Då byts parkeringsautomaterna mot nya – Det här gäller

2022_04_6AE318D5-5958-4CC6-9C06-7D3CDEACEA0D-scaled

De kommunala parkeringsautomater har gjort sitt och ska nu bytas ut för att möta dagens och framtidens krav på hur man kan betala.

Från och med söndagen den 8 maj inleder Södertälje kommunen arbetet med att byta ut alla sina parkeringsautomater.

Idag väljer fler människor att betala med mobiltelefon och färre med mynt, det också är en av anledningar till att kontantbetalningen tas bort när de gamla parkeringsautomater ersätts med nya.

Med de nya parkeringsautomaterna kommer möjligheten att betala med kontanter tas bort, ett betalmedel som knappt används idag.”, skriver kommunen på sin hemsida.

Att myntbetalningen tas bort är även en lönsam investering på lång sikt. Automater med myntbetalning har en dyrare hantering med underhåll såsom att tömma behållaren på mynt som bland annat innebär högre personalkostnader.

Med de nya parkeringsautomater kommer besökarna, förutom med kort och via app som tidigare, även kunna betala med Swish.

Totalt har Södertälje kommun 140 biljettautomater i staden och byts ut stegvis med start den 8 maj.

Kommunen meddelar att de börjar med att byta ut automater i centrum och sedan arbetar sig utåt mot tätorten.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors