Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Folkbokföringskontroll upptäckte 700 fel – Flera bosatta utomlands

drönare 21 Södertälje

Foto: Alex Ataseven.

Södertälje kommun medverkade nyligen i en samordnad folkbokföringskontroll med åtta andra kommuner.

Totalt genomfördes, utifrån tips till Skatteverket, 920 utredningar där man upptäckte närmare 700 fel där drygt hälften lämnat Sverige.

I december 2020 fick Skatteverket, på uppdrag av Regeringen, uppgiften att i samverkan med ett antal frivilliga kommuner för inrätta ett pilotprojekt om felaktig folkbokföring. Syftet var att utreda omfattningen av problemet samt att utveckla metoder och arbetssätt för att åtgärda felaktigheterna.

Södertälje kommun var en av dessa kommuner som valde att delta i projektet. Under projektet lämnade kommunen uppgifter om misstänkta felaktigheter inom folkbokföringen vidare till Skatteverket.

Det kunde exempelvis vara uppgifter från skolor som noterar att barn inte dyker upp vid skolstarten eller uppgifter från kommunala bostadsbolag som upptäckt olovliga andrahandsuthyrningar.

– Det har varit en framgångsrik arbetsmetod. Södertälje har valt att fokusera på oriktiga hyresförhållanden, eftersom vi vet att det är en bidragande orsak till att möjliggöra brott vilket ökar på otryggheten i samhället, säger Anna Flink, säkerhetschef i Södertälje kommun i ett pressmeddelande.

Av de 700 fel som upptäcktes under samverkan med de åtta kommunerna, Borlänge, Botkyrka, Göteborg, Helsingborg, Malmö, Stockholm, Södertälje och Uppsala, berörde drygt hälften av felen personer som lämnat landet men fortfarande var folkbokförda i Sverige.

– Det kan finnas många skäl till det, till exempel oavsiktligt i form av okunskap eller avsiktligt för att erhålla svarta inkomster, behålla hyreskontrakt eller bidrag, till exempel barnbidrag, säger Anders Klaar samordnare av kontrollen inom Skatteverket.

I samband med pilotprojektet frigjordes även ett stort antal hyreslägenheter.

– Att samverka ger stora positiva effekter, även om det tar mycket tid och resurs, säger Anders Klaar.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 9 juni 2022 00:00

Person påkörd i centrala Södertälje – Förd till sjukhus

4ACAE2C6-801A-4136-B226-FDA4DB9DBA18

Läsarbild

En äldre man blev på lördagseftermiddagen påkörd i centrala Södertälje och förts till sjukhus och. Nu misstänkta en förare för vållande till kroppsskada.

-Vi är på plats tillsammans med polis och läkare säger, räddningstjänstens vakthavande befäl, Roger Magnusson, till Telgenytt.

En 75-årig man blev på eftermiddagen påkörd av en bilförare vid korsningen Nygatan och Järnagatan centrala i Södertälje. Flera räddningsenheter, ambulans och polis kallades till olycksplatsen.

Den skadade mannen vårdades på plats och har nu förts till sjukhuset med ambulans. Enligt polisen var den skadade mannen vid medvetande och kunde talbar.

Detaljerna kring händelsen är dock inte helt klarlagda, inklusive exakta omständigheter kring olyckan och huruvida övergångsstället var involverat. Mannen har ännu inte kunnat höras av polisen angående händelsen.

Bilföraren, en man i 50-årsåldern, misstänks för vållande till kroppsskada och kommer att undersökas och utredas av polisen. Mer information och detaljer förväntas framkomma när den skadade mannen har kunnat ge sin version av händelsen och utredningen fortskrider.

Läsarbild

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 juni 2023 16:03
Senast uppdaterad: 3 juni 2023 16:07

Skogsbrand i Nykvarn – Flera enheter på plats

Brandbil

Arkivbild

Just nu brinner det i skogen nära Långsjön i Nykvarn. Räddningstjänsten är på plats med flera enheter och bistås av en helikopter från ovan.

– Det var en helikopter på plats i början. Det var inte vår helikopter utan polisen som förmodligen var i närheten för ett annat ärende, säger Roger Magnusson, vakthavande befäl på Räddningscentralen, till Telgenytt.

Larmet inkom vid 13.40 om en skogsbrand cirka en kilometer väster om Långsjön i Nykvarn.

Flera enheter från räddningstjänsten, tillsammans med ett ledningsfordon, är nu på platsen för att bekämpa branden och omfattar en yta på cirka 1500 kvadratmeter.

– Vi är på plats och har en prognos på att vara klara om cirka 2 timmar. Vi har ringat in branden som uppskattas vara på en yta av cirka 1500 kvadratmeter. Ingen vattenbombning med helikopter behövs, allt är under kontroll i Nykvarn skulle jag vilja säga, säger Magnusson.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 juni 2023 13:10
Senast uppdaterad: 3 juni 2023 13:16

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors