Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Kommunerna måste satsa mer på förebyggande arbete

2022_06_Magnus-Lanje

Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR. Foto: Magnus Länje.

Gängkriminaliteten är i fokus inför valet. Det är inte konstigt. Kriminaliteten skapar en otrygghet hos många.

Politiska förslag med koppling till polisen och rättsväsendet duggar tätt. Är förslagen på hårdare tag verkligen hela lösningen?

Akademikerförbundet SSR organiserar många av dem som arbetar med sociala problem. De ger i sitt yrke stöd och hjälp till människor och arbetar förebyggande.

Det kan handla om kriminalitet, barn som far illa, missbruk, arbetslöshet och hemlöshet. När det gäller kriminalitet vet vi att hårdare straff inte är lösningen för att stoppa nyrekryteringen.

”Vi är övertygade om att utvecklingen kan brytas. Men det kräver resurser”

Politikerna har sedan en tid frågat polisen vilka verktyg de behöver. Det är bra. Men nu är det dags att fråga de som arbetar med socialt förebyggande arbete hur utvecklingen ska vändas. Vi är övertygade om att utvecklingen kan brytas. Men det kräver resurser. Lika mycket som läggs på polisen måste läggas på att förebygga sociala problem.

Förebyggande arbete är samhällsekonomiskt lönsamt, enligt forskningen. Vi vet genom forskningen vilka riskfaktorer som kan kopplas till att barn och unga dras in i kriminalitet. Trots det är förebyggande arbete inte prioriterat.

Akademikerförbundet SSR:s senaste socialsekreterarundersökning visar att tre av fyra anser att socialtjänsten i deras kommun arbetar för lite förebyggande.

”Det ska inte ska vara frivilligt, det ska vara ett krav som framgår av lag”

Det är dags för politikerna att gå från ord till handling. Att sluta se förebyggande arbete som frivilligt arbete. Det ska inte ska vara frivilligt, det ska vara ett krav som framgår av lag.

Cecilia Sandahl, Kommunikationschef. Foto: Akademikerförbundet SSR.

För att kunna göra det behövs det fler, 10 000 fler i hela landet, som arbetar förebyggande. Vi behöver erbjuda stöd och hjälp tidigare och enklare än idag. Våra medlemmar måste få utgå ifrån vetenskap och beprövad erfarenhet för att få göra rätt insatser.

Att det inte redan idag är ett lagkrav att medlemmarna ska få göra det som fungerar är märkligt. Det måste ändras, men då krävs resurser. Både av kommunerna och staten.

”Sätta det förebyggande arbetet högst på agendan”

Vi uppmanar därför politikerna i Stockholms kommuner att sätta det förebyggande arbetet högst på agendan. Om vårt krav på 10 000 fler blir verklighet skulle det i kommunerna i Stockholms län kräva 1 432 fler medarbetare.

I Södertälje kommun behövs 92 fler som arbetar med förebyggande socialt arbete. Tillsammans kan vi i valet ställa ansvariga politiker till svars i denna fråga. Förebyggande arbete är en investering i en tryggare och mer socialt hållbar kommun för alla människor. En investering vi skulle få tillbaka flera gånger om.

Heike Erkers, förbundsordförande, Akademikerförbundet SSR

Marcus Sjöberg, förbundsstyrelseledamot och ordförande Stockholms stad, Akademikerförbundet SSR

Joel Christoffersson, ordförande Stockholm södra Akademikerförbundet SSR

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 4 juni 2022 00:00

En kvinna krävs tillbaka på 200.000 kronor

Försäkringskassan

Bild: Creative Commons.

En kvinna från Södertälje, född 1965, anses ha fått för mycket i sjukersättning efter en utredning.

Nu beslutar Försäkringskassan att kräva över 200.000 kronor för felaktiga utbetalningar.

Den felaktiga utbetalningen från Försäkringskassan uppmärksammades efter inkomna uppgifter från Skatteverket. Enligt utredningen ska den 57-åriga kvinnan arbetat samtidigt som han fått en hel sjukersättning från november 2018 till maj 2022.

Försäkringskassan har uppgifter om att kvinnan arbetat i varierade omfattningar fram och av den anledningen krävs hon tillbaka på 209.192 kronor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 04:00
Senast uppdaterad: 24 september 2022 16:57

Skjutne 20-åringen allvarligt skadad – Ökad polisiär närvaro

Towe Polisen . Montage Alex Ataseven

Towe Hägg polisens presstalesperson.Foto/Montage: Polisen/Shamash Oyal/Alex Ataseven.

Vid 19:30-tiden under fredagskvällen avlossade en okänd gärningsperson flera skott mot en man i Saltskog.

En 20-träffades och vårdas just nu på sjukhus för allvarliga skador.

Tillståndet för den skjutne är under lördagen oklart, men enligt polisens uppgifter ska mannens tillstånd vara allvarlig.

– Skadeläget beskrevs som allvarligt under gårdagskvällen, säger polisens presstaleperson, Towe Hägg till Telgenytt.

Enligt en poliskälla, som LT talat med, ska den skjutne mannen kopplas till kriminella nätverk och vara nära anhörig till den person som mördades på Gillestigen i Ronna den 22 februari tidigare i år.

23-årligen som sköts i februari träffades med flera skott på nära håll när han satt i bilen. Han fördes med ilfart till sjukhuset i Södertälje, men hans liv gick inte att rädda.

Polisen på plats i Saltskog under fredagskvällen. Foto: Shamash Oyal.

Den 20-åring, som enligt LT ska vara när anhörig till mördade 23-årigen, lyckades självmant ta sig till sjukhus efter skjutningen på Barrtorpsvägen i Saltskog. Enligt uppgifter till Telgenytt ska minst sex skott ha avlossats mot honom.

Enligt uppgifter, som publicerats på sociala medier, ska boende i området hört fler skott avlossats och sedan ska flera personer sett springa från platsen. Till Telgenytt uppger polisen att man under lördagen fortsatt att utreda händelsen samt ökat en polisiär närvaro i området med omnejd.

– Vi har en ökad polisiär närvaro, just för att kunna hjälpa till men också för att kunna svara på frågor som kommer från boende eller passerande. Utredningspersonalen har även fortsatt med sitt arbete under dagen, men exakt vad det har gett är ingenting som går att berätta så här tidigt, säger Towe Hägg på polisen till Telgenytt.

I nuläget har polisen ingen person gripen misstänkt för gårdagens skjutning, men en förundersökning om försök till mord är inledd.

Stort område spärrades av efter skjutningen. Foto: Shamash Oyal.

Läs även: 23-åring död efter skjutningen i Ronna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 september 2022 16:25
Senast uppdaterad: 24 september 2022 16:27

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)