Petra Jacob i ny satsning – Söndagsfestival för hela familjen

2022_06_E3B94DEA-5115-44C1-B15A-AC397AE3DFEC

Foto: Alex Ataseven.

Imorgon, söndag 5 juni, bjuder föreningen Lebi Skol IF på en sprakande festival i samarbete med flera lokala idrottsföreningar.

En festival för alla små och stora barn med fri entré och kostnadsfria prova-på-aktiviteter.

Tillsammans med lokala föreningar såsom Assyriska, SBBK, Södertälje friidrott, Södertälje handbollsklubb och Friskis & Svettis har Petra Jacob, grundaren till Lebi Skolan IF, äntliga nått en milstolpe.

– För mig och Lebi är detta en stor milstolpe. Jag har velat arrangera festivalen väldigt länge, men på grund av pandemin inte kunnat, säger Petra Jacob, arrangör och grundare till Lebi Skola IF.

Förutom, strålande sol och 20 graders värme, kommer det att finnas hoppborgar för barn i olika åldrar, hinderbana, Street fotboll, DJ hela dagen och massa andra roliga aktiviteter för barn från 2 år.

– Den här folkfesten symboliserar det vi jobbar för varje dag, ett mer inkluderande Södertälje där förutsättningar skapas för delaktighet och inflytande i samhället hos barn, unga och familjer, säger Petra till Telgenytt.

Festivalen äger rum på Bårsta IP vid Max och pågår från klockan 11:00 till 16:00.

Läs: Eldsjälen Petra Jacob satsar på ungdomar i utsatta områden – “Görs alldeles för lite”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 4 juni 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors