Linda Sjögren (V) om Hovsjöaffären – ”Inkräktat på demokratin”

2022_01_077EFD5F-33C6-44A3-9754-C8A27E78BA2E

Foto: Cc. / Alex Ataseven.

I cirka två års tid var det få som visste hur den stora fastighetsaffären i Hovsjö gick till. Varför den belades med sekretess, vilka budgivarna var och vilka bud lades.

Realistpartiets Joakim Granbergs begärde ut handlingarna, men fick avslag från Södertälje kommun. Då överklagade han beslutet till domstol som tvingade kommunen att häva sekretessen och lämna ut handlingarna.

I handlingarna avslöjades det att Södertälje kommunen tackande nej till Hemblas anbud och därmed gick Södertäljeborna miste om 55 miljoner kronor.

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande, motiverade försäljningen till Månsbro Fastigheter och menade att Hembla inte hade samma svar kring långsiktigt ägande och socialt engagemang och därför föll valet på Månsbro.

Vänsterpartiers gruppledare Linda Sjögren var kritisk 2019 när bestånden annonserades ut och säger att hon har en förståelse för att anbud ligger under sekretess.

Däremot är hon kritisk till att hela ärendet hemligstämplats och menar att kommunledningen inkräktat på demokratin.

– Allt ifrån vilket fastighetsbestånd det gäller, vilken tidsplan det talas om och så vidare. Där har man inkräktat på det demokratiska utrymmet för folkvilja, mobilisering av protester och även rätten att underrättas om vad som försiggår. Vi ville naturligtvis mobilisera de boende, men det fick vi inte, säger Linda Sjögren Vänsterpartiets gruppledare till Telgenytt.

Tycker du att Södertälje kommun gjort en bra affär?

– Jag tycker inte att kommunen har gjort en bra affär. Vi alla som bor här utgör kommunen, och när hälften av det vi äger gemensamt i kommunens mest eftersatta område säljs till privat marknad tappar vi kontroll och utsätter folk för risker. Det är aldrig bra. För många kan det leda till ytterligare utsathett på bostadsmarknaden, och det riskerar att stå kommunen väldigt dyrt i längden.

Linda Sjögren, Vänsterpartiets gruppledare i Södertälje. Foto: Alex Ataseven.

Men Linda Sjögren (V) vill inte lägga allt för stor vikt på att skattebetalarna gick miste om 55 miljoner kronor. Istället vill hon lägga fokus på medmänniskors livssituation, i det här fallet boende i Hovsjö.

– Vi hade ett bolag som budade 55 miljoner högre som vi vet sysslar med systematisk renovräkning, och ett som vi inte visste något om. Om vi nu var tvungna att sälja var det senare det bättre alternativet, säger Sjögren och fortsätter.

– Men om Telge Bostäder/Hovsjö nu skulle få 55 miljoner från ovan hoppas jag att de används till att rusta befintligt bestånd så man inte står och säger om ett halvår att man ska sälja andra halvan också. Men det lär ske, jag är helt övertygad om att det varit planen hela tiden. Det brukar vara så när man bryter ut områden ur allmännyttan, som man bröt ut Telge Hovsjö ur Telge Bostäder, avslutar Linda Sjögren (V).

Läs även: Vänsterpartiet kritiserar kommunens fastighetsaffär i Hovsjö

Läs även: TELGENYTT AVSLÖJAR: Kommunen sålde Hovsjö för underpris – 55 miljoner kronor billigare till Månsbro

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 8 maj 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors