Företag i fokus:

Annons

Centerpartiet: Skolan är nyckeln bort från kriminalitet

2022_05_skola-school-elever

”Det absolut viktigaste vi kan göra för att bryta utanförskap och kriminalitet bland unga är att se till att de klarar sin utbildning i skolan”.

Orden kommer inte bara från oss politiker, utan också från polisen som varje dag möter barn och unga som hamnat snett. Det är genom skolan och tillsammans med föräldrarna som nyckeln finns.

I Södertälje kommun arbetar vi i majoriteten med trygghetsskapande åtgärder i våra stadsdelar med förebyggande insatser för att fånga upp unga som är i riskzonen att hamna i kriminalitet.

Vi har sedan lång tid tillbaka arbetat för att stärka utbildningsmöjligheterna. Målet är att stärka elevernas kunskapsresultat och minska familjebakgrundens betydelse för hur det går i skolan.

Vi har även riktat extra resurser för att kunna arbeta bättre med barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, för att minska ungas psykiska ohälsa.

”Stärka gymnasieskolans arbete för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar”

Ytterligare medel avsattes i mål och budget för att stärka gymnasieskolans arbete för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Men det räcker inte. 

Centerpartiet i Södertälje vill gå vidare med:

  • att minska gruppstorlekarna i förskolan med färre barn per pedagog. 
  • Vi vill öka skolpengen till förskoleklass och minska utsattheten för enskilda skolor när elevunderlaget förändras till exempel i Hölöskolan. 
  • Vi vill stärka skolhälsovården för att förbättra elevhälsan med fokus på psykisk ohälsa hos unga.
  • Vi vill att skolan aktivt arbetar förebyggande mot droger bland unga och att personalen ska ha en nära samverkan med   föräldrar och polis. 

Utredning efter utredning visar på problematiken med de stuprör och vattentäta skott som finns mellan bland annat skola, socialtjänst, barn- och ungdomspsykiatri och polis.

Ibland finns det också regelverk som hindrar att resurserna kan användas där de behövs bäst. Det måste bli slut på detta!

Vi måste bygga en smidig organisation där ledordet är samverkan, över kommungränser och över myndighetsgränser. Hindrande lagar och regelverk måste ändras och skrivas om.

”En lärare ska vara just lärare, inte psykolog eller socialhandläggare”

Vi måste också se till att rätt person med rätt kompetens kopplas in. En lärare ska vara just lärare, inte psykolog eller socialhandläggare.

Skolan och förskolan lägger grunden i ett demokratiskt och tryggt samhälle. Det är här som varje barn, oavsett bakgrund, ska få möjligheten att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Skolan är också en inträdesbiljett i samhället, både när det gäller arbetsliv och i det sociala livet på fritiden.

Därför måste varje skola ha rätt förutsättningar för att kunna möta de barn som går där. Det behövs vuxna med rätt kompetens på plats som har tid att inte bara se, utan också kan ge barn med behov det stöd som krävs. 

Anna Lasses, Riksdagskandidat, Centerpartiet

Tage Gripenstam, kandidat, kommunalråd, Centerpartiet

Linda Chalkias, kandidat, ordförande i Hölö-Mörkö kommundelsnämnd, Centerpartiet

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 3 maj 2022 00:00

Elpriserna ökar ytterligare i Nykvarn och Södertälje idag

Södertälje kommun, Nykvarn. Montage Alex Ataseven

Arkivbild

Elpriset i Nykvarn och Södertälje kommun , steg under tisdagen till den högsta sedan den 7 september. Idag väntas elanvändningen bli ännu dyrare för Nykvarn och Södertäljebor.

Under gårdagen låg priser på 3,90 kronor per kWh och idag stiger priset till 4,25 kronor enligt nordiska elbörsen, Nordpool. Enligt beräkningen väntas timpriset vara som allra högst mellan klockan 17 och 18 för hushållen och företagen i Nykvarn och Södertälje.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 1,31 kronor per kWh, alltså ungefär fem gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 0,84 kronor per kWh.

Under det senaste året har det varit markanta skillnader i pris mellan de olika prisområden i Sverige, men just i morgon är snittpriset detsamma i hela landet.

Dagens elpris, i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, blir det högst dagspriset sedan augusti månad.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 november 2022 04:00
Senast uppdaterad: 29 november 2022 21:54

DEBATT: Moderaternas livlina till Socialdemokraterna

Boel Rosen

Foto: Shamash Oyal.

När jag för några månader sedan läste om hur kristdemokrater kände sig lurade över ett samarbete med Socialdemokraterna så skrattade jag lite smått för mig själv.

I allra flesta kommuner kramas KD med L, M, och SD, men inte här i Södertälje. Här lever politiken sitt egna liv sedan många år tillbaka.

I vår stad är det häpnadsväckande hur det luktas i stjärten på Socialdemokraterna och finner märkligt nog guld och gröna skogar. Tog föregivet att Moderaternas nos är betydligt känsligare andras.

Jag har röstat blått sedan Carl Bildt var en gröngöling på 80-talet och jag minns när Marita Lärnestad tackades av och Rosenberg klev på. En yngling som vill mycket inför varje val. Som moderat i Södertälje har jag inte haft höga krav på gruppledaren, men att svika sina väljare genom att ingå samarbete med Socialdemokraterna är under all kritik och ett löftesbrott mot trofasta väljare. Vi moderater vill inte ha ett samarbete med sossar.

Socialdemokraterna i Södertälje har trampat i gyttjan allt för länge och ligger väldigt pyrt till.

Hade jag fått säga mitt så hade jag uppmanat Moderaternas gruppledare att stå rakryggad och ta nya tag inför valet 2026 och låta Socialdemokraterna konfrontera sin stormiga tid som väntar.

En KD-vilde som är anmäld för sexuellt ofredande och nu ryktet om att ännu en högt uppsatt politiker anklagats för olämpligt beteende mot kvinnor. Socialdemokraterna har en rörig och osäker tid framför sig.

Istället kastade Moderaternas gruppledare en glänsande livlina till sina politiska motståndare. Varför.

Ett väldigt smart drag av Socialdemokraterna

Med Moderaternas livlina kan Socialdemokraterna nu damma av sig allt det negativa som förknippas med dem och klippa alla kontaminerade band som hotar makten. Ett väldigt smart drag av Socialdemokraterna och uppenbarligen lika lätt som att stjäla godis från ett barn.

Detta gynnar enbart Socialdemokraterna i sista raden. För Moderaternas del betyder det tappat förtroende. Vad som sades, eller lovades, för att övertala Rosenberg är jag och många andra intresserade av att veta.

Moderaternas gruppledare har på ett väldigt oansvarig sätt lurat tusentals väljare i Södertälje och kan ha gjort sig skyldig till ett löftesbrott. Ingen moderat som jag känner vill se ett samarbete med Socialdemokraterna och förknippas med skandalerna som florerar runt dem.

Jag är väldigt besviken.

Hans

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 november 2022 16:00
Senast uppdaterad: 29 november 2022 14:26

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)