Investerat 500 miljoner på hotellet – ”Vi har en långsiktig 100-årsplan”

2022_06_Elite-Hotell

Foto: Alex Ataseven.

När Telgenytt besöker Elite Hotels nya satsning i Astras gamla huvudkontor på Västra Mälarehamnen är arbetet i full gång med färdigställa hotellet till hösten.

Hittills har hotellkedjan investerat närmare 500 miljoner kronor och ser positivt på den långsiktiga investeringen.

– Vi har inte en pressad ekonomi, inleds samtalet med hotelldirektören Steffen Sander som syftar till LTs tidigare reportage där de menar att hotellkedjan har en pressad ekonomi. – Tvärt om, vi har en mycket god ekonomi och har en långsiktig 100-årsplan, säger han till Telgenytt.

I Astras gamla huvudkontor på Västra Mälarehamnen byggs och donas det för full. När bygget står klart kommer hotellet ha flera restauranger, varav en med Napolitanska vedugnspizzor med egen ingång från Storgatan.

Hotellet kommer erbjuda barer, stora festvåningar och konferenslokaler med plats för 150 personer samt koncernens egna spakoncept Vana Spa med bland annat en avdelning för turkisk hamam.

– Hotellet kommer även att få ett omfattande spa med inspiration från de antika romerska baden, med trädgård och totalt tre pooler. Spa:et kommer att bli det största hittills med 1500 kvadratmeter, både inne och ute och kommer att kunna nyttjas året runt, säger hotelldirektören.

Hotellet beräknas att stå helt klart under senhösten, men öppnade nyligen bokningen från och med januari 2023 och redan nu har intresset varit stort. Främst från stora företag som visat intresse för möten, konferens och evenemang, men även från Södertäljeborna.

– Det är ett bevis och ett starkt tecken på att det finns ett mycket stort gästunderlag och ett oerhört stort intresse för vår omfattande hotellsatsning, och att vi är ett välkomnat och efterlängtat tillskott, både lokalt och i hela Sverige, säger Steffen.

Det nya hotellet kommer vara ett förstklassigt lyxhotell där man valt att behålla exklusiva koppardetaljer och träbalkar, som monterades när fastigheten byggdes år 1896. Man har valt att implementerat dessa i exklusiva moderna detaljer för att skapa en lyxig känsla samtidigt som man bevarar fastigheternas långa historia.

Inom en snart framtiden öppnar även hotellet vid Marenplan, men Elite och hotelldirektören ser positivt på ökat utbud av hotell.

– Vi oerhört positiva till att Södertälje som destination kan växa ytterligare, bli ännu mer attraktiv och ska kunna erbjuda ännu fler gästbäddar, vilket är en förutsättning för att i framtiden kunna lägga större evenemang, mässor, kongresser och konserter med mera i Södertälje, säger Steffen Sander.

Fastigheten som Elite tagit över var läkemedelsbolaget Astras huvudkontor i Södertälje fram till sammanslagningen med Zeneca 1999.

Det var länge ett av Sveriges dyraste huvudkontor och där den tidigare Astrachefen, Håkan Mogren, hade sitt kontor. Här har Elite gjort om hans gamla kontor till en lyxsvit med ett pris på cirka 30.000 kronor natten.

Med den nya satsningen på Västra Mälarehamnen i Södertälje kommer hotellkedjan att ha totalt 41 hotell i Sverige.

Totalt erbjuds 161 rum och sviter i nio olika prisklasser och kommer ha ett enastående och fantastiskt fint läge alldeles intill Södertälje kanal, där 7000 båtar passerar årligen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 11 juni 2022 00:00

SENASTE NYTT: Peab får uppdraget att bygga klart Slussen

D39C2720-1BC3-4504-BB07-867353B28D8C

Foto: Bild/Illustration: Sweco / Alex Ataseven.

I augusti väntas arbetet med Slussen i Södertälje, Nordens största handelssluss, ta fart på allvar.

Trafikverket har nu gett Peab uppdraget att bygga klart slussen. Ett kontrakt som uppgår till 1,5 miljarder kronor och väntas påbörja i augusti 2022.


– För oss som samhällsbyggare är det spännande att få bygga om och förbättra slussen i Södertälje, säger Carl Johan Söderberg, regionchef på Peab.

2016 påbörjades arbetet med kanalen och var planerad att stå klart 2019, men istället stod projektet stilla fram till 2022.

Bild/Illustration: Sweco.

Nu har Trafikverket gett Peab uppdraget att bygga om hela slussen. Slussen kommer att göras längre och bredare samt få nya slussportarna och en helt ny öppningsbar slussbro.

– Att bygga nya slussar samtidigt som de gamla är i drift är komplicerat och kräver hänsyn till både de gamla och de nya rörliga konstruktionerna samt de många olika teknikslagen. Arbetet kräver god planering. Det här är verkligen ett projekt där vi kommer att kunna dra nytta av alla våra olika kompetenser inom Peab, regionchefen.

I avtalet mellan Trafikverket och Peab ingår även bygget av nya driftlokaler för slussverksamheten och anläggning av nya gator vid sidan av kanalen.

Uppdraget väntas starta i augusti 2022 och under andra kvartalet i år orderanmäls projektet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 14:14
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 14:17

Lösningen efter kaoset på Mälarbron – ”Såga av klaffarna”

A3EB89C8-9FFA-4863-934E-D0816470A2FF

Foto: Alex Ataseven.

I söndags uppstod stor trafikstörningar när Mälarbron på nytt fastande i värmen.

Nu meddelar Södertälje kommun att brons klaffar ska sågas av för att undvika att likande problem uppstår.

– Vi vill automatisera nedkylningen med Mälarvatten men också såga ner brons klaffar så de inte sväller i värmen, säger Cecilia Eriksson, tf. gruppledare på gata och trafik i Södertälje kommun till P4 Sveriges Radio.

Med redan förra sommaren meddelade kommunen att den 50 år gamla Mälarbron, som inte är anpassad för den extrema värmen, skulle få en lösning. 

Delarna som ska kyla ner och förhindra kaoset på bron levererades till Södertälje kommun redan sommarn 2021.

Men ett år senare kvarstår alltså problemet och till Sverige Radio berättar kommunen att system inte kommer att bli klart i år.

– Vi fick hem pumparna i slutet av juli och behövde göra några mindre justeringar av det vi hade förberett på bron, berättade Jennifer Jonsson gatuingenjör på Södertälje kommun till Telgenytt förra året. 

Istället fortsätter man manuellt spola och kyla ner bron och istället sågs av klaffarna som sväller upp i värmen.

– Vi har som förhoppning att automatisera det systemet så att man rent fysisk behöver stå och spola. Det systemet kommer inte bli klart i år.

Läs även: Trafikkaoset på Mälarbron – ”Samma visa varje sommar”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 10:26
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 10:33

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors