Fängelse för våldtäktsman – Tvingade sig på sig en 13-åring

2022_05_tingsratt

Han överklagade domen i Södertälje tingsrätt efter att ha tvingat en 13-åring flicka att utföra oralsex på honom.

Nu fastställer hovrätten domen på 1 år och 3 månaders fängelse för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande.

Den dömda mannen är född 2003 och har medborgarskap i Egypten och var 18 år när händelsen inträffade i Hovsjö den 22 november 2021.

När flickan klev av bussen följde han efter och började ställa frågor och bjöd på cigaretter. Därefter ska han ha frågat om flickan ville leka en lek, sanning eller konsekvens. Det som började harmlöst övergick till fruktansvärda upplevelser för flickan.

Han ska vid tillfället dragit den 13-åriga flickan i håret och med tvång tryckt ner hennes huvud och tvingat på sig oralsex.

Men det är inte första gången han döms för våldtäkt mot barn för samma tillvägagångssätt.

Den 27 november 2019 dömdes han för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande efter att ha förgrip sig på en minderårig flicka i centrala Södertälje.

Den händelsen inträffade på Gallerian Kringlans tak den 27 maj 2018 där det började med leken ”Sanning och konsekvens”. Efter en kort stund tvingade han till sig oralsex och spottade flickan i munnen, men fängelse blev det inte.

Tillvägagångssättet har slående likheter. Den ställda frågan om målsäganden vill leka ”sanning eller konsekvens” får anses vara en särpräglad detalj.”, skriver domstolen.

Vid tillfället var han 15 år gammal och på grund av sin ringa ålder dömdes han endast till ungdomstjänst 130 timmar.

Tre år senare slog han till igen. Denna gång med åldern inne för en fängslande dom.

Nu fastställer hovrätten fängelsedomen på 1 år och 3 månaders fängelse för mannen som idag är 19 år gammal.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 27 maj 2022 00:00

SOS Alarms nya system kritiseras – ”Livsfarligt”

Ambulans-SOS

Foto: Alex Ataseven.

I februari tidigare i år införde SOS Alarm ett nytt automatiserade system över hela Sverige som mål att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

Men det nya systemet, STEP, som implementerats hos SOS Alarm kritiseras nu av ambulanspersonal och av fackligt håll som menar att systemet ger missvisande information.

Med det nya automatiserade system, STEP: Säkerhet, Trygghet, Effektivitet och Precision, är målet att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

 – STEP är livsfarligt! Det är en stor exploderande patientsäkerhetsrisk. Det är ett system i pubertetsstadiet som aldrig skulle ha satts i skarp drift, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet till Nyhetsbyrån Siren.

När en person med vårdbehov ringer 112 får SOS-operatören stöd i att bedöma symptom och att ställa rätt frågor för att ringa in sjukdomsbilden så snabbt som möjligt.

SOS Alarms nya, moderna, system bedömer samtalen automatiskt till 112 med syfte att förbättra bedömningen av behovet av ambulansvård.

Foto: Alex Ataseven.

Men enligt en avvikelserapporter, som utförts i flera regioner, vittnar ambulanspersonal att systemet ger missvisande information. Systemet har ett återkommande problem som kan leda till att patienter utan ambulansbehov ges hög prioritet medan de med livshotande symptom kan få vänta längre.

– Man har människor som någon sorts försökskaniner och skickar ambulanser på olika larm och tänker ”det här kanske går bra, för det sa ju det här programmet att det skulle göra”, säger Henrik Johansson från Ambulansförbundet till Siren.

Systemet implementeras trots att det funnits flera indikationer på man förutsåg fel.

– Alla vet att det här är en stor patientsäkerhetsrisk, men ändå envisas man med att köra med det här. Det är ungefär som om vi som ambulanspersonal skulle sluta jobba med HLR eller sluta stoppa blödningar. Det kommer att leda till olyckor och till att någon dör, säger Johansson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 11:00
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:59

Kustbevakningen inleder kontroller mot vattenskotrar

kust

Foto: Kustbevakningen.

Från och med den 1 maj 2022 är det krav på att genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis för att köra vattenskoter.

Nu genomför Kustbevakningen en kontrollvecka riktat mot vattenskotertrafiken för att öka sjösäkerheten och se till att förare har ett giltigt förarbevis.

– Vi tycker att det är positivt med ett förarbevis eftersom både kunskapen och kompetensen hos vattenskoterförare nu kommer att öka. Dessutom kan ett förarbevis återkallas vid felaktig körning, berättade Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen vid ett tidigare tillfälle.

Senaste åren har användningen av vattenskotrar exploderat på marknaden, men samtidigt har det rapporterats att det körs hänsynslöst på sjön runt om i länet.

I och med de nya reglerna måste den som köra vattenskoter genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis. Reglerna infördes från och med den 1 maj 2022, utan förarbevis riskerar föraren att straffas med dryga böter.

Under måndagen införde Kustbevakningen en kontrollvecka med syfte om att kontrollera att förare rättar sig efter de nya reglerna. Och även minska störande körning och öka sjösäkerheten samt öka gott sjömanskap.

De riktade kontrollerna mot vattenskotertrafiken genomförs i hela landet under vecka 26, mellan 27 juni och 3 juli.

Läs även: Nu införs nya reglerna – Förarbevis krävs för att köra vattenskoter

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 05:35
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:58

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors