Företag i fokus:

Arbete har inletts på flera platser – Då väntas kanalen och slussen stå klart

2022_05_243017308_372392384610297_699071268099752414_n00000-1196x800-1

Foto: Alex Ataseven.

2016 påbörjades arbetet med kanalen och var planerad att stå klart 2019, men istället stod projektet stilla fram till 2022.

Arbetet tog fart igång efter att Trafikverket, som projekterade och planerade under hela 2021, tog över projektet från Sjöfartsverket.

Nu meddelar Trafikverket att slussen och kanalen i Södertälje beräknas vara färdigt 2025. Spontningsarbetet, byggandet av sluss, broar, krönbalk och gång- och cykelvägar sker i etapper i samarbete med Sjöfartsverket.

Bild/Illustration: Sweco.

”Den nya slussen och kanalen skapar mer hållbara och effektiva godstransporter och ger ökad sjösäkerhet. När större fartyg kan gå på farleden avlastas vägnätet, vilket är ett led i målet att mer gods ska kunna gå på järnväg och till sjöss.”, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Det här är på gång i projektet:

  • Arbete har inletts på flera platser i kanalen. Trafikverket ber av den anledningen att alla som nyttjar den att visa hänsyn och sänka farten.
  • Just nu planeras både ombyggnaden av själva slussen och promenadstråket längs med kanalen. Beräknad byggstart är hösten 2022.
  • Ledningar läggs i kanalen, bland annat vid Sjöfartsverkets så kallade Prickförråd nedanför badhuset Sydpoolen, samt vid sjukhuset. Vissa arbeten är en del av projekt medan det vid Viksäng genomförs av Telge nät. Ledningsarbetena beräknas bli klara under hösten 2022.

Slussbygget 6 år försenat -1,9 miljarder dyrare än planerat

Läs även: Så kan nya slussområdet se ut när allt färdigställts

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 23 maj 2022 00:00

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors