Syrianska studsa tillbaka på vinnarspåret

2022_05_brace

Foto: Daniel Brace

Det var inte den mest smickrande insatsen när Syrianska tog emot IFK Eskilstuna under söndagseftermiddagen.

Med en del spelare avstängda stod SFC för en svagare första halvlek som sedan följdes upp av en bättre sådan och Syrianska krönte en intensiv vecka med en viktig seger när man besegrade Eskilstuna med 2-1. 

Det är bara att vara ärliga, första halvlek var inte alls bra. Syrianska lyckades inte etablera något spel på offensiv planhalva och när man väl kom fram var det halvdant och misstag satte sin prägel på spelet.

IFK Eskilstuna skapade inte särskilt mycket men var nära flera gånger om att ta ledningen. Men 0-0 stod sig fram till paus och insatsen var minst sagt, undermålig. 

Syrianska kom ut som ett helt nytt lag i den andra halvleken och tog tag i taktpinnen direkt. Rödgult kom igång med sitt kombinationsspel där Kenneth Carlie och Alessandro Visconti fick agera som huvudpjäserna på topp.

Med dryga timmen spelad kunde Syrianska ta ledningen med 1-0 när en lång hörna blir en bra variant istället. Christian Moche nådde högst på Matteus Behnans försök att få in bollen i straffområdet igen och SFC hade tagit ledningen.

Glädjen blev kortvarig när Eskilstuna stack upp och målvakten Felix Eriksson misstajmat en utrusning och rev ner anfallande spelare. Straff för IFK Eskilstuna som förvaltade straffen säkert och jämnade ut resultatet till 1-1. Syrianska gav dock svar på tal.

Kenneth Carlie assisterade Alessandro Visconti som upptäckte en fin yta till höger om målvakten och placerade bollen säkert i mål. Säsongens andra mål för Visconti som också fick göra sin första match från start. Därefter hade Syrianska bra kontroll på matchen och kunde, med lite mer skärpa i den sista tredjedelen, sätta spiken i kistan.

Men 2-1 stod sig matchen ut och Syrianska var åter tillbaka på vinnarspåret efter en tuffare vecka med två raka poängtapp mot United och IFK Lidingö. 

Det var en oerhört viktig seger för att fortsätta hänga med i toppen. Nästa match spelas på lördag, den 4:e juni när tabelljumbon Värmbols FC gästar Syrianska och Södertälje Fotbollsarena med avspark kl 17:30.

Text: Andrew Moro.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 31 maj 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors