Företag i fokus:

Kritik mot kommunens val av konstnär för Seyfomonument – ”Upprört folk”

Under flera år har representanter från kristna minoriteter försökt få till ett Seyfomonument och 2021 beslutade Södertälje kommun att uppföra monument.

Nu går planeringen in i nästa etapp där kommunen valt tre kandidater för att uppföra konstverket, men en av kandidaterna anses vara olämplig på grund av sin etnicitet enligt redaktören på Assyria TV.

Dikran Ego, redaktör på Assyria TV, riktar kritik mot kommuns val av kandidater enligt SVT. Detta då en av de tre som är aktuell att uppföra verket har kurdisk ursprung.

– Vi är väldigt ödmjuka i den här komplexa frågeställningen. Vi vill inte att konstnären eller verket ska skapa felaktiga signaler till folkgruppen, säger Maria Lindeberg kultur- och fritidschef till SVT.

År 1915 mördades omkring 1,5 miljoner kristna, däribland assyrier, armenier, syrianer, kaldéer och pontiska greker i dåvarande Osmanska riket, nuvarande Turkiet.

Osmanska regeringen och kurder anses vara delaktiga i folkmorden i nuvarande Turkiet 1915. Av den anledning anses inte att kandidaten med kurdisk ursprung vara lämplig för uppgiften enligt Dikran och menar att det upprört folkgruppen.

– Att kommunen inte har tagit hänsyn till det här är det som upprört folk, säger Dikran Ego på Assyria TV till SVT.

Vart Seyfomonument kommer att placeras i Södertälje är ännu oklart, men tidigare förslag har varit Stora Torget och Stadsparken.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 10 maj 2022 00:00

Måns Möller återvänder till Södertälje med en ny show

Mans-Moller

Pressbild

Den folkkära komikern Måns Möller gör comeback på scenen med sin nya humorföreställning ”Mitt Perfekta Liv”. Showen gästar Estrad i Södertälje den 8 november.

Möller, som för 10 år sedan framgångsrikt turnerade med komedishowen ”Jävla Pajas”, återvänder nu till rampljuset för att dela med sig av sina senaste erfarenheter kring att vara pappa till en snart vuxen son med autism.

I showen utlovar Möller en humoristisk och gripande inblick i hans resa genom åren, från att cykla genom USA till att bestiga ett av världens högsta berg. Han berättar också om sitt arbete med organisationen Viggo Foundation, som samlar in pengar för att stödja barn med autism.

– Jag hittade Mitt Perfekta Liv genom Viggos devis – det är kul att vara glad, säger Måns Möller.

Biljetter till föreställningen släpps den 3 mars.

Skirbent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 03:36

Här är årets finalister till Södertäljes Jämställdhetspris

IMG_9199-1

Kristina Jamil, Maria Geni och Madeleine Onnela.
Bild: Södertälje kommun

Tre framstående kandidater tävlar om det åtråvärda priset, som uppmärksammar jämställdhetsarbete i kommunen. Vinnaren av det prestigefyllda priset avslöjas på Quality Hotell Park.

Sedan starten 2016 har Södertälje kommuns Jämställdhetspris belönat framstående insatser för jämställdhet. I år har juryn, bestående av representanter från kommunen, Telge, Länstidningen och Södertäljepolisen, valt att bryta traditionen och redan nu avslöja de tre finalister som tävlar om 2024 års pris.

(Annonslänk)

En av finalisterna är Kristina Jamil som kämpar för flickors och kvinnors utbildning globalt genom sin ideella verksamhet och lyfter viktiga samhällsfrågor i sina krönikor. Madeleine Onnela, en lokal advokat, arbetar både professionellt och ideellt för att bekämpa orättvisor och stärka rättigheterna för utsatta grupper. Samt Maria Geni som bidrar genom sina föräldrakurser till att öka medvetenheten kring jämställd uppfostran och hur föräldrars egna erfarenheter påverkar barnen.

Marie Samre, tidigare vinnare av Jämställdhetspriset, kommer att agera konferencier under prisutdelningen, som äger rum den 8 mars, där även bandet Långbacka/Bådagård står för underhållningen. Dessutom arrangeras Peppfesten av Ung Fritid för tjejer och icke-binära ungdomar, med dansuppträdanden och aktiviteter, direkt efter prisutdelningen.

På kommunens hemsida informeras det att alla är välkomna att delta i firandet och att det inte krävs någon föranmälan.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 05:51
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 05:51

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors