Malki mötte sin publik i ny bokdebut – ”Speglingsmöjlighet för barn”

2022_05_279565191_2576159609185892_5795615227355421675_n

Barnboksdebutanten Robel Malki, som skrivit boken ”Helaneh och den magiska skogen”, besökte i veckan Läslandet i Södertälje.

Lokalen i Hovsjö var fullsatt under onsdagen när Malki presenterade sin nya fantasybok för barn som handlar om miljöförstöring och hur det påverkar folkhälsan.

I en stad som Södertälje där det finns en stor community med assyrier/syrianer är detta förstås en stor händelse i och med att det inte finns så många barnböcker på svenska som ger det speglingsmöjlighet till barn med assyrisk/syrianskt ursprung.

Karaktärer, val av namn och språk. Det finns flera element som tilltalar specifikt denna grupp, samtidigt som miljöfrågan är universell och något som angår alla. Genom representation får Läslandet även fler läsare till ett så angeläget ämne.

Under kvällen blev boken högläst och efteråt signerade författaren böcker och alla närvarande familjer fick med sig en bok hem.

Enligt LFI är detta i enlighet med LFI-metoden som är designad för att sänka trösklar och skapa förutsättningar för att så många barn som möjligt ska få positiva erfarenheter av böcker och bli sugna att läsa mer.

Böcker i hemmet och förebilder är helt avgörande för att barn’ ska kunna skapa en identitet i läsandet. I Läslandet får barnen både och. 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 7 maj 2022 00:00

Kustbevakningen inleder kontroller mot vattenskotrar

kust

Foto: Kustbevakningen.

Från och med den 1 maj 2022 är det krav på att genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis för att köra vattenskoter.

Nu genomför Kustbevakningen en kontrollvecka riktat mot vattenskotertrafiken för att öka sjösäkerheten och se till att förare har ett giltigt förarbevis.

– Vi tycker att det är positivt med ett förarbevis eftersom både kunskapen och kompetensen hos vattenskoterförare nu kommer att öka. Dessutom kan ett förarbevis återkallas vid felaktig körning, berättade Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen vid ett tidigare tillfälle.

Senaste åren har användningen av vattenskotrar exploderat på marknaden, men samtidigt har det rapporterats att det körs hänsynslöst på sjön runt om i länet.

I och med de nya reglerna måste den som köra vattenskoter genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis. Reglerna infördes från och med den 1 maj 2022, utan förarbevis riskerar föraren att straffas med dryga böter.

Under måndagen införde Kustbevakningen en kontrollvecka med syfte om att kontrollera att förare rättar sig efter de nya reglerna. Och även minska störande körning och öka sjösäkerheten samt öka gott sjömanskap.

De riktade kontrollerna mot vattenskotertrafiken genomförs i hela landet under vecka 26, mellan 27 juni och 3 juli.

Läs även: Nu införs nya reglerna – Förarbevis krävs för att köra vattenskoter

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 05:35
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:58

Brand i industrilokal – flera stationer på plats

2022_05_Brandkar

Arkivbild.

Brand utbröt på i en industrilokal i Nykvarn vid 21-tiden på måndagskvällen.

Räddningstjänsten är på plats med sju enheter från tre olika stationer.

-Vi är på plats i Bruksgatan i Nykvarn från tre stationer med 7 enheter, säger Max Ekberg, vakthavande befäl hos räddningstjänsten till Telgenytt. 

Enligt uppgifter kom larmet från en industrilokal som hade öppna lågor dit räddningstjänsten snabbt ryckt ut till.

-Just nu pågår ett släckningsarbetet med flera enheter och kollar hur vi går till väga, säger Ekberg.

Finns det några skadade i samband med branden?

-Nej, inga rapporter just nu, vi har full styrka på plats för att släcka branden, avslutar Max Ekberg.

Uppdatering 22:00

Vid 21:30 meddelar räddningstjänsten att branden branden är släckt och att de arbetar på platsen för att ventilera lokalen. Arbetet beräknas vara ett par timmar till.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 19:46
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 20:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors