommer erbjuda barer, stora festvåningar och konferenslokaler med plats för 150 personer samt koncernens egna spakoncept Vana Spa med bland annat en avdelning för turkisk hamam.

– Hotellet kommer även att få ett omfattande spa med inspiration från de antika romerska baden, med trädgård och totalt tre pooler. Spa:et kommer att bli det största hittills med 1500 kvadratmeter, både inne och ute och kommer att kunna nyttjas året runt, säger hotelldirektören.

Hotellet beräknas att stå helt klart under senhösten, men öppnade nyligen bokningen från och med januari 2023 och redan nu har intresset varit stort. Främst från stora företag som visat intresse för möten, konferens och evenemang, men även från Södertäljeborna.

– Det är ett bevis och ett starkt tecken på att det finns ett mycket stort gästunderlag och ett oerhört stort intresse för vår omfattande hotellsatsning, och att vi är ett välkomnat och efterlängtat tillskott, både lokalt och i hela Sverige, säger Steffen.

Stor spa-avdelning både innomhus och utomhus. Foto: Alex Ataseven

Det nya hotellet kommer vara ett förstklassigt lyxhotell där man valt att behålla exklusiva koppardetaljer och träbalkar, som monterades när fastigheten byggdes år 1896. Man har valt att implementerat dessa i exklusiva moderna detaljer för att skapa en lyxig känsla samtidigt som man bevarar fastigheternas långa historia.

Inom en snart framtiden öppnar även hotellet vid Marenplan, men Elite och hotelldirektören ser positivt på ökat utbud av hotell.

– Vi oerhört positiva till att Södertälje som destination kan växa ytterligare, bli ännu mer attraktiv och ska kunna erbjuda ännu fler gästbäddar, vilket är en förutsättning för att i framtiden kunna lägga större evenemang, mässor, kongresser och konserter med mera i Södertälje, säger Steffen Sander.

Hotelldirektören Steffen Sander visar innergården mellan fastigheterna. Foto: Alex Ataseven.

Fastigheten som Elite tagit över var läkemedelsbolaget Astras huvudkontor i Södertälje fram till sammanslagningen med Zeneca 1999.

Det var länge ett av Sveriges dyraste huvudkontor och där den tidigare Astrachefen, Håkan Mogren, hade sitt kontor. Här har Elite gjort om hans gamla kontor till en lyxsvit med ett pris på cirka 30.000 kronor natten.

Med den nya satsningen på Västra Mälarehamnen i Södertälje kommer hotellkedjan att ha totalt 41 hotell i Sverige.

Totalt erbjuds 161 rum och sviter i nio olika prisklasser och kommer ha ett enastående och fantastiskt fint läge alldeles intill Södertälje kanal, där 7000 båtar passerar årligen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 6 oktober 2022 05:49

TV / BILDEXTRA: Här är Södertäljes nya lyxhotell

ECD5B807-21AE-4537-BC66-4C139B28458E

SPA-avdelningen. Foto: Alexander Isa

Entré/Lobby

Receptionen.

Bastu med 85 graders värme.

Behandlingsrum för två. Här kan en få behandling samtidigt som en kopplar av i jacuzzin.

Turkisk Hamam

Restaurangen Impasto

Restaurangen Impasto

Vana SPA

Ingång till utomhuspoolen frän insidan.

Utomhuspoolerna håller öppet året runt.

Iskallt bad för den våghalsige.

Lyxsvit med egen jacuzzi och stor terrass, och har en fantastik utsikt mot kanalen.

Julkänsla i flera hotellrum.

Restaurangen Vivace

Italienska restaureringen Impasto.

Lounge och bar

Stora monitorskärmar för större konferenser.

Innergård

Boulebana

Vana SPA

Hotelldirektören Steffen Sanders. Foto: Alexander Isa

Läs även: – Då öppnar Elite i Södertälje – ”Kan knappt bärga oss”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 november 2022 11:59
Senast uppdaterad: 27 november 2022 12:06

LO-chefen: – ”Räntehöjningen hotar svenska jobb”

LO Hartman

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I torsdags chockhöjde Riksbanken styrräntan med 75 punkter till 2,50 procent. Nu kritiseras den kraftiga höjningen av LOs chefsekonom som anser att räntehöjningen hotar svenskar jobb.

– I ett läge där allting blir dyrare för alla är det här alltså en helt onödig börda att lägga på Sveriges hushåll. Höjningen skadar svensk ekonomi och hotar jobben, säger Laura Hartman, chefsekonom på Landsorganisationen i Sverige.

Den är andra gången på ett par månader som Riksbanken väljer att kraftig höja styrräntan. Så sent som i september genomfördes den största höjningen sedan 1993 med 1 procent och i veckan höjdes den med ytterligare 75 punkter.

– I sina försök att verka kraftfull höjer Riksbanken räntan långt innan man fått en klar uppfattning om tidigare räntehöjningars effekter på ekonomin. Detta är inte en ansvarsfull politik, säger Hartman.

Hartman kritiserade även beslutet som genomfördes i september. Redan då höjde hon ett varningsfinger och menade att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potential att ge skadliga effekter på den svenska ekonomi och arbetslösheten.

Efter veckans kraftiga höjningen av styrräntan, för att bromsa inflationen, kritiserar Hartman återigen Riksbankens beslut. Enligt LO-chefen drivs dagens inflation främst allt av energipriser och att räntehöjningen nästan inte har någon effekt på inflationen.

– Svenska hushåll är mycket känsliga eftersom bolånen är stora och räntan i de flesta fall obunden. Det skiljer oss från många andra länder. En höjning med 2,5 procent idag motsvarar en höjning på sex till åtta procent på 1990-talet, säger Laura Hartman.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 november 2022 04:00
Senast uppdaterad: 27 november 2022 01:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)