Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Omsorgsbolaget Attendo kritiseras efter utredning – Följde inte rutiner

2022_05_attendo

Foto: Alex Ataseven.

En vårdnadshavare anmälde Attendo i fjol till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, efter att sonen försvann från ett gruppboende och var borta i flera timmar.

Det var inte förrän en anmälan inkom till IVO som en utredning inleddes, och trots att händelsen kunde fått allvarliga följder skrevs inte en fullständig dokumentation.

Enligt anmälan inträffade händelsen förra året när en person från ett gruppboende i Södertälje försvann vid 19-tiden. Personalen märkte inte försvinnandet då han själv stängt av dörrlarmet.

När han ringde in några timmar senare och ville bli hämtad kunde de anställda inte hitta honom. Då beslutade personalen att avbryta sökandet utan vidare åtgärder framgår det i anmälan.

Personen hittades fem timmar efter försvinnandet, lättklädd vid en väg mitt i natten.

Kritiken mot Attendo avser att verksamheten inte följt rutiner vid försvinnandet samt att sökandet avbröts utan att kontakta chefer eller vårdnadshavare.

Enligt IVOs utredningen framkommer det även att liknande händelser har inträffat där brukare avvikit i verksamheten. Rutinen i dessa fall är att medarbetarna ska kontakta verksamhetschef, ringa polisen, dokumentera utförligt och skriva en avvikelserapport. Inget av detta påståtts ha gjorts i detta fall.

”Personalen kan enligt LSS-lagstiftning inte hindra brukarna från att ge sig iväg, men rutinen för om brukare avviker är att personalen försöker att följa efter för att motivera brukaren att komma tillbaka.” skrivs IVO i utredningen.

Nu kräver IVO att verksamheten inför kraftiga åtgärder för att förtydliga och säkerställa att likande situation inte uppstår igen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 21 maj 2022 00:00

En kvinna krävs tillbaka på 200.000 kronor

Försäkringskassan

Bild: Creative Commons.

En kvinna från Södertälje, född 1965, anses ha fått för mycket i sjukersättning efter en utredning.

Nu beslutar Försäkringskassan att kräva över 200.000 kronor för felaktiga utbetalningar.

Den felaktiga utbetalningen från Försäkringskassan uppmärksammades efter inkomna uppgifter från Skatteverket. Enligt utredningen ska den 57-åriga kvinnan arbetat samtidigt som han fått en hel sjukersättning från november 2018 till maj 2022.

Försäkringskassan har uppgifter om att kvinnan arbetat i varierade omfattningar fram och av den anledningen krävs hon tillbaka på 209.192 kronor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 04:00
Senast uppdaterad: 24 september 2022 16:57

Skjutne 20-åringen allvarligt skadad – Ökad polisiär närvaro

Towe Polisen . Montage Alex Ataseven

Towe Hägg polisens presstalesperson.Foto/Montage: Polisen/Shamash Oyal/Alex Ataseven.

Vid 19:30-tiden under fredagskvällen avlossade en okänd gärningsperson flera skott mot en man i Saltskog.

En 20-träffades och vårdas just nu på sjukhus för allvarliga skador.

Tillståndet för den skjutne är under lördagen oklart, men enligt polisens uppgifter ska mannens tillstånd vara allvarlig.

– Skadeläget beskrevs som allvarligt under gårdagskvällen, säger polisens presstaleperson, Towe Hägg till Telgenytt.

Enligt en poliskälla, som LT talat med, ska den skjutne mannen kopplas till kriminella nätverk och vara nära anhörig till den person som mördades på Gillestigen i Ronna den 22 februari tidigare i år.

23-årligen som sköts i februari träffades med flera skott på nära håll när han satt i bilen. Han fördes med ilfart till sjukhuset i Södertälje, men hans liv gick inte att rädda.

Polisen på plats i Saltskog under fredagskvällen. Foto: Shamash Oyal.

Den 20-åring, som enligt LT ska vara när anhörig till mördade 23-årigen, lyckades självmant ta sig till sjukhus efter skjutningen på Barrtorpsvägen i Saltskog. Enligt uppgifter till Telgenytt ska minst sex skott ha avlossats mot honom.

Enligt uppgifter, som publicerats på sociala medier, ska boende i området hört fler skott avlossats och sedan ska flera personer sett springa från platsen. Till Telgenytt uppger polisen att man under lördagen fortsatt att utreda händelsen samt ökat en polisiär närvaro i området med omnejd.

– Vi har en ökad polisiär närvaro, just för att kunna hjälpa till men också för att kunna svara på frågor som kommer från boende eller passerande. Utredningspersonalen har även fortsatt med sitt arbete under dagen, men exakt vad det har gett är ingenting som går att berätta så här tidigt, säger Towe Hägg på polisen till Telgenytt.

I nuläget har polisen ingen person gripen misstänkt för gårdagens skjutning, men en förundersökning om försök till mord är inledd.

Stort område spärrades av efter skjutningen. Foto: Shamash Oyal.

Läs även: 23-åring död efter skjutningen i Ronna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 september 2022 16:25
Senast uppdaterad: 24 september 2022 16:27

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)