Kommunen förbjuder Kallforsföreningen att sälja fika på idrottsanläggning

2022_05_0FD8BCC5-8EA9-469D-85A1-0F91EF2A2A78

Foto: FC Kallfors.

I flera år har FC Kallfors sålt fika när barnen tränar och spelar fotboll på Ljungbackens IP i Järna. I ett mail till FC Kallfors skriver Södertälje kommun att de nu förbjuds att sälja fika från den egna kiosken.

Orsaken är att Järna SK har ett treårigt avtal med kommun om ensamrätt till all försäljning på Ljungbackens IP.

I flera års tid har FC kallfors använt sig av en husvagn som fungerat som föreningens kiosk, men nu är det slut med försäljning och intäkter som går till barnens och ungdomsspelarnas klubbkassa.

På sin hemsida skriver FC Kallfors att föreningen utesluts från flera intäktsmöjligheter och anläggningens nyttjande.

– Kommunen och JSK har nu tecknat ett samverkansavtal där JSK har nyttjanderätten till lokalerna, ensamrätten till servering och ensamrätt att skylta med reklam på Ljungbacken. Kallfors stängs ute från allt och kommunpolitikernas och tjänstemännens förakt mot FC Kallfors verksamhet är tydlig, skriver FC Kallfors på sin hemsida.

På sociala medier rasar kritiken mot kommunens beslut där fler anser att klubben utesluts och barn bli lidande.

Till LT säger Michael Andersson, anläggningschef på Södertälje kommun, att det finns möjligheter för FC Kallfors att vid större evenemang, exempel en fotbollsturnering, bedriva försäljning under det aktuella evenemanget.

– Jag förstår verkligen deras behov och önskemål att bedriva försäljning. Men om man bara ska göra det när man själv har matcher tar man inte ansvar för andra verksamheter, säger Michael Andersson till tidningen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 4 maj 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors