Biograf och välkända butiker – Ny etableringsplan för stadskärnan

2022_06_x1000w-Etableringsplan-IMG_9593

Aljosa Lagumdzija, VD Södertälje City och Jonas Karlsson, Näringslivschef Södertälje Kommun.

Centrumföreningen Södertälje City har tillsammans med kommunen och flera fastighetsägare tagit fram en gemensam etableringsplan för de kommande fyra åren.

Ett av målen är att etablera flera varumärken samt en biograf i Södertälje innan år 2026.

Centrumförening Södertälje City med Aljosa Lagumdzija i spetsen verkar för att utveckla stadens stadskärnan på allra bästa sätt. Nu har centrumföreningen, gemensamt med representanter från de större fastighetsbolagen, skapat en etableringsplan för stadskärnan med tydliga mål och långsiktiga planer.

– Etableringsplanen är ett steg i vår långsiktiga strategi med att utveckla stadskärnans utbud. Det ger stadens nyckelaktörer bra underlag så att vi strävar åt samma mål och fyller staden med rätt typ av verksamheter som kompletterar vårt befintliga utbud och som matchar framtidens trender och behov, säger Aljosa Lagumdzija, VD på Södertälje City.

Syftet med det långsiktiga samarbetet och etableringsplanen är öka attraktionskraften till stadskärnan, bland annat genom att etablera kända verksamheter som kompletterar det befintliga utbudet.

Etableringsplanen 2022-2026.

Hittills har tre digitala workshops genomförts där ett 30-tal personer deltagit. En av dessa som medverkade var Nathalie Siltberg, fastighetsförvaltare på ByggVesta, som ser positivt på initiativet från Södertälje kommun och Södertälje City.

– Ur vårt perspektiv som fastighetsägare är etableringsplanen viktig långsiktigt. För att skapa en attraktiv miljö för både boende och aktörer, säger hon.

Fastighetsägarna, näringslivet, Södertälje kommun och Södertälje City har satt som mål att bland annat etablera en biograf innan år 2026. Få ett ökat utbud av verksamheter med aktiviteter för barn och unga, samt förstärka stadskärnan med efterfrågade varumärken som till exempel New Yorker, Footlocker och Lagerhaus.

– I Södertälje har vi sedan många år tillbaka ett strukturerat samarbete för utvecklingen av stadskärnan. Det känns helt rätt att vi nu tar nästa steg med en etableringsplan. Det ger ytterligare kraft och riktning för en levande och attraktiv stadskärna i Södertälje, säger Jonas Karlsson, näringslivschef på Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 7 juni 2022 00:00

SENASTE NYTT: Peab får uppdraget att bygga klart Slussen

D39C2720-1BC3-4504-BB07-867353B28D8C

Foto: Bild/Illustration: Sweco / Alex Ataseven.

I augusti väntas arbetet med Slussen i Södertälje, Nordens största handelssluss, ta fart på allvar.

Trafikverket har nu gett Peab uppdraget att bygga klart slussen. Ett kontrakt som uppgår till 1,5 miljarder kronor och väntas påbörja i augusti 2022.


– För oss som samhällsbyggare är det spännande att få bygga om och förbättra slussen i Södertälje, säger Carl Johan Söderberg, regionchef på Peab.

2016 påbörjades arbetet med kanalen och var planerad att stå klart 2019, men istället stod projektet stilla fram till 2022.

Bild/Illustration: Sweco.

Nu har Trafikverket gett Peab uppdraget att bygga om hela slussen. Slussen kommer att göras längre och bredare samt få nya slussportarna och en helt ny öppningsbar slussbro.

– Att bygga nya slussar samtidigt som de gamla är i drift är komplicerat och kräver hänsyn till både de gamla och de nya rörliga konstruktionerna samt de många olika teknikslagen. Arbetet kräver god planering. Det här är verkligen ett projekt där vi kommer att kunna dra nytta av alla våra olika kompetenser inom Peab, regionchefen.

I avtalet mellan Trafikverket och Peab ingår även bygget av nya driftlokaler för slussverksamheten och anläggning av nya gator vid sidan av kanalen.

Uppdraget väntas starta i augusti 2022 och under andra kvartalet i år orderanmäls projektet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 14:14
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 14:17

Lösningen efter kaoset på Mälarbron – ”Såga av klaffarna”

A3EB89C8-9FFA-4863-934E-D0816470A2FF

Foto: Alex Ataseven.

I söndags uppstod stor trafikstörningar när Mälarbron på nytt fastande i värmen.

Nu meddelar Södertälje kommun att brons klaffar ska sågas av för att undvika att likande problem uppstår.

– Vi vill automatisera nedkylningen med Mälarvatten men också såga ner brons klaffar så de inte sväller i värmen, säger Cecilia Eriksson, tf. gruppledare på gata och trafik i Södertälje kommun till P4 Sveriges Radio.

Med redan förra sommaren meddelade kommunen att den 50 år gamla Mälarbron, som inte är anpassad för den extrema värmen, skulle få en lösning. 

Delarna som ska kyla ner och förhindra kaoset på bron levererades till Södertälje kommun redan sommarn 2021.

Men ett år senare kvarstår alltså problemet och till Sverige Radio berättar kommunen att system inte kommer att bli klart i år.

– Vi fick hem pumparna i slutet av juli och behövde göra några mindre justeringar av det vi hade förberett på bron, berättade Jennifer Jonsson gatuingenjör på Södertälje kommun till Telgenytt förra året. 

Istället fortsätter man manuellt spola och kyla ner bron och istället sågs av klaffarna som sväller upp i värmen.

– Vi har som förhoppning att automatisera det systemet så att man rent fysisk behöver stå och spola. Det systemet kommer inte bli klart i år.

Läs även: Trafikkaoset på Mälarbron – ”Samma visa varje sommar”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 10:26
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 10:33

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors