🕝 1 minuter
Arbete har inletts på flera platser - Då väntas kanalen och slussen stå klart
Publicerad 23 maj 2022 02:00
Uppdaterad 23 maj 2022 02:00

Foto: Alex Ataseven.

2016 påbörjades arbetet med kanalen och var planerad att stå klart 2019, men istället stod projektet stilla fram till 2022.

Arbetet tog fart igång efter att Trafikverket, som projekterade och planerade under hela 2021, tog över projektet från Sjöfartsverket.

Nu meddelar Trafikverket att slussen och kanalen i Södertälje beräknas vara färdigt 2025. Spontningsarbetet, byggandet av sluss, broar, krönbalk och gång- och cykelvägar sker i etapper i samarbete med Sjöfartsverket.

Bild/Illustration: Sweco.

”Den nya slussen och kanalen skapar mer hållbara och effektiva godstransporter och ger ökad sjösäkerhet. När större fartyg kan gå på farleden avlastas vägnätet, vilket är ett led i målet att mer gods ska kunna gå på järnväg och till sjöss.”, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Det här är på gång i projektet:

  • Arbete har inletts på flera platser i kanalen. Trafikverket ber av den anledningen att alla som nyttjar den att visa hänsyn och sänka farten.
  • Just nu planeras både ombyggnaden av själva slussen och promenadstråket längs med kanalen. Beräknad byggstart är hösten 2022.
  • Ledningar läggs i kanalen, bland annat vid Sjöfartsverkets så kallade Prickförråd nedanför badhuset Sydpoolen, samt vid sjukhuset. Vissa arbeten är en del av projekt medan det vid Viksäng genomförs av Telge nät. Ledningsarbetena beräknas bli klara under hösten 2022.

Slussbygget 6 år försenat -1,9 miljarder dyrare än planerat

Läs även: Så kan nya slussområdet se ut när allt färdigställts

Dela artikeln