Södertäljesonen hjälte i Polen – Här lyfter Mikael Ishak pokalen infört tusentals

2022_05_07EA67EC-B7C0-424E-8734-4E29C9EB82A3

Läsarbild.

I helgen vann han den polska ligatiteln med Lech Poznan och toppade den polska skytteligan för säsongen.

Södertäljesonen Mikael Ishak fortsätter att briljera utomlands.

Guldet var redan säkrad näst sista matchen för säsongen som spelades för två helger sedan. Där blev Ishak matchhjälte när han avgjorde ett glödhett derby och säkrade guldet för sitt polska lag.

I helgen lyfte Södertäljesonen, lagkapten och matchjälten Mikael Ishak pokalen inför tusentals människor på Stadion Miejski i Polen.

Mikael Ishak lämnade moderklubben Assyriska efter att ha skrivit kontrakt med tyska Bundesligaklubben FC Köln 2011. Därefter blev det bland annat spel med Italienska Serie A-klubben Parma, danska Randers FC och den 14 juli 2020 skrev han på ett treårskontrakt med polska Lech Poznań.

Nu är Mikael Ishak en av de mest omtalade namnen i Polen efter helgens ligatitel. Södertäljesonen Ishak avgjorde derby mot Warta där han i slutet på första halvlek dundrade in 2-1 och fastställde slutresultatet.

Som derbykung i Polen och ett ligaguldet på CV:t, kan Mikael även stoltsera med att toppa den polska skytteligan med 18 mål och hamnade på en delad andraplats.

Men spel för det svenska landslaget är i nuläget inte aktuellt.

Efter helgens strålkastarljus som riktats mot Mikael Ishak och den fantastiska prestationen under säsongen i Polen, bör Sveriges förbundskapten, Janne Andersson, tänka till en andra gång.

TV: Här lyfter Mikael Ishak pokalen inför tusentals.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 23 maj 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors