Fastighetsmäklare från Södertälje fick indragen licens

2022_05_maklare

Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, begärde ut handlingarna om en anmäld affär, men när Södertäljemäklaren skulle ta fram akten kunde han inte hitta den.

Enligt FMI är mäklare skyldiga att bevara handlingar och av den anledningen beslutade inspektionen att återkalla mäklarens registrering.

”Med hänsyn till mäklarens återkommande ovilja att fullgöra sin rättsliga skyldighet att medverka i utredningen bedömer inspektionen att det finns grund för att återkalla registreringen som fastighetsmäklare.”, skriver FMI i beslutet

Det var efter en anmälan från en person som Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, begärde ut handlingar om en bostadsförsäljning. Enligt anmälaren anses mäklaren ha undanhållit bud, manipulerat slutpriset och brutit mot god fastighetsmäklarsed.

Men de begärda handlingar lämnades aldrig ut till FMI då mäklaren uppgav att han bytt bostad och arbetsplats och av den anledningen inte kunnat hitta akterna.

Däremot är det inte första gången som mäklaren hamnat under förstoringsglaset.

Han ska vid ett tidigare tillfälle har fått en varning för att inte ha bevarat dokumentation på ett korrekt sätt, vilket inspektionen såg väldigt allvarligt på.

I början på april beslutade Fastighetsmäklarinspektionen att med omedelbar verkan häva mäklarens registrering och därmed hindras honom att utöva sitt yrke.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 31 maj 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors