Enad front – ”Vi tar initiativ för ett tryggare Södertälje”

2022_05_A1799C72-21FC-41B9-9CC0-9A37D922CAD5

Foto: Alex Ataseven.

Rekordmånga dödsskjutningar och omfattande gängkriminalitet har under de senaste månaderna rapporterats i Sverige och i vår stad Södertälje.

Med anledning av detta har vi, föreningar och syrisk-ortodoxa församlingar i Södertälje, inlett ett mer djupgående samarbete.

Vi kan inte längre stillatigande se på när unga människor tvingas in i kriminalitet och deras liv släcks

Vi kan inte längre stillatigande se på när unga människor tvingas in i kriminalitet och deras liv släcks. I vårt civiliserade samhälle får vi inte tillåta destruktiva och kriminella krafter att ta över. De senaste årens utveckling kan därför inte tolkas på annat sätt än att vi har svikit den uppväxande generationen.

Vi kommer aldrig acceptera att unga människors liv avslutas på det sätt vi har varit med om senaste tiden. Än mindre kan vi acceptera att människor i vår stad känner rädsla och oro i sin vardag som en konsekvens av det ökade våldet.

”Vi vill verka för ett tryggt Södertälje”

Civilsamhället är en kraft att räkna med i det förebyggande arbetet. Vi vill verka för ett tryggt Södertälje och för att unga ska se möjligheter, känna hopp och delaktighet i samhället.

För att motverka att unga människor söker sig till kriminella gäng behövs mer omfattande satsningar på socialtjänst, skola, förskola, psykisk hälsa och en meningsfull fritid som ger unga framtidshopp.

Vi är övertygade om att vi med gemensamma krafter kan göra skillnad. Därför kommer vi att ta kontakt med kommunen, polisen och andra som vill bidra till det förebyggande arbetet för att diskutera konkreta åtgärder.

Birgitta Kaya

S:t Afrem, syrisk-ortodoxa kyrkan i Södertälje

Sonya Aho

Assyriska föreningen i Södertälje

Besim Aho

S:t Jacob av Nsibin, syrisk-ortodoxa kyrkan i Södertälje

Jack Maximurad

Syrianska föreningen i Södertälje

Polin Shahho

S:t Gabriel-kyrkan i Södertälje

Wisam Issa.

S:t Touma-kyrkan i Södertälje

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 5 maj 2022 00:00

JUST NU: En person gripen för våldtäkt i centrala Södertälje

2021_12_hanfangsel-polis

Foto/Arkvibild: KV / Alex Ataseven.

En kvinna blev under natten utsatts för en våldtäkt i centrala Södertälje.

Nu meddelar polisen att man har gripit en man som misstänkts för våldtäkten som skedde under natten.

Enligt uppgifter ska den misstänkta våldtäkten ha inträffat natten mot tisdags i centrala Södertälje.

– Det har skett i centrala Södertälje, platsen har varit avspärrad sedan dess, säger polisens presstalesperson Ola Österling till Telgenytt.

Under tisdagen kunde polisen inte lämna så mycket ytterligare information om händelsen.

Men enligt uppgifter till Telgenytt pågår just nu en stor polisiär insats vid Järnagatan i centrala Södertälje, men om det har med nattens händelse vill polisen i nuläget inte kommentera.

– Vi kan inte kommentera mer än så i nuläget, säger Österling.

Just nu pågår en brottsplatsundersökning av kriminaltekniker efter att man är gripit och frihetsberövat en man som misstänks för våldtäkten i centrala Södertälje.

Hur gammal den misstänkte mannen är och om den utsatta kvinnan skadats i samband med den misstänkta våldtäkten är i nuläge oklart.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 12:28
Senast uppdaterad: 28 juni 2022 12:39

SOS Alarms nya system kritiseras – ”Livsfarligt”

Ambulans-SOS

Foto: Alex Ataseven.

I februari tidigare i år införde SOS Alarm ett nytt automatiserade system över hela Sverige som mål att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

Men det nya systemet, STEP, som implementerats hos SOS Alarm kritiseras nu av ambulanspersonal och av fackligt håll som menar att systemet ger missvisande information.

Med det nya automatiserade system, STEP: Säkerhet, Trygghet, Effektivitet och Precision, är målet att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

 – STEP är livsfarligt! Det är en stor exploderande patientsäkerhetsrisk. Det är ett system i pubertetsstadiet som aldrig skulle ha satts i skarp drift, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet till Nyhetsbyrån Siren.

När en person med vårdbehov ringer 112 får SOS-operatören stöd i att bedöma symptom och att ställa rätt frågor för att ringa in sjukdomsbilden så snabbt som möjligt.

SOS Alarms nya, moderna, system bedömer samtalen automatiskt till 112 med syfte att förbättra bedömningen av behovet av ambulansvård.

Foto: Alex Ataseven.

Men enligt en avvikelserapporter, som utförts i flera regioner, vittnar ambulanspersonal att systemet ger missvisande information. Systemet har ett återkommande problem som kan leda till att patienter utan ambulansbehov ges hög prioritet medan de med livshotande symptom kan få vänta längre.

– Man har människor som någon sorts försökskaniner och skickar ambulanser på olika larm och tänker ”det här kanske går bra, för det sa ju det här programmet att det skulle göra”, säger Henrik Johansson från Ambulansförbundet till Siren.

Systemet implementeras trots att det funnits flera indikationer på man förutsåg fel.

– Alla vet att det här är en stor patientsäkerhetsrisk, men ändå envisas man med att köra med det här. Det är ungefär som om vi som ambulanspersonal skulle sluta jobba med HLR eller sluta stoppa blödningar. Det kommer att leda till olyckor och till att någon dör, säger Johansson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 11:00
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:59

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors