Företag i fokus:

Annons

Rekordmånga tillstånd drogs in av IVO – Södertälje skötte sig bättre än andra

Foto: Alex Ataseven.

2021 slogs ett nytt rekord för återkallade tillstånd för att bedriva vård- och omsorgsverksamhet. De flesta av dem var assistansbolag.

Södertälje kommun är en av flera kommuner där aktörerna skött sig bättre andra.

Totalt drog tillsynsmyndigheten IVO 69 tillstånd i hela landet enligt en ny sammanställning av Nyhetsbyrån Siren.

– Vi har dels fått ny lagstiftning och dels har vi på Ivo förbättrat vår rättstillämpning och blivit mer träffsäkra i våra utredningar, säger Anette Nilsson, enhetschef på Ivo till Siren.

Lagstiftning trädde i kraft 2019 som underlättade IVOs arbete med att granska vårdgivare. Det resulterade i att de indragna tillstånd sexdubblats sedan dess.

2019 drogs återkallades 12 tillstånd in, 2020 låg siffran på 43 och 2021 hade hela 69 tillstånd återkallats i hela landet.

– Tidigare öppnade vi fler ärenden, men kanske inte riktigt de med störst behov, nu har vi blivit mer träffsäkra, säger Anette Nilsson och fortsätter.

– Det finns aktörer som har formell utbildning och som borde kunna driva denna typ av verksamhet i teorin, men som saknar insikt. Det vill säga, man utnyttjar systemet på olika sätt och pengarna går inte till insatsen utan till andra saker, säger hon.

Av de totalt 69 indragna gällde över hälften personlig assistans-verksamheter, och flest tillstånd drogs in i storstäderna. 27 bolag förlorade sina tillstånd Stockholm, 11 i Skåne och 8 tillstånd i Västra Götaland.

Enligt enhetschefen Anette har en nyckelfaktor varit det utökade samarbete och informationsutbyte med andra fler myndigheter. Bland annat samarbete med Polismyndigheten, Skatteverket och Försäkringskassan för att komma åt oseriösa aktörer.

För flera kommuner har siffrorna inte offentliggjorts då IVO anser att det är få tillstånd som dragits in, eller inga alls.

Södertälje kommun är en av dessa kommuner som hör till den kategorin.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2022 00:00

Myndighetspost öppnades av anställd – ”Oacceptabelt”

2022_03_HALL

Anstalten Hall i Södertälje. Foto: Kriminalvården

Tidigare i år inkom två anmälningar till Justitieombudsmannen, JO, om att kriminalvårdare öppnat och läst intagnas myndighetspost.

Nu riktar JO allvarlig kritik mot anstalten Hall i Södertälje då agerandet strider mot fängelselagen.

Enligt JO-anmälan ska en av de intagna påpekat till ansvarig tjänsteman att det är en otillåten handling att granska dennes post, men fått svar av säkerhetsavdelningens samordnare att de ”alltid gör så”. En av anmälningarna, som inkommit till JO, ska enligt uppgifter vara från en fängslad gängledare från Göteborg.

Ärendet har granskat av Justitieombudsmannen som nu riktar allvarlig kritik mot anstalten i Södertälje.

JO anser att det är anmärkningsvärt och oacceptabelt att personal, som arbetar med posthantering, inte är medveten om att brev till Kriminalvården utgör myndighetspost och därför inte får granskas.

”Det inträffade ar givetvis helt oacceptabelt och anstalten förtjänar allvarlig kritik.”, skriver Justitieombudsmannen i beslutet.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 december 2022 13:02
Senast uppdaterad: 1 december 2022 13:02

Överraskning väntar besökarna under SBBKs hemmamatch

SBBK

Foto: Södertälje City

Idag, torsdag den 1 december, delar Södertälje City ut en tidig julgåva till alla besökare i Täljehallen. Nämligen det populära Södertäljekortet – presentkortet för shopping, mat och nöje.

Efter en stark vinst på bortaplan mot Kalmar tar SBBK emot Nässjö Basket i Täljehallen idag klockan 19:00. I samband med hemmamatchen kommer besökarna få en tidig julklapp av SBBKs partner, Södertälje City.

– Södertälje City samverkar med företag och föreningar kring en rad insatser och initiativ. Här ser vi en möjlighet att göra något nytt och roligt tillsammans med SBBK såhär inför julen, säger Aljoša Lagumdzija, VD Södertälje City.

Nu kan besökarna stötta SBBK och samtidigt få med sig en present hem. Under matchen kommer alla få ett eget Södertäljekort, Södertälje Citys gemensamma presentkort som gäller i upp emot 70 butiker i Södertälje, och kommer att vara tankad med ett hemligt belopp.

Södertäljekortet gäller i upp emot 70 butiker.

– Vi ser samarbetet med SBBK som ett mycket viktigt led i att stötta och ytterligare stärka Södertälje som idrotts och besöksstad. Med denna aktivitet vill vi ge tillbaka till Södertäljebor och övriga matchbesökare, vilket känns extra viktigt nu när det är tuffare tider. Tillsammans vill både vi och SBBK fortsätta vara goda ambassadörer för Södertälje, säger Tomas Björck, ordförande Södertälje City.

SBBK ligger på en åttonde plats med 12 matcher spelade och möter Nässjö som ligger på en sjunde plats med en match mindre spelad.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 december 2022 09:19
Senast uppdaterad: 1 december 2022 09:19

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)