NY RAPPORT: Hälften av barnmorskorna överväger att säga upp sig

2022_03_pregnant_pregnancy_person_mother_hand-38771_jpgd

Över hälften av alla barnmorskor har funderat på säga upp det senaste året.

Detta en enligt en ny undersökningen, utförd av Svenska Barnmorskeförbundet som vill att arbetsgivare vidtar åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.

Majoriteten av barnmorskorna trivs på på jobbet, men den tuffa arbetsmiljön och skiftarbetet tär på deras hälsa. Det ska enligt rapporten vara en av anledningarna till att 54 procent av landets barnmorskor har funderat på säga upp sig det senaste året.

– Arbetsgivare måste ta signalerna från barnmorskor på allvar nu. Vi som arbetar i professionen måste ha en hållbar arbetsbelastning. Annars kommer vi inte att kunna locka unga att vilja utbilda sig till detta fantastiska yrke, säger Eva Nordlund, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet i ett pressmeddelande.

Dessutom arbetar hälften av alla barnmorskor deltid och anser att lönen är för låg enligt rapporten som bygger på en medlemsenkät bland yrkesverksamma barnmorskor i hela Sverige.

– Barnmorskor älskar sitt jobb och kämpar på trots en alldeles för hög arbetsbelastning. Jag tycker att arbetsgivare måste vara mer rädda om barnmorskor. Att så många arbetar deltid för att orka är alarmerande, säger Eva Nordlund.

Nu vill fackförbundet SRAT och Svenska Barnmorskeförbundet att arbetsgivare vidtar flera återfärder för att förbättra arbetsmiljön.

Bland annat en bättre schemaläggning och semesterplanering för att öka attraktionen till att arbeta, utvecklas och utbilda sig inom barnmorskeprofessionen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 15 maj 2022 00:00

SENASTE NYTT: Peab får uppdraget att bygga klart Slussen

D39C2720-1BC3-4504-BB07-867353B28D8C

Foto: Bild/Illustration: Sweco / Alex Ataseven.

I augusti väntas arbetet med Slussen i Södertälje, Nordens största handelssluss, ta fart på allvar.

Trafikverket har nu gett Peab uppdraget att bygga klart slussen. Ett kontrakt som uppgår till 1,5 miljarder kronor och väntas påbörja i augusti 2022.


– För oss som samhällsbyggare är det spännande att få bygga om och förbättra slussen i Södertälje, säger Carl Johan Söderberg, regionchef på Peab.

2016 påbörjades arbetet med kanalen och var planerad att stå klart 2019, men istället stod projektet stilla fram till 2022.

Bild/Illustration: Sweco.

Nu har Trafikverket gett Peab uppdraget att bygga om hela slussen. Slussen kommer att göras längre och bredare samt få nya slussportarna och en helt ny öppningsbar slussbro.

– Att bygga nya slussar samtidigt som de gamla är i drift är komplicerat och kräver hänsyn till både de gamla och de nya rörliga konstruktionerna samt de många olika teknikslagen. Arbetet kräver god planering. Det här är verkligen ett projekt där vi kommer att kunna dra nytta av alla våra olika kompetenser inom Peab, regionchefen.

I avtalet mellan Trafikverket och Peab ingår även bygget av nya driftlokaler för slussverksamheten och anläggning av nya gator vid sidan av kanalen.

Uppdraget väntas starta i augusti 2022 och under andra kvartalet i år orderanmäls projektet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 14:14
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 14:17

Lösningen efter kaoset på Mälarbron – ”Såga av klaffarna”

A3EB89C8-9FFA-4863-934E-D0816470A2FF

Foto: Alex Ataseven.

I söndags uppstod stor trafikstörningar när Mälarbron på nytt fastande i värmen.

Nu meddelar Södertälje kommun att brons klaffar ska sågas av för att undvika att likande problem uppstår.

– Vi vill automatisera nedkylningen med Mälarvatten men också såga ner brons klaffar så de inte sväller i värmen, säger Cecilia Eriksson, tf. gruppledare på gata och trafik i Södertälje kommun till P4 Sveriges Radio.

Med redan förra sommaren meddelade kommunen att den 50 år gamla Mälarbron, som inte är anpassad för den extrema värmen, skulle få en lösning. 

Delarna som ska kyla ner och förhindra kaoset på bron levererades till Södertälje kommun redan sommarn 2021.

Men ett år senare kvarstår alltså problemet och till Sverige Radio berättar kommunen att system inte kommer att bli klart i år.

– Vi fick hem pumparna i slutet av juli och behövde göra några mindre justeringar av det vi hade förberett på bron, berättade Jennifer Jonsson gatuingenjör på Södertälje kommun till Telgenytt förra året. 

Istället fortsätter man manuellt spola och kyla ner bron och istället sågs av klaffarna som sväller upp i värmen.

– Vi har som förhoppning att automatisera det systemet så att man rent fysisk behöver stå och spola. Det systemet kommer inte bli klart i år.

Läs även: Trafikkaoset på Mälarbron – ”Samma visa varje sommar”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 10:26
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 10:33

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors