SCB: Vanligast bland utrikes födda kvinnor att studera vidare

2022_05_Studera-plugga-skola

Att studera vidare efter gymnasiet är mer vanligt bland utrikes födda kvinnor än klasskamraterna som är födda i Sverige.

Det framgår i en ny statistik framtagen av Statistikmyndigheten, SCB, som sammanställt övergången från gymnasieskolan till eftergymnasiala utbildningar.

Till eftergymnasiala utbildningar räknas bland annat högskola, yrkeshögskola, folkhögskola och konst- och kulturutbildningar.

Bland examinerade från gymnasieskolan våren 2020 påbörjade 45 procent av de utrikes födda kvinnorna eftergymnasiala studier under det följande läsåret. Motsvarande andel bland inrikes födda kvinnor var 34 procent, bland män 32 procent av de utrikes födda männen jämfört med 26 procent av de inrikes födda.”, skriver Statistikmyndighet.

Men under pandemin noterade SCB en mindre ökning i antalet inrikes födda som studerade, men det är fortfarande en högre andel av de utrikes än de inrikes födda som väljer att studera vidare.

Många elever arbetar något år efter gymnasieskolan. Det är vanligare bland inrikes födda än bland utrikes födda. Därför minskar skillnaden i andelen som läser vidare något vid en jämförelse efter tre och fem år efter gymnasieskolan. Om det blir så även för examinerade 2019/20 återstår att se.”, skriver SCB.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 5 juni 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors