Insändare: NATO är ingen försvarsallians

2022_05_Riksdagen-Cc

Foto: Creative Commons.

Det heter att NATO är en försvarsallians och artikel 5 ska säkerställa att svenska soldater inte måste strida i konflikter som den svenska riksdagen inte accepterar.

Detta är en lögn.

1999 ändrades tolkningen av artikel 5 till att omfatta andra situationer än fullskalig invasion och åberopades av George W. Bush inför krigen i Afghanistan och Irak. Historian har visat att anfallen 2001 och 2003 enbart byggde på amerikanska lögner och de var anfallskrig av samma skrot och korn som det ryska anfallet 2022.

På grund av NATO-medlemskapet tvingades medlemsländerna att skicka militär assistans till USA:s krig i Afghanistan och Irak. 

”Varken Libyen eller Syrien utgjort något hot mot någon medlemsstat i NATO”

NATO engagerade sig i både Libyen och Syrien med civila dödsoffer som följd och det ska särskilt uppmärksammas att varken Libyen eller Syrien utgjort något hot mot någon medlemsstat i NATO.

NATO är alltså inte en försvarsallians utan det är ett amerikanskt verktyg för att föra krig i andra länder. Det har historiska faktum visat. 

”Turkiet är mycket problematiskt att alliera sig med”

Ett svenskt NATO-medlemskap gör vår säkerhet beroende av länder med något tveksamt internationellt anseende som Ungern, Turkiet och Albanien. Särskilt Turkiet är mycket problematiskt att alliera sig med.

Erdogan har redan krävt att Sverige ska utlämna kurdiska flyktingar till Turkiet för att över huvud taget godkänna Sveriges medlemskap. Varför drar ingen i den politiska adeln åt sig öronen av detta?

Minns dom inte att Erdogan utpressat EU med flyktingströmmar för att tilltvinga sig fördelar, och struntar man numera i det förtryck och våld som drabbar minoriteter i Turkiet? 

”Svensk neutralitet har inneburit 200 år av obruten fred”

Svensk neutralitet har inneburit 200 år av obruten fred. Att under inbillad stress kasta neutraliteten under bussen för att gå med i en krigsklubb på mindre än sex månader utan folkomröstning är inget annat än idiotiskt.

Men vi har väl inte annat att vänta oss av den politiska adeln och deras folkförakt. 

John

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 1 juni 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors