Nattvandrar på valborg – ”Öka tryggheten och trivseln i Södertälje”

2022_04_0078D881-0E81-449B-BFA2-6FDE94EFFC07

Foto: Alex Ataseven / pressbild Telge.

Idag firas Valborgsmässoafton för första gången sedan 2019. Tivoli, vårtal, sång, dans, foodtruck och en härlig stämning med mycket folk väntas när brasan tänds klockan 18:55.

I samband med valborgsfriandet inleder Telge Bostäder sin storsatsning – nattvandring under 2022.

– Syftet är att öka tryggheten och trivseln i Södertälje, säger Gülseren Büyükbalik, chef social hållbarhet Telge Bostäder i ett pressmeddelande.

Syftet med nattvandringen är att öka tryggheten i särskilt utsatta områden som polisen pekat ut och är ett samarbete mellan Telges sponsring program, kommunen, Ung fritid och Fältarna.

Från fritidsgårdarna i Ronna/Lina, Hovsjö, Brunnsäng och Fornhöjden kommer åtta unga vuxna som handplockats och timanställts röra sig i området för att öka tryggheten. Men även att försöka involvera ungdomar under 18 år i verksamheten.

– Syftet med vår sponsring är inte att visa upp Telges logga. I stället vill vi vara en positiv kraft för barn och unga och tar hjälp av våra föreningar för att jobba preventivt med trygghet, säger Lenore Johansson, sponsringsansvarig Telge pressmeddelandet.

Telge Bostäders nattvandringen inleds idag på valborg i Södertälje centrum.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 30 april 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors