🕝 1 minuter
NY RAPPORT: Hälften av barnmorskorna överväger att säga upp sig
Publicerad 15 maj 2022 02:00
Uppdaterad 15 maj 2022 02:00

Över hälften av alla barnmorskor har funderat på säga upp det senaste året.

Detta en enligt en ny undersökningen, utförd av Svenska Barnmorskeförbundet som vill att arbetsgivare vidtar åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.

Majoriteten av barnmorskorna trivs på på jobbet, men den tuffa arbetsmiljön och skiftarbetet tär på deras hälsa. Det ska enligt rapporten vara en av anledningarna till att 54 procent av landets barnmorskor har funderat på säga upp sig det senaste året.

– Arbetsgivare måste ta signalerna från barnmorskor på allvar nu. Vi som arbetar i professionen måste ha en hållbar arbetsbelastning. Annars kommer vi inte att kunna locka unga att vilja utbilda sig till detta fantastiska yrke, säger Eva Nordlund, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet i ett pressmeddelande.

Dessutom arbetar hälften av alla barnmorskor deltid och anser att lönen är för låg enligt rapporten som bygger på en medlemsenkät bland yrkesverksamma barnmorskor i hela Sverige.

– Barnmorskor älskar sitt jobb och kämpar på trots en alldeles för hög arbetsbelastning. Jag tycker att arbetsgivare måste vara mer rädda om barnmorskor. Att så många arbetar deltid för att orka är alarmerande, säger Eva Nordlund.

Nu vill fackförbundet SRAT och Svenska Barnmorskeförbundet att arbetsgivare vidtar flera återfärder för att förbättra arbetsmiljön.

Bland annat en bättre schemaläggning och semesterplanering för att öka attraktionen till att arbeta, utvecklas och utbilda sig inom barnmorskeprofessionen.

Dela artikeln