Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Linda Sjögren (V) om Hovsjöaffären – ”Inkräktat på demokratin”

2022_01_077EFD5F-33C6-44A3-9754-C8A27E78BA2E

Foto: Cc. / Alex Ataseven.

I cirka två års tid var det få som visste hur den stora fastighetsaffären i Hovsjö gick till. Varför den belades med sekretess, vilka budgivarna var och vilka bud lades.

Realistpartiets Joakim Granbergs begärde ut handlingarna, men fick avslag från Södertälje kommun. Då överklagade han beslutet till domstol som tvingade kommunen att häva sekretessen och lämna ut handlingarna.

I handlingarna avslöjades det att Södertälje kommunen tackande nej till Hemblas anbud och därmed gick Södertäljeborna miste om 55 miljoner kronor.

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande, motiverade försäljningen till Månsbro Fastigheter och menade att Hembla inte hade samma svar kring långsiktigt ägande och socialt engagemang och därför föll valet på Månsbro.

Vänsterpartiers gruppledare Linda Sjögren var kritisk 2019 när bestånden annonserades ut och säger att hon har en förståelse för att anbud ligger under sekretess.

Däremot är hon kritisk till att hela ärendet hemligstämplats och menar att kommunledningen inkräktat på demokratin.

– Allt ifrån vilket fastighetsbestånd det gäller, vilken tidsplan det talas om och så vidare. Där har man inkräktat på det demokratiska utrymmet för folkvilja, mobilisering av protester och även rätten att underrättas om vad som försiggår. Vi ville naturligtvis mobilisera de boende, men det fick vi inte, säger Linda Sjögren Vänsterpartiets gruppledare till Telgenytt.

Tycker du att Södertälje kommun gjort en bra affär?

– Jag tycker inte att kommunen har gjort en bra affär. Vi alla som bor här utgör kommunen, och när hälften av det vi äger gemensamt i kommunens mest eftersatta område säljs till privat marknad tappar vi kontroll och utsätter folk för risker. Det är aldrig bra. För många kan det leda till ytterligare utsathett på bostadsmarknaden, och det riskerar att stå kommunen väldigt dyrt i längden.

Linda Sjögren, Vänsterpartiets gruppledare i Södertälje. Foto: Alex Ataseven.

Men Linda Sjögren (V) vill inte lägga allt för stor vikt på att skattebetalarna gick miste om 55 miljoner kronor. Istället vill hon lägga fokus på medmänniskors livssituation, i det här fallet boende i Hovsjö.

– Vi hade ett bolag som budade 55 miljoner högre som vi vet sysslar med systematisk renovräkning, och ett som vi inte visste något om. Om vi nu var tvungna att sälja var det senare det bättre alternativet, säger Sjögren och fortsätter.

– Men om Telge Bostäder/Hovsjö nu skulle få 55 miljoner från ovan hoppas jag att de används till att rusta befintligt bestånd så man inte står och säger om ett halvår att man ska sälja andra halvan också. Men det lär ske, jag är helt övertygad om att det varit planen hela tiden. Det brukar vara så när man bryter ut områden ur allmännyttan, som man bröt ut Telge Hovsjö ur Telge Bostäder, avslutar Linda Sjögren (V).

Läs även: Vänsterpartiet kritiserar kommunens fastighetsaffär i Hovsjö

Läs även: TELGENYTT AVSLÖJAR: Kommunen sålde Hovsjö för underpris – 55 miljoner kronor billigare till Månsbro

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 8 maj 2022 00:00

Liberalerna: Dags att stärka det svenska medborgarskapet

Svenska flaggan Nationaldagen Pixabay

Foto: Pixabay.

I dagarna firar vi Sveriges nationaldag och i samband med det välkomnas nya svenska medborgare i Södertälje kommuns gemenskap under en medborgarskapsceremoni. Som ny svensk medborgare behöver man dock mer än ett svenskt pass och jordgubbstårta – man behöver en ärlig chans att bli en del av det svenska samhället.

Medborgarskapet är biljetten in i det svenska samhället och bör vara ett kvitto på att integrationen har fungerat och att man har blivit en del av det svenska samhället. Så är det inte idag.

Liberalerna har länge arbetat för att höja medborgarskapets status, till exempel med språkkrav för medborgarskap och medborgarskapsceremonier, för att fira att fler vill bli en del av vår gemenskap och förstår vad det innebär.

Idag kan man få sitt medborgarskapsdiplom utan att kunna läsa vad som står på det. Det är ett misslyckande för inkluderingstanken och integrationen. Liberalernas integrationspolitik har som mål att de som kommer till Sverige ska bli medborgare och fullt ut ingå i samhällsgemenskapen. Att kunna svenska språket är en nyckel till att bli en del av samhället, skaffa sig ett jobb och förverkliga sina drömmar.

Gruppledaren för Liberalerna i Södertälje, Metin Hawsho.

I takt med att vi kräver mer av alla som vill bli svenska medborgare blir medborgarskapet ännu mer värt att fira. Att någon ansträngt sig för att lära sig vårt språk och hur den svenska demokratin fungerar är värt att uppmärksamma. 

Därför föreslår Liberalerna: 

  • Inrätta svenska språkets dag. På samma sätt som vi firar andra betydelsefulla dagar, nationaldagen eller FN-dagen, borde vi fira alla de som lär sig det svenska språket.
  • Bättre medborgarskapsceremonier. Medborgarskapsceremonierna bör bli mer högtidliga. De som blir medborgare bör därför få en medborgarskapsmedalj i samband med ceremonin.
  • Personligt medborgarskapssamtal. Förutom kravpå kunskaper i svenska och om det svenska samhället, anser Liberalerna att ansökan om medborgarskap ska inkludera ett personligt möte – ett medborgarskapssamtal. Samtalet syftar till att förklara och diskutera vad det svenska medborgarskapet innebär och vilka rättigheter och skyldigheter det medför.

Liberalerna vill välkomna fler nya svenska medborgare till den svenska gemenskapen. Det är värt att fira en dag som nationaldagen.

Metin Hawsho, Gruppledare för Liberalerna i Södertälje

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 juni 2023 04:00
Senast uppdaterad: 1 juni 2023 21:58

BILDEXTRA: Här firar Bergvik 60 år

DSC_0011

Foto: Alexander Isa

Under lördagen firade Bergvik sitt imponerande 60-årsjubileum med en välbesökt tillställning som pågick från klockan 11 till 15:00. Det bjöds på en rad spännande aktiviteter och möjlighet att träffa lokala företrädare.

Bergvik fyllde hela 60 år och det skulle självklart firas ordentligt. Under den soliga lördagen bjöd området in till en festlig tillställning som lockade besökare i alla åldrar.

Bland annat var Bokbussen på plats för att erbjuda möjligheten att låna och läsa något spännande under sommaren. Barnen hade fullt upp med roliga aktiviteter som fiskdamm, hoppborg och en spännande tipspromenad med chans att vinna fina priser. Dessutom hade man chansen att träffa representanter från Telge Bostäder och Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn för att diskutera viktiga ärenden och få information.

För de som blev hungriga fanns det möjlighet att avnjuta färska och smakrika hamburgare från den omtyckta Berdman Burgers och Aleksandar Leskinens vid stekplattan, som serverade sina läckra kreationer under hela evenemanget. Och för att stilla sötsuget bjöds det självklart på fika till alla besökare.

Läs även: – Atze förverkligade sin dröm – Nu rullar familjen fram succén

Bokbussen på plats. Anna Palm Kåberg och Martin Ahlman från Södertäljes stadsbiblotek. Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 juni 2023 18:12
Senast uppdaterad: 5 juni 2023 18:20

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors