Företag i fokus:

Insändare: NATO är ingen försvarsallians

2022_05_Riksdagen-Cc

Foto: Creative Commons.

Det heter att NATO är en försvarsallians och artikel 5 ska säkerställa att svenska soldater inte måste strida i konflikter som den svenska riksdagen inte accepterar.

Detta är en lögn.

1999 ändrades tolkningen av artikel 5 till att omfatta andra situationer än fullskalig invasion och åberopades av George W. Bush inför krigen i Afghanistan och Irak. Historian har visat att anfallen 2001 och 2003 enbart byggde på amerikanska lögner och de var anfallskrig av samma skrot och korn som det ryska anfallet 2022.

På grund av NATO-medlemskapet tvingades medlemsländerna att skicka militär assistans till USA:s krig i Afghanistan och Irak. 

”Varken Libyen eller Syrien utgjort något hot mot någon medlemsstat i NATO”

NATO engagerade sig i både Libyen och Syrien med civila dödsoffer som följd och det ska särskilt uppmärksammas att varken Libyen eller Syrien utgjort något hot mot någon medlemsstat i NATO.

NATO är alltså inte en försvarsallians utan det är ett amerikanskt verktyg för att föra krig i andra länder. Det har historiska faktum visat. 

”Turkiet är mycket problematiskt att alliera sig med”

Ett svenskt NATO-medlemskap gör vår säkerhet beroende av länder med något tveksamt internationellt anseende som Ungern, Turkiet och Albanien. Särskilt Turkiet är mycket problematiskt att alliera sig med.

Erdogan har redan krävt att Sverige ska utlämna kurdiska flyktingar till Turkiet för att över huvud taget godkänna Sveriges medlemskap. Varför drar ingen i den politiska adeln åt sig öronen av detta?

Minns dom inte att Erdogan utpressat EU med flyktingströmmar för att tilltvinga sig fördelar, och struntar man numera i det förtryck och våld som drabbar minoriteter i Turkiet? 

”Svensk neutralitet har inneburit 200 år av obruten fred”

Svensk neutralitet har inneburit 200 år av obruten fred. Att under inbillad stress kasta neutraliteten under bussen för att gå med i en krigsklubb på mindre än sex månader utan folkomröstning är inget annat än idiotiskt.

Men vi har väl inte annat att vänta oss av den politiska adeln och deras folkförakt. 

John

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 1 juni 2022 00:00

Liberalerna – Vi måste våga prata positivt om Södertälje

GRCity

Foto: GRW Media/Södertälje City

Det finns många problem i världen, likaså i Södertälje. Det handlar om skjutningar, kriminalitet, segregation, korruption, arbetslöshet och så vidare. Överallt i världen finns det stora problem och mycket lidande. Samhället ska göra allt vi kan för att jobba mot dessa problem. Vi ska inte blunda för problemen, men vi behöver inte heller skylta med dem.

Staden och folket har tyvärr fått ett dåligt rykte, det har till och med gått så långt att invånare i staden skäms över att berätta att de är från Södertälje. Vi är många som inte är födda här utan har flyttat hit från andra delar av Sverige och som möts av förvånade och oroade ansiktsuttryck när vi berättat att vi ska flytta till Södertälje.

(Annonslänk)

Det är viktigt att vi från politiskt håll väljer att tala väl om Södertälje och våra invånare. Det är viktigt att vi visar stolthet för vår stad. För när vi inte gör det och bara låter bilden av Södertälje vara negativ så skapar det en självuppfyllande profetia. Vi får generationer som växer upp med en sargad självbild och med misstro till samhället.

När förtroendet och tilliten till samhället är svag får kriminella krafter chansen att greppa tag i den unga generationen. Den negativa mediebilden och det dåliga ryktet har gjort att det finns en misstänksamhet mot oss som kommer från Södertälje. Det gör det svårare att slå sig in på arbetsmarknaden vilket leder till högre arbetslöshet och befäster samhällsproblemen. 

”Det krävs ett starkare ledarskap som talar väl om Södertälje när chansen ges och inte tvärtom.”

För att kunna vända på den här utvecklingen krävs det ett starkare ledarskap som talar väl om Södertälje när chansen ges och inte tvärtom. Det behövs en vision om vad staden ska bli och hur vi ska ta oss dit. Något som var och en kan hänga upp lite av sitt hopp på.

Tyvärr tycks det inte finnas några sådana visioner från den politiska ledningen. Istället för att skapa hopp pratar man bara om problemen, kanske för att problembeskrivningen är det enda man kan komma överens om.

Liberalerna tror på ett Södertälje där vi garanterar varje individs rätt att forma sitt eget liv utan att utsättas för diskriminering. Din bakgrund ska inte avgöra din framtid. Södertälje ska vara en möjligheternas stad, som inte misstänkliggör entreprenörer och ideella föreningar som försöker skapa mervärde trots svåra förutsättningar. Vi vill berätta för omvärlden om Södertälje, om vår gästvänlighet, vår mångfald och det starka engagemanget som finns för lokalsamhället. Vi tror på en stad som uppmuntrar och bejakar sina invånare. Tillsammans kan vi ändra bilden av Södertälje. 

Metin Hawsho, (L) gruppledare
Victor Zetterman, (L), ordförande
Sevina Salci, (L)
Viveca Rabenius, (L) 
Gabriel Gawrye (L)
Evelyn Paz (L) 
Anton Holmlund, (L) 
Alvin Hanna (L) 
Kristina Perols (L)
Hanna Hanna (L) 
Maria Safar (L)

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 24 april 2024 01:15

Ny samverkan mellan Södertälje och Botkyrka

Lars-Greger_IMG_3509_Foto-Liza-Simonsson_HIGHRES-1

Lars Greger(MP), ordförande miljönämnden.
Foto: Södertälje kommun/Liza Simonsson

Miljönämnden har fattat beslut om att ingå ett samverkansavtal med Botkyrka kommun, som syftar till att effektivisera myndighetsutövningen inom miljö- och livsmedelslagstiftningen.

Ett viktigt steg mot en effektivare och mer sammanhållen tillsyn inom miljö- och livsmedelsområdet har tagits, när Miljönämnden nyligen beslutade att ingå ett samverkansavtal med Botkyrka kommun. Detta beslut, som träder i kraft från och med 1 juli 2024, markerar en ny period av samarbete mellan kommunerna.

(Annonslänk)

Det framkom att både Södertäljes och Botkyrkas miljökontor sett ett ökat behov av att kunna stärka sina resurser temporärt eller periodvis för tillsyn och kontroll. Därutöver har man identifierat fördelarna med att kunna överlåta beslutanderätten i specifika ärenden till varandra för att optimera processerna.

Genom detta samverkansavtal formaliseras samarbetet, vilket inte bara förbättrar resursanvändningen utan även bidrar till en ökad kompetens inom de berörda områdena. Avtalet, som föreslogs av miljökontoret och starkt stöddes av ordförande Lars Greger (MP), är tänkt att gälla från sommaren 2024.

Genom att samarbeta kan Södertälje och Botkyrka effektivisera sitt arbete och säkerställa högre kvalitet och snabbare hantering av ärenden inom miljöbalkens och livsmedelslagstiftningens områden.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 24 april 2024 01:14

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors