Annons

Advokatbyrån
LexSeven

Metin ataseven

Advokat & notarius publicus

Metin Ataseven

Gabriella Malki prisas för sina insatser – ”Känns otroligt roligt”

2022_05_F3A01438-4048-4693-8E19-B1E2FE9969E0

Gabriella Malki från Södertälje prisas för sina betydelsefulla insatser om att främja unga kvinnors rättigheter.

19-åringen tilldelades priset ”Young Women In Public Affairs Award” föregående vecka av Zontas i Södertälje.

– Det känns otroligt roligt och ärofyllt att få en sådan utmärkelse. Jag känner en tacksamhet, lycka och uppskattning av att internationella aktörer och organisationer faktiskt också ser och hör en, säger Gabriella Malki till Telgenytt.

Zonta International är en ledande global organisation av personer från olika yrkesgrupper som arbetar för att främja kvinnors rättigheter genom stödjande insatser och påverkansarbete.

19 åringens vision är att ha en positivt påverkan samt vara en förebild för unga kvinnor. Att vara en röst för tjejer med invandrarbakgrund att allt går – om man bara vill.

Varför tror du att Zontas Södertäljeklubb valde dig i år?

– Det faller naturligt för mig att kämpa och arbeta med de samhällsfrågor som ligger mig nära hjärtat. Jag tror att det kan vara att jag aktivt arbetat med att stärka just unga kvinnor de senaste tre åren. Detta har jag gjort bland annat via nätverket Kvinnovation som jobbat med för att stärka unga kvinnors personliga utveckling. Vi har både ämnes inriktade events och utbildningar men även informella träffar, ”Real Talk med Bella” är ett exempel på dessa träffar.

Organisatioen Zontas grundades i New York 1919 som är en del av FN och har 26 000 medlemmar i mer än 1100 klubbar i 62 länder. 

Organisationen ger finansiellt stöd till flera projekt för jämställdhet och mänskliga rättigheter och inriktar sig bland annat på att främja kvinnors hälsa, utbildning och ekonomi och att avskaffa könsbaserat våld, barnäktenskap samt människohandel.

Du kämpar hårt för en god sak. Vad vill du säga till alla kvinnor som kämpar på annat håll?

– Erat engagemang och driv inte går ouppmärksammat. Fortsätt kämpa, fortsätt att skapa och fortsätt att påverka. Jag tror starkt på att om man gör bra så kommer bra att komma till en. Och något som jag alltid brukar säga, du är aldrig för liten för att göra skillnad.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 30 maj 2022 00:00

Polisen ryckte ut efter larm om smällar från vapen i Södertälje

polishelikopter

Arkivbil: Shamash Oyal.

På måndagskvällen inkom uppgifter om en misstänkt skottlossning i utkanten av Södertälje. 

Enligt polisens uppgifter ska den misstänkta skottlossningen ägt rum vid Tysslingeområdet.

Det var vid 21-tiden som inringare hört smällar i Tysslinge varpå en stor polisinsats inleddes med bland annat polishelikopter.

– Personer hade hört knallar från ett vapen i Tysslingeomårdet, så vi arbetade med ett antal patruller och helikopter, säger Daniel på polisen till Telgenytt.

I samband med larmet arbetade flera patruller med att undersöka ljudens ursprung som kort därefter lokaliserades. Det visade sig vare en man med vapenlicens som hade avlossat sitt jaktvapen.

Polisen befinner sig just nu på platsen och undersöker händelsen, men det är i nuläget oklart om vapnet brukats på sådant vis att det kommer leda till en anmälan.

– Det är inte helt klart om det blir en anmälan eller inte, vi fortsätter att arbeta med den delen, säger polisen till Telgenytt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 augusti 2022 20:43
Senast uppdaterad: 8 augusti 2022 20:43

Dog efter att ha rånats och misshandlats – Två män döms till fängelse

297214428_1453398985193662_2236672990594494739_n

Foto: Polisens förundersökning.

I vintras omkom en 30-årig man efter att ha blivit lurad till en plats i Södertälje där han rånades och misshandlades till döds. Två män dömdes till fängelse, men den tredje friades i hovrätten.

Det var den 6 januari 2022 som några personer satt i en bar i centrala Södertälje och umgicks. Då bestämde två av männen att råna 30-åringen och lurade honom till Linanäs.

30-åringen trodde dock att han skulle få skjuts till en annan adress, men väl i bilen påstod männen att de först skulle träffa en person för att hämta alkohol.

Men istället kördes han till en plats där han misshandlades brutalt.

Väl framme Vid Linanäs Marina blev 30-åringen misshandlad, rånad och lämnades medvetslös på platsen utan skor i minusgrader.

Gärningsmännen lyckades få med sig mobil, skor och kontanter och därefter återvänder de till baren där de tidigare druckit öl ihop.

De dömda männen sitter med 30-åringen innan han kidnappas, rånas och misshandlas. Foto: Polisens förundersökning.

Efter händelsen ska minst en av männen uppmärksammats med trasiga knogar och enligt vittnesuppgifter ska männen dagen efter ha varit ”glada men lite skrytiga” och sagt bland annat att ”han förtjänade stryk”.

30-åringen misshandlades så svårt att han sex dagar efter händelsen omkom till följd av sina skador.

Totalt åtalades tre män för rån och vållande till annans död efter händelsen. Två av männen dömds till fängelse, men den tredje friades.

Hovrätten fastställer nu straffet mot en 29-åring till två års fängelse för rån och vållande till annans död och en 30-åring man döms till ett år och tre månaders fängelse för medhjälp till rån.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 augusti 2022 18:32
Senast uppdaterad: 8 augusti 2022 18:32

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors