Skottlossning i Blombacka – Stort polispådrag under natten

2022_05_279534537_333917612175029_433248256349390733_n

Foto: Shamash Oyal.

Natten mot fredag fick larmcentralen flera samtal om en misstänkt skottlossning i ett bostadsområde i Södertälje.

Polisen ryckte snabbt ut platsen och inledde ett stort polispådrag med flera enheter varpå ett stort område spärrades av.

Klockan var strax innan midnatt på torsdagskvällen som polis och ambulans larmades till Myrstigen i Blombacka med anledning av flera larm om skottlossning.

Första larmet inkom klockan 23:40 och när polis ankom till platsen kunde det konstateras att skottlossning skett mot en husfasad mot ett flerbostadshus.

Området runt husfasaden som besköts spärrades av och både polishelikopter och hundar kopplades in i sökandet efter misstänkta gärningspersoner.

– Det finns ingen person gripen i nuläget, men vi har varit på plats och hållit förhör med vittnen, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelsson till Telgenytt.

Enligt vittnen i området berättas det att en bil ska setts lämna från brottsplatsen i samband med skottlossningen.

Telgenytts reporter som var på plats kunde bekräfta att ett antal vårdpersonal befann sig ett stenkast bort från brottsplatsen där man också kunde påträffa en ambulanshelikopter.

Men strax efter 02-tiden rapporterades det ingen kommit till skada i samband med skottlossningen och under fredagsmorgonen hade polisen fortfarande ingen gripen misstänkt efter nattens skjutning.

– Polisen har varit på plats och hållit förhör med vittnen och upprättat en anmälan om grovt vapenbrott och grovt olaga hot, men det ingen person skadades ingen person är frihetsberövad, säger polisen till Telgenytt.

Kvar på platsen blev polisens regional insatsstyrka som arbetar för att undersöka platsen, samt resurser från Stockholmsområdet för att motverka skottlossningar och dödskjutningar i Sverige.

Varför någon beskjutit husfasaden är ännu oklart.

– Just nu gör polisen en teknisk undersökning, säger Bryngelsson.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 6 maj 2022 00:00

SOS Alarms nya system kritiseras – ”Livsfarligt”

Ambulans-SOS

Foto: Alex Ataseven.

I februari tidigare i år införde SOS Alarm ett nytt automatiserade system över hela Sverige som mål att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

Men det nya systemet, STEP, som implementerats hos SOS Alarm kritiseras nu av ambulanspersonal och av fackligt håll som menar att systemet ger missvisande information.

Med det nya automatiserade system, STEP: Säkerhet, Trygghet, Effektivitet och Precision, är målet att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

 – STEP är livsfarligt! Det är en stor exploderande patientsäkerhetsrisk. Det är ett system i pubertetsstadiet som aldrig skulle ha satts i skarp drift, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet till Nyhetsbyrån Siren.

När en person med vårdbehov ringer 112 får SOS-operatören stöd i att bedöma symptom och att ställa rätt frågor för att ringa in sjukdomsbilden så snabbt som möjligt.

SOS Alarms nya, moderna, system bedömer samtalen automatiskt till 112 med syfte att förbättra bedömningen av behovet av ambulansvård.

Foto: Alex Ataseven.

Men enligt en avvikelserapporter, som utförts i flera regioner, vittnar ambulanspersonal att systemet ger missvisande information. Systemet har ett återkommande problem som kan leda till att patienter utan ambulansbehov ges hög prioritet medan de med livshotande symptom kan få vänta längre.

– Man har människor som någon sorts försökskaniner och skickar ambulanser på olika larm och tänker ”det här kanske går bra, för det sa ju det här programmet att det skulle göra”, säger Henrik Johansson från Ambulansförbundet till Siren.

Systemet implementeras trots att det funnits flera indikationer på man förutsåg fel.

– Alla vet att det här är en stor patientsäkerhetsrisk, men ändå envisas man med att köra med det här. Det är ungefär som om vi som ambulanspersonal skulle sluta jobba med HLR eller sluta stoppa blödningar. Det kommer att leda till olyckor och till att någon dör, säger Johansson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 11:00
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:59

Kustbevakningen inleder kontroller mot vattenskotrar

kust

Foto: Kustbevakningen.

Från och med den 1 maj 2022 är det krav på att genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis för att köra vattenskoter.

Nu genomför Kustbevakningen en kontrollvecka riktat mot vattenskotertrafiken för att öka sjösäkerheten och se till att förare har ett giltigt förarbevis.

– Vi tycker att det är positivt med ett förarbevis eftersom både kunskapen och kompetensen hos vattenskoterförare nu kommer att öka. Dessutom kan ett förarbevis återkallas vid felaktig körning, berättade Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen vid ett tidigare tillfälle.

Senaste åren har användningen av vattenskotrar exploderat på marknaden, men samtidigt har det rapporterats att det körs hänsynslöst på sjön runt om i länet.

I och med de nya reglerna måste den som köra vattenskoter genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis. Reglerna infördes från och med den 1 maj 2022, utan förarbevis riskerar föraren att straffas med dryga böter.

Under måndagen införde Kustbevakningen en kontrollvecka med syfte om att kontrollera att förare rättar sig efter de nya reglerna. Och även minska störande körning och öka sjösäkerheten samt öka gott sjömanskap.

De riktade kontrollerna mot vattenskotertrafiken genomförs i hela landet under vecka 26, mellan 27 juni och 3 juli.

Läs även: Nu införs nya reglerna – Förarbevis krävs för att köra vattenskoter

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 05:35
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:58

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors