🕝 1 minuter
SENASTE NYTT: Bostadspriserna backar efter Riksbankens besked
Publicerad 19 maj 2022 02:00
Uppdaterad 19 maj 2022 02:00

 Foto: Creative Commons.

Sedan Riksbanken valde att höja styrräntan med 0,25 procentenheter har en nedgång notetars för både bostadsrätter och villapriser.

Men det är framför allt i storstäderna som bostadspriserna backar som som mest.

Ränteprognosens höjdes kartigt efter Riksbankens beslut den 28 april. Men redan innan beslutet fastställdes kunde en nedgång på 0,3 procent för bostadsrätter och 0,5 procent för villapriser noteras i april.

Enlig Frida Bratt, sparekonomen på Nordnet som Aftonbladet pratat med, ser vi början på ett skifte på bostadsmarknaden.

– Köparna är lite mer avvaktande, medan säljarna fortfarande förväntar sig, eller åtminstone vill ha, mycket höga priser, snabba affärer och hetsiga budgivningar. Men läget är annorlunda nu, det finns ett före och ett efter Riksbankens räntehöjning. Den var bara på 25 punkter men får stor psykologisk effekt, säger hon till Aftonbaldet.

Samtidigt slog Hemnet rekord i antalet publicerade lägenheter förra veckan, men att det ökar kraftigt på kort tid är inget nytt.

– Vi såg det efter kriget att Ukraina påbörjade, likaså i början av pandemin. Sannolikt är det en effekt att när man inte vet vad som händer framöver och befarar att marknaden ska bli sämre ur ett säljarperspektiv så är det flera som kanske planerat sin försäljning och som nu skyndar på, säger Erik Holmberg som är analytiker vid Hemnet till TT.

Dela artikeln