Företag i fokus:

Annons

Centerpartiet: Skolan är nyckeln bort från kriminalitet

2022_05_skola-school-elever

”Det absolut viktigaste vi kan göra för att bryta utanförskap och kriminalitet bland unga är att se till att de klarar sin utbildning i skolan”.

Orden kommer inte bara från oss politiker, utan också från polisen som varje dag möter barn och unga som hamnat snett. Det är genom skolan och tillsammans med föräldrarna som nyckeln finns.

I Södertälje kommun arbetar vi i majoriteten med trygghetsskapande åtgärder i våra stadsdelar med förebyggande insatser för att fånga upp unga som är i riskzonen att hamna i kriminalitet.

Vi har sedan lång tid tillbaka arbetat för att stärka utbildningsmöjligheterna. Målet är att stärka elevernas kunskapsresultat och minska familjebakgrundens betydelse för hur det går i skolan.

Vi har även riktat extra resurser för att kunna arbeta bättre med barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, för att minska ungas psykiska ohälsa.

”Stärka gymnasieskolans arbete för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar”

Ytterligare medel avsattes i mål och budget för att stärka gymnasieskolans arbete för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Men det räcker inte. 

Centerpartiet i Södertälje vill gå vidare med:

  • att minska gruppstorlekarna i förskolan med färre barn per pedagog. 
  • Vi vill öka skolpengen till förskoleklass och minska utsattheten för enskilda skolor när elevunderlaget förändras till exempel i Hölöskolan. 
  • Vi vill stärka skolhälsovården för att förbättra elevhälsan med fokus på psykisk ohälsa hos unga.
  • Vi vill att skolan aktivt arbetar förebyggande mot droger bland unga och att personalen ska ha en nära samverkan med   föräldrar och polis. 

Utredning efter utredning visar på problematiken med de stuprör och vattentäta skott som finns mellan bland annat skola, socialtjänst, barn- och ungdomspsykiatri och polis.

Ibland finns det också regelverk som hindrar att resurserna kan användas där de behövs bäst. Det måste bli slut på detta!

Vi måste bygga en smidig organisation där ledordet är samverkan, över kommungränser och över myndighetsgränser. Hindrande lagar och regelverk måste ändras och skrivas om.

”En lärare ska vara just lärare, inte psykolog eller socialhandläggare”

Vi måste också se till att rätt person med rätt kompetens kopplas in. En lärare ska vara just lärare, inte psykolog eller socialhandläggare.

Skolan och förskolan lägger grunden i ett demokratiskt och tryggt samhälle. Det är här som varje barn, oavsett bakgrund, ska få möjligheten att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Skolan är också en inträdesbiljett i samhället, både när det gäller arbetsliv och i det sociala livet på fritiden.

Därför måste varje skola ha rätt förutsättningar för att kunna möta de barn som går där. Det behövs vuxna med rätt kompetens på plats som har tid att inte bara se, utan också kan ge barn med behov det stöd som krävs. 

Anna Lasses, Riksdagskandidat, Centerpartiet

Tage Gripenstam, kandidat, kommunalråd, Centerpartiet

Linda Chalkias, kandidat, ordförande i Hölö-Mörkö kommundelsnämnd, Centerpartiet

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 3 maj 2022 00:00

Tufft för NIF – måstematch väntar

IMG_6550

Det går tungt för NIF resultatmässigt och nu kan stjärnans säsong vara i fara. Foto: RG Foto-Media

Det väntas bli en tuff batalj mellan de två nykomlingarna som ställs mot varande i den elfte omgången av SSL. Karlstad som avancerade till högsta serien i våras, efter att ha slagit ut Visby med 3–0 i matcher, har en bra utgångsposition att dra ifrån det nedre träsket av tabellenoch eventuellt hamna på en slutspelsplats. 

Hemmalaget Nykvarn kommer senast från en klar förlust mot Linköping på bortaplan. Nykvarn, som hade en tung förstaperiod på många sätt, fick först superstjärnan Valdemar Ahlroth skadad efter 3 minuters spel och sedan hamna i underläge med 4–0. En minst sagt tuff uppförsbacke för NIF som för övrigt fick flera spelare skadade under matchens gång.

Lagkaptenen Karljohan Ahlroth fick man se med en inlindad arm och Markus Jonsson klev av haltandes i slutminuten. Det återstår att se om dessa två kommer till spel på söndag. 
Enligt uppgifter gällande Valdemar Ahlroths skada så har det inte kommit någon dom hur pass länge Ahlroth blir borta. Återigen tvingas tränaren Nicklas Hedstål göra förändringar på grund av skador.

#29 Markus Jonsson. Foto: RG Foto-Media

Efter den snöpliga hemmaförlusten mot Helsingborg och den klara förlusten mot Linköping så är hemmalaget i stort behov av att kliva högre upp i tabellen för att inte riskera att på nedflyttningsplats. Det skiljer sig 1 poäng mellan lagen som är på säker på mark och det väntas bli en tuff batalj där det historiskt har spelats fysiskt mellan dessa lag i Allsvenskan. Snart har NIF mött alla lag och man vill sätta sig i en bättre sitts inför kommande returmatcher.

Karlstads tränare och Färjestadsikonen Peter Nordström har en gedigen hockeybakgrund, både som spelare och tränare. Nordström som tog över rollen som huvudtränare 2021 har sedan dess applicerat sin spelfilosofi och gjort förändringar för att lyfta fram det ”nya” Karlstad. I truppen har Nordström med sig rutinerade spelare som under åren har burit Karlstad. En av dessa som publiken bör ha extra koll på är Anton Vestlund. En spelare som kan kliva fram i svåra situationer och leverera när det behövs som mest.
Värt att notera är att Karlstads lagkapten som missade de inledande matcher pga. skada har noterats för 9 poäng på 5 spelade matcher.

Topp 3 interna poängligan – Karlstad

– #77 Anton Vestlund 18 poäng
– #37 Simon Sjögren 13 poäng
– #11 Johan Palmqvist 11 poäng

Topp 3 interna poängligan – Nykvarn

– #23 Hampus Ahrén 10 poäng
– #20 Valdemar Ahlroth 9 poäng
– #29 Markus Jonsson 9 poäng

Matchen spelas i Furuborghallen söndag 3 december, matchstart 17:00.
Säkra din plats när Nykvarn tar emot Karlstad här.

Matchen sänds även via Sportexpressen TV – matchen hittar du här.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 17:33
Senast uppdaterad: 2 december 2023 17:33

Rådjur påkört av pendeltåg – Flyttades snabbt från spåret

Tåg pendel 1 Foto: Alex Isa

Arkivbild

Ett tåg kolliderade med ett rådjur under lördagen i Järna, men enligt polisens uppgifter ska trafiken inte ha påverkats av incidenten.

En viltolycka inträffade i Järna under lördagen när ett pendeltåg körde på ett rådjur.

Olyckan ägde rum vid 12:30-tiden men rapporteras inte ha haft någon större påverkan på tågtrafiken i området. Tack vare snabba insatser kunde rådjuret snabbt flyttas från spåret, vilket förhindrade längre störningar i trafiken.

– En så kallad ”felavhjälpare” har flyttat råduret ut i skogen, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Ingen person skadades i incidenten, och trafikflödet kunde fortsätta som normalt strax efter händelsen.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 13:41
Senast uppdaterad: 2 december 2023 13:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors