🕝 1 minuter
Nu införs nya reglerna - Förarbevis krävs för att köra vattenskoter
Publicerad 2 juni 2022 02:00
Uppdaterad 2 juni 2022 02:00

Nu införs de nya reglerna, som regeringen beslutade 2021, för att få köra vattenskoter på sjön.

Detta efter att användningen av vattenskotrar ökat och även lett till flera olyckor på sjön.

För tre år sedan infördes en åldersgräns på femton år för användandet av vattenskoter. Förra året valde regeringen att ta nästa steg att begränsa användningen efter ökningen av olyckor på sjön.

Från och med den 1 maj 2022 måste den som köra vattenskoter genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis. Om inte riskerar föraren att straffas med dryga böter.

– Det har talats om förarbevis för vattenskoter ganska länge och nu har det precis blivit verklighet. Vi tycker att det är positivt med ett förarbevis eftersom både kunskapen och kompetensen hos vattenskoterförare nu kommer att öka. Dessutom kan ett förarbevis återkallas vid felaktig körning, säger Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen i ett pressmeddeelande.

För att ta förarbeviset måste man genomgå en 15 timmar lång utbildning som innehåller både praktisk och teoretisk prov.

För dem som har andra behörigheter på sjön (utfärdade före den 1 maj 2022) går det att direkt ansöka om förarbevis för vattenskoter, utan att behöva gå någon utbildning. Detta benämns som övergångsregler och gäller till och med den 30 april 2023.”, skriver Transportsyrlesen.

– För personer som saknar tidigare behörigheter på sjön är det nu dags att boka in sig på en utbildning. Annars kommer dessa personer inte att få köra vattenskoter i sommar, säger Jonathan.

Oförändrad åldersgräns för vattenskoter – Förarbevis införs

Dela artikeln