Tandläkare kritiseras av IVO – Drog ut 19 tänder mot patientens vilja

2022_05_tandlakare-dentist

En tandläkare från Södertälje drog ut 19 tänder från en person i 30-årsåldern och enligt IVO saknas det generell diagnos som grund för tanduttagningarna.

Nu kritiserar IVO, Inspektionen för vård och omsorg, två tandläkare för deras åtgärder. Den ena för att ha följt patientens vilja och den andra för att ha gått emot.

Den 15 november 2019 var en 30-åring person med om en olyckshändelse där framtänderna i underkäken gick sönder.

Personen besökte då en tandläkare i Södertälje för att ersätta sina tänder med implantat. Till en början motsatte sig tandläkaren att dra ut alla tänder, men beslutade att göra det ändå och skickade en remiss till nästa tandläkare för ingrepp.

Hos den andra tandläkare framgick det att implantaten förutsatte insättning av benersättning, men patienten ändrade sitt beslut och önskade att inte gå vidare med ingreppet. Då blev tandläkaren arg, och mot patientens vilja fortsatte ingreppet och 19 tänder drogs ut.

I anmälan till IVO framgår det, efter en utredning, att patienten hade kunnat behålla samtliga tänder och få brokonstruktioner istället.

Nu får båda tandläkarna skarpt kritik för bland annat ett ingrepp som stred mot patientens självbestämmande och för att ha brustit i tandvårdslagen. Båda tandläkarna får även stark kritik för sin journalföring.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 4 maj 2022 00:00

Kustbevakningen inleder kontroller mot vattenskotrar

kust

Foto: Kustbevakningen.

Från och med den 1 maj 2022 är det krav på att genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis för att köra vattenskoter.

Nu genomför Kustbevakningen en kontrollvecka riktat mot vattenskotertrafiken för att öka sjösäkerheten och se till att förare har ett giltigt förarbevis.

– Vi tycker att det är positivt med ett förarbevis eftersom både kunskapen och kompetensen hos vattenskoterförare nu kommer att öka. Dessutom kan ett förarbevis återkallas vid felaktig körning, berättade Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen vid ett tidigare tillfälle.

Senaste åren har användningen av vattenskotrar exploderat på marknaden, men samtidigt har det rapporterats att det körs hänsynslöst på sjön runt om i länet.

I och med de nya reglerna måste den som köra vattenskoter genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis. Reglerna infördes från och med den 1 maj 2022, utan förarbevis riskerar föraren att straffas med dryga böter.

Under måndagen införde Kustbevakningen en kontrollvecka med syfte om att kontrollera att förare rättar sig efter de nya reglerna. Och även minska störande körning och öka sjösäkerheten samt öka gott sjömanskap.

De riktade kontrollerna mot vattenskotertrafiken genomförs i hela landet under vecka 26, mellan 27 juni och 3 juli.

Läs även: Nu införs nya reglerna – Förarbevis krävs för att köra vattenskoter

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 05:35
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:58

Brand i industrilokal – flera stationer på plats

2022_05_Brandkar

Arkivbild.

Brand utbröt på i en industrilokal i Nykvarn vid 21-tiden på måndagskvällen.

Räddningstjänsten är på plats med sju enheter från tre olika stationer.

-Vi är på plats i Bruksgatan i Nykvarn från tre stationer med 7 enheter, säger Max Ekberg, vakthavande befäl hos räddningstjänsten till Telgenytt. 

Enligt uppgifter kom larmet från en industrilokal som hade öppna lågor dit räddningstjänsten snabbt ryckt ut till.

-Just nu pågår ett släckningsarbetet med flera enheter och kollar hur vi går till väga, säger Ekberg.

Finns det några skadade i samband med branden?

-Nej, inga rapporter just nu, vi har full styrka på plats för att släcka branden, avslutar Max Ekberg.

Uppdatering 22:00

Vid 21:30 meddelar räddningstjänsten att branden branden är släckt och att de arbetar på platsen för att ventilera lokalen. Arbetet beräknas vara ett par timmar till.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 19:46
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 20:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors