Omsorgsbolaget Attendo kritiseras efter utredning – Följde inte rutiner

2022_05_attendo

Foto: Alex Ataseven.

En vårdnadshavare anmälde Attendo i fjol till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, efter att sonen försvann från ett gruppboende och var borta i flera timmar.

Det var inte förrän en anmälan inkom till IVO som en utredning inleddes, och trots att händelsen kunde fått allvarliga följder skrevs inte en fullständig dokumentation.

Enligt anmälan inträffade händelsen förra året när en person från ett gruppboende i Södertälje försvann vid 19-tiden. Personalen märkte inte försvinnandet då han själv stängt av dörrlarmet.

När han ringde in några timmar senare och ville bli hämtad kunde de anställda inte hitta honom. Då beslutade personalen att avbryta sökandet utan vidare åtgärder framgår det i anmälan.

Personen hittades fem timmar efter försvinnandet, lättklädd vid en väg mitt i natten.

Kritiken mot Attendo avser att verksamheten inte följt rutiner vid försvinnandet samt att sökandet avbröts utan att kontakta chefer eller vårdnadshavare.

Enligt IVOs utredningen framkommer det även att liknande händelser har inträffat där brukare avvikit i verksamheten. Rutinen i dessa fall är att medarbetarna ska kontakta verksamhetschef, ringa polisen, dokumentera utförligt och skriva en avvikelserapport. Inget av detta påståtts ha gjorts i detta fall.

”Personalen kan enligt LSS-lagstiftning inte hindra brukarna från att ge sig iväg, men rutinen för om brukare avviker är att personalen försöker att följa efter för att motivera brukaren att komma tillbaka.” skrivs IVO i utredningen.

Nu kräver IVO att verksamheten inför kraftiga åtgärder för att förtydliga och säkerställa att likande situation inte uppstår igen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 21 maj 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors