Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Utsläpp av 8000 liter popcorn i Mälaren

2022_05_12663BF4-ECE9-4B95-BEFE-4F2BC2EFADA9

Foto: Kustbevakningen.

Under måndagen släppte Kustbevakningen ut 8 000 liter popcorn i Mälaren för att återskapa ett oljeutsläpp. Detta för att studera spridningen av ett oljeutsläpp i samarbete med SMHI.

”För att förbättra driftprognoser för utsläpp i Mälaren av olja eller andra skadliga ämnen.”, skriver Kustbevakningen.

I november förra året upptäcktes ett oljeutsläpp vid Underåsviken strax utanför Enhörna, norr om Södertälje. Oljans spridning beskrevs som tunn och därför var den svår att sanera när den spreds och spädes ut i Mälaren.

Syftet med övningen i veckan var att förbättra oljebekämpningen, och för att återskapa ett oljeutsläpp användes popcorn då det driver på ett likande sätt som olja.

Flygbild över popcornutsläppet i Mälaren. Foto: Kustbevakningen.

För att få till en likande miljö och kunna studera hur spridningen driver låg popcornet i vattnet i några timmar.

Sedan användes samma utrustning och samma metoder, som ett verkligt oljeutsläpp, för att bekämpa och plocka upp all popcorn från vattnet.

Under övningen deltog även Kustbevakningens flygplan för havsövervakning som släppte en AIS- sändare, för att följa utsläppets (popcornens) spridning och drift i realtid.

Utsläppet av popcorn skedde i farledskorsningen norr om Bornhuvud och berörde kommunerna Södertälje, Salem och Ekerö. 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 11 maj 2022 00:00

Person påkörd i centrala Södertälje – Förd till sjukhus

4ACAE2C6-801A-4136-B226-FDA4DB9DBA18

Läsarbild

En äldre man blev på lördagseftermiddagen påkörd i centrala Södertälje och förts till sjukhus och. Nu misstänkta en förare för vållande till kroppsskada.

-Vi är på plats tillsammans med polis och läkare säger, räddningstjänstens vakthavande befäl, Roger Magnusson, till Telgenytt.

En 75-årig man blev på eftermiddagen påkörd av en bilförare vid korsningen Nygatan och Järnagatan centrala i Södertälje. Flera räddningsenheter, ambulans och polis kallades till olycksplatsen.

Den skadade mannen vårdades på plats och har nu förts till sjukhuset med ambulans. Enligt polisen var den skadade mannen vid medvetande och kunde talbar.

Detaljerna kring händelsen är dock inte helt klarlagda, inklusive exakta omständigheter kring olyckan och huruvida övergångsstället var involverat. Mannen har ännu inte kunnat höras av polisen angående händelsen.

Bilföraren, en man i 50-årsåldern, misstänks för vållande till kroppsskada och kommer att undersökas och utredas av polisen. Mer information och detaljer förväntas framkomma när den skadade mannen har kunnat ge sin version av händelsen och utredningen fortskrider.

Läsarbild

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 juni 2023 16:03
Senast uppdaterad: 3 juni 2023 16:07

Skogsbrand i Nykvarn – Flera enheter på plats

Brandbil

Arkivbild

Just nu brinner det i skogen nära Långsjön i Nykvarn. Räddningstjänsten är på plats med flera enheter och bistås av en helikopter från ovan.

– Det var en helikopter på plats i början. Det var inte vår helikopter utan polisen som förmodligen var i närheten för ett annat ärende, säger Roger Magnusson, vakthavande befäl på Räddningscentralen, till Telgenytt.

Larmet inkom vid 13.40 om en skogsbrand cirka en kilometer väster om Långsjön i Nykvarn.

Flera enheter från räddningstjänsten, tillsammans med ett ledningsfordon, är nu på platsen för att bekämpa branden och omfattar en yta på cirka 1500 kvadratmeter.

– Vi är på plats och har en prognos på att vara klara om cirka 2 timmar. Vi har ringat in branden som uppskattas vara på en yta av cirka 1500 kvadratmeter. Ingen vattenbombning med helikopter behövs, allt är under kontroll i Nykvarn skulle jag vilja säga, säger Magnusson.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 juni 2023 13:10
Senast uppdaterad: 3 juni 2023 13:16

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors