Försäkringskassan kräver 5,6 miljoner av assistansbolag i Södertälje

2022_03_wheelchair-1629490_960_720

Försäkringskassan kräver cirka 5,6 miljoner av ett assistansbolag i Södertälje för utförda insatser, hjälpbehov och hjälpmedel.

Detta efter en granskning där försäkringskassan kommit fram till att bolaget fått för mycket i ersättning.

Det var efter en anonym anmälan som försäkringskassan inledde en utredning mot assistansbolaget i Södertälje. Nu beskylls bolaget för felaktigheterna och krävs tillbaka på hela beloppet i två separata beslut.

I det ena beslutet, som gäller från december 2017 till november 2019, ska bolaget ha fått en utbetalning på 1,6 miljoner kronor. I det andra beslutet, som gäller mellan 2016 och 2021, fick assistansbolaget cirka fyra miljoner kronor i utbetalning.

Totalt menar försäkringskassan att bolaget fått cirka 5,6 miljoner kronor felaktigt utbetalt under en period på fem år.

Grunden till beslutet ligger i att försäkringskassan anser bolaget fått ersättningen för insatser som brukaren inte hade behov av.

Till Länstidningen säger verksamhetschef på assistansbolaget att det hela rör om ett missförstånd och att ärendet just är under handläggning för att rättas till.

– Beslutet som de tagit har de gjort utifrån att de inte haft allt underlag. Vi har skickat in och kompletterat med det material som Försäkringskassan behöver, för att bevisa att vi har gjort allt på rätt sätt. Det är under handläggning och ska rättas till, säger bolagets verksamhetschef till tidningen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 27 maj 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors