Företag i fokus:

Annons

Rekordmånga tillstånd drogs in av IVO – Södertälje skötte sig bättre än andra

Foto: Alex Ataseven.

2021 slogs ett nytt rekord för återkallade tillstånd för att bedriva vård- och omsorgsverksamhet. De flesta av dem var assistansbolag.

Södertälje kommun är en av flera kommuner där aktörerna skött sig bättre andra.

Totalt drog tillsynsmyndigheten IVO 69 tillstånd i hela landet enligt en ny sammanställning av Nyhetsbyrån Siren.

– Vi har dels fått ny lagstiftning och dels har vi på Ivo förbättrat vår rättstillämpning och blivit mer träffsäkra i våra utredningar, säger Anette Nilsson, enhetschef på Ivo till Siren.

Lagstiftning trädde i kraft 2019 som underlättade IVOs arbete med att granska vårdgivare. Det resulterade i att de indragna tillstånd sexdubblats sedan dess.

2019 drogs återkallades 12 tillstånd in, 2020 låg siffran på 43 och 2021 hade hela 69 tillstånd återkallats i hela landet.

– Tidigare öppnade vi fler ärenden, men kanske inte riktigt de med störst behov, nu har vi blivit mer träffsäkra, säger Anette Nilsson och fortsätter.

– Det finns aktörer som har formell utbildning och som borde kunna driva denna typ av verksamhet i teorin, men som saknar insikt. Det vill säga, man utnyttjar systemet på olika sätt och pengarna går inte till insatsen utan till andra saker, säger hon.

Av de totalt 69 indragna gällde över hälften personlig assistans-verksamheter, och flest tillstånd drogs in i storstäderna. 27 bolag förlorade sina tillstånd Stockholm, 11 i Skåne och 8 tillstånd i Västra Götaland.

Enligt enhetschefen Anette har en nyckelfaktor varit det utökade samarbete och informationsutbyte med andra fler myndigheter. Bland annat samarbete med Polismyndigheten, Skatteverket och Försäkringskassan för att komma åt oseriösa aktörer.

För flera kommuner har siffrorna inte offentliggjorts då IVO anser att det är få tillstånd som dragits in, eller inga alls.

Södertälje kommun är en av dessa kommuner som hör till den kategorin.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2022 00:00

Tufft för NIF – måstematch väntar

IMG_6550

Det går tungt för NIF resultatmässigt och nu kan stjärnans säsong vara i fara. Foto: RG Foto-Media

Det väntas bli en tuff batalj mellan de två nykomlingarna som ställs mot varande i den elfte omgången av SSL. Karlstad som avancerade till högsta serien i våras, efter att ha slagit ut Visby med 3–0 i matcher, har en bra utgångsposition att dra ifrån det nedre träsket av tabellenoch eventuellt hamna på en slutspelsplats. 

Hemmalaget Nykvarn kommer senast från en klar förlust mot Linköping på bortaplan. Nykvarn, som hade en tung förstaperiod på många sätt, fick först superstjärnan Valdemar Ahlroth skadad efter 3 minuters spel och sedan hamna i underläge med 4–0. En minst sagt tuff uppförsbacke för NIF som för övrigt fick flera spelare skadade under matchens gång.

Lagkaptenen Karljohan Ahlroth fick man se med en inlindad arm och Markus Jonsson klev av haltandes i slutminuten. Det återstår att se om dessa två kommer till spel på söndag. 
Enligt uppgifter gällande Valdemar Ahlroths skada så har det inte kommit någon dom hur pass länge Ahlroth blir borta. Återigen tvingas tränaren Nicklas Hedstål göra förändringar på grund av skador.

#29 Markus Jonsson. Foto: RG Foto-Media

Efter den snöpliga hemmaförlusten mot Helsingborg och den klara förlusten mot Linköping så är hemmalaget i stort behov av att kliva högre upp i tabellen för att inte riskera att på nedflyttningsplats. Det skiljer sig 1 poäng mellan lagen som är på säker på mark och det väntas bli en tuff batalj där det historiskt har spelats fysiskt mellan dessa lag i Allsvenskan. Snart har NIF mött alla lag och man vill sätta sig i en bättre sitts inför kommande returmatcher.

Karlstads tränare och Färjestadsikonen Peter Nordström har en gedigen hockeybakgrund, både som spelare och tränare. Nordström som tog över rollen som huvudtränare 2021 har sedan dess applicerat sin spelfilosofi och gjort förändringar för att lyfta fram det ”nya” Karlstad. I truppen har Nordström med sig rutinerade spelare som under åren har burit Karlstad. En av dessa som publiken bör ha extra koll på är Anton Vestlund. En spelare som kan kliva fram i svåra situationer och leverera när det behövs som mest.
Värt att notera är att Karlstads lagkapten som missade de inledande matcher pga. skada har noterats för 9 poäng på 5 spelade matcher.

Topp 3 interna poängligan – Karlstad

– #77 Anton Vestlund 18 poäng
– #37 Simon Sjögren 13 poäng
– #11 Johan Palmqvist 11 poäng

Topp 3 interna poängligan – Nykvarn

– #23 Hampus Ahrén 10 poäng
– #20 Valdemar Ahlroth 9 poäng
– #29 Markus Jonsson 9 poäng

Matchen spelas i Furuborghallen söndag 3 december, matchstart 17:00.
Säkra din plats när Nykvarn tar emot Karlstad här.

Matchen sänds även via Sportexpressen TV – matchen hittar du här.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 17:33
Senast uppdaterad: 2 december 2023 17:33

Rådjur påkört av pendeltåg – Flyttades snabbt från spåret

Tåg pendel 1 Foto: Alex Isa

Arkivbild

Ett tåg kolliderade med ett rådjur under lördagen i Järna, men enligt polisens uppgifter ska trafiken inte ha påverkats av incidenten.

En viltolycka inträffade i Järna under lördagen när ett pendeltåg körde på ett rådjur.

Olyckan ägde rum vid 12:30-tiden men rapporteras inte ha haft någon större påverkan på tågtrafiken i området. Tack vare snabba insatser kunde rådjuret snabbt flyttas från spåret, vilket förhindrade längre störningar i trafiken.

– En så kallad ”felavhjälpare” har flyttat råduret ut i skogen, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Ingen person skadades i incidenten, och trafikflödet kunde fortsätta som normalt strax efter händelsen.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 13:41
Senast uppdaterad: 2 december 2023 13:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors