Låt dig inte skrämmas – Det där “sen” är nu

2022_06_friskis-scaled

Foto: Frisk&Svettis.

Sju av tio planerar träna minst en gång i veckan i sommar.

Glädjande siffror för välmående i stunden, som också krattar för en hållbar rutin när jobb och skola drar igång igen.

Unga tränar hellre inomhus på gym under sommaren, jämfört med andra åldrar – som gärna tränar utomhus. Det visar en ny undersökning från Kantar Sifo som Friskis låtit göra.

Det har varit en kall vår på många sätt. Men trots en trevande start står vi nu mitt i sol och grönska. Yrvaket tittar vi ut. Vad hände egentligen med tiden efter pandemin då allt skulle vara möjligt? 

När Kantar Sifo gjorde en undersökning mitt i pandemin hade 34 procent av Sveriges befolkning en återkommande känsla av att inte ha något att göra. Bland unga var det fler än varannan som kände så då. Massor av tid att fundera och flera av oss gjorde storslagna planer för det där “sen”. Som plötsligt är nu.

Livet snurrar på högvarv igen. Mångas kalendrar är fulla av åtaganden, evenemang och avslutningar. Och föga förvånande svarar nu endast 23 procent att de minst en gång i veckan inte haft något att göra. Tidsbristens återtåg i vardagen är ett faktum. 

Och då är vårt råd till dig – låt dig inte skrämmas. Påminn dig om reflektionen du gjorde när tillvaron var lugnare, om planerna på att ta hand om dig själv. Och gör plats för träningen där. Om vi bortser från det uppenbara faktum att träning gör oss starkare så känner vi oss också gladare, håller oss friskare och blir bättre på att hantera vardagens bekymmer. 

Därför är det bra att så många som sju av tio planerar att träna minst en gång i veckan i sommar. Även om inte alla kommer till skott, så finns ambitionen där. Ledighet är en chans att skräddarsy en ny rutin – och idag finns alla möjligheter att ta med sig träningen på resande fot. Variation vinner i längden.

Så ta chansen – växla inomhus med utomhus och använd det digitala för inspiration, motivation och hjälp att planera din träning. 

Susanne Jidesten, generalsekreterare, Friskis&Svettis 

Robert Nordström, Ordförande, Friskis&Svettis Södertälje

Malin Holmqvist, VD & Verksamhetschef, Friskis&Svettis Södertälje

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 8 juni 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors