Södertäljeföretagaren häktad – Misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott

2022_05_tingsratt

Foto: Alex Ataseven.

Den 42-åring som greps tidigt på tisdagsmorgonen efter en stor polisinsats misstänkts för försök till mord och grovt vapenbrott.

Det menar Kammaråklagare Martina Winslow som under fredagen begärde mannen häktad.

Enligt Lt, som varit i kontakt med åklagaren, ska brotten ha inträffat 2019. Vid ett hotell på Reimersholme i Stockholm avlossades ett antal skott, men ingen person kom då till skada. Åklagaren Winslow menar att 42-åringen från Södertälje var den som då höll i vapnet.

Tre män, en 62-åring, en 42-åring och en 32-årig dömdes av Stockholms tingsrätt till tre års fängelse för grovt vapenbrott. Den då 39, förkom enligt uppgifter inte i utredningen. Men tre år senare får polisens analyser träff från tomhylsor som hittades på platsen och namnet på Södertäljeföretagaren upp.

– Det är en kombination av teknisk bevisning och att vi hittat målsägaren som blev träffad, som gör att den här personen dykt upp i ärendet, säger Kammaråklagare Martina Winslow till LT.

Han häktades under fredagen på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

SENASTE NYTT: 40-årig man gripen efter tillslag

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 3 juni 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors