Centerpartiet: Skolan är nyckeln bort från kriminalitet

2022_05_skola-school-elever

”Det absolut viktigaste vi kan göra för att bryta utanförskap och kriminalitet bland unga är att se till att de klarar sin utbildning i skolan”.

Orden kommer inte bara från oss politiker, utan också från polisen som varje dag möter barn och unga som hamnat snett. Det är genom skolan och tillsammans med föräldrarna som nyckeln finns.

I Södertälje kommun arbetar vi i majoriteten med trygghetsskapande åtgärder i våra stadsdelar med förebyggande insatser för att fånga upp unga som är i riskzonen att hamna i kriminalitet.

Vi har sedan lång tid tillbaka arbetat för att stärka utbildningsmöjligheterna. Målet är att stärka elevernas kunskapsresultat och minska familjebakgrundens betydelse för hur det går i skolan.

Vi har även riktat extra resurser för att kunna arbeta bättre med barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, för att minska ungas psykiska ohälsa.

”Stärka gymnasieskolans arbete för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar”

Ytterligare medel avsattes i mål och budget för att stärka gymnasieskolans arbete för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Men det räcker inte. 

Centerpartiet i Södertälje vill gå vidare med:

  • att minska gruppstorlekarna i förskolan med färre barn per pedagog. 
  • Vi vill öka skolpengen till förskoleklass och minska utsattheten för enskilda skolor när elevunderlaget förändras till exempel i Hölöskolan. 
  • Vi vill stärka skolhälsovården för att förbättra elevhälsan med fokus på psykisk ohälsa hos unga.
  • Vi vill att skolan aktivt arbetar förebyggande mot droger bland unga och att personalen ska ha en nära samverkan med   föräldrar och polis. 

Utredning efter utredning visar på problematiken med de stuprör och vattentäta skott som finns mellan bland annat skola, socialtjänst, barn- och ungdomspsykiatri och polis.

Ibland finns det också regelverk som hindrar att resurserna kan användas där de behövs bäst. Det måste bli slut på detta!

Vi måste bygga en smidig organisation där ledordet är samverkan, över kommungränser och över myndighetsgränser. Hindrande lagar och regelverk måste ändras och skrivas om.

”En lärare ska vara just lärare, inte psykolog eller socialhandläggare”

Vi måste också se till att rätt person med rätt kompetens kopplas in. En lärare ska vara just lärare, inte psykolog eller socialhandläggare.

Skolan och förskolan lägger grunden i ett demokratiskt och tryggt samhälle. Det är här som varje barn, oavsett bakgrund, ska få möjligheten att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Skolan är också en inträdesbiljett i samhället, både när det gäller arbetsliv och i det sociala livet på fritiden.

Därför måste varje skola ha rätt förutsättningar för att kunna möta de barn som går där. Det behövs vuxna med rätt kompetens på plats som har tid att inte bara se, utan också kan ge barn med behov det stöd som krävs. 

Anna Lasses, Riksdagskandidat, Centerpartiet

Tage Gripenstam, kandidat, kommunalråd, Centerpartiet

Linda Chalkias, kandidat, ordförande i Hölö-Mörkö kommundelsnämnd, Centerpartiet

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 3 maj 2022 00:00

Kustbevakningen inleder kontroller mot vattenskotrar

kust

Foto: Kustbevakningen.

Från och med den 1 maj 2022 är det krav på att genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis för att köra vattenskoter.

Nu genomför Kustbevakningen en kontrollvecka riktat mot vattenskotertrafiken för att öka sjösäkerheten och se till att förare har ett giltigt förarbevis.

– Vi tycker att det är positivt med ett förarbevis eftersom både kunskapen och kompetensen hos vattenskoterförare nu kommer att öka. Dessutom kan ett förarbevis återkallas vid felaktig körning, berättade Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen vid ett tidigare tillfälle.

Senaste åren har användningen av vattenskotrar exploderat på marknaden, men samtidigt har det rapporterats att det körs hänsynslöst på sjön runt om i länet.

I och med de nya reglerna måste den som köra vattenskoter genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis. Reglerna infördes från och med den 1 maj 2022, utan förarbevis riskerar föraren att straffas med dryga böter.

Under måndagen införde Kustbevakningen en kontrollvecka med syfte om att kontrollera att förare rättar sig efter de nya reglerna. Och även minska störande körning och öka sjösäkerheten samt öka gott sjömanskap.

De riktade kontrollerna mot vattenskotertrafiken genomförs i hela landet under vecka 26, mellan 27 juni och 3 juli.

Läs även: Nu införs nya reglerna – Förarbevis krävs för att köra vattenskoter

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 05:35
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:58

Brand i industrilokal – flera stationer på plats

2022_05_Brandkar

Arkivbild.

Brand utbröt på i en industrilokal i Nykvarn vid 21-tiden på måndagskvällen.

Räddningstjänsten är på plats med sju enheter från tre olika stationer.

-Vi är på plats i Bruksgatan i Nykvarn från tre stationer med 7 enheter, säger Max Ekberg, vakthavande befäl hos räddningstjänsten till Telgenytt. 

Enligt uppgifter kom larmet från en industrilokal som hade öppna lågor dit räddningstjänsten snabbt ryckt ut till.

-Just nu pågår ett släckningsarbetet med flera enheter och kollar hur vi går till väga, säger Ekberg.

Finns det några skadade i samband med branden?

-Nej, inga rapporter just nu, vi har full styrka på plats för att släcka branden, avslutar Max Ekberg.

Uppdatering 22:00

Vid 21:30 meddelar räddningstjänsten att branden branden är släckt och att de arbetar på platsen för att ventilera lokalen. Arbetet beräknas vara ett par timmar till.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 19:46
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 20:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors