Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Slussholmen ska omvandlas till en mer attraktiv och tillgänglig plats

2021_12_Slussen-Kanal

Foto: Alex Ataseven.

I flera insändare har det riktats kritik mot att kullen på Slussholmen ska tas bort.

Planarbetet med att omvandla Slussholmen till en mer attraktiv och tillgänglig plats för medborgare och besökare är i full gång.

Planerna är att platsen ska få en mer sammanhängande, grön parkyta för fler att vistas på, med nära koppling till Marens vatten. Idag går Slussvägen rakt igenom Slussholmen och delar ytan mitt i. Istället ska vägen dras längre österut, vilket ger möjligheten att skapa en större park intill inre Maren.

För att göra detta måste kullen tas bort, vilket avtalades med Sjöfartsverket när de påbörjade arbetet med Slussholmen 2015.

Det finns dessutom nackdelar med kullen, då den blockerar sikten över parken mot Maren och Slussen. Kullens höjd gör det också svårt att komma dit med rullstol, rullator eller för den som har svårt att gå.

”Det stämmer inte att kullen är den enda plats där man kan se slussningen på nära håll i framtiden”

Det stämmer inte att kullen är den enda plats där man kan se slussningen på nära håll i framtiden, eller att den andra sidan blir förbyggd av Sjöfartsverkets nya byggnader.

När kullen tas bort kan man betrakta slussningen från längre håll, samt från utsiktsplattformen på östra sidan av kanalen. Sjöfartsverkets bygger endast två nya mindre byggnader på denna sida. 

”Kulturmiljön är en viktig förutsättning och utgångspunkt i arbetet med detaljplanen”

Kulturmiljön är en viktig förutsättning och utgångspunkt i arbetet med detaljplanen och en tät dialog hålls med kommunens stadsantikvarie och andra experter inom kulturmiljö. Stenmuren vid släntfoten kommer att utredas. Kättingarna och granitpollarna är tänkta att bevaras.

Arbetet med Stenvalvsbron är redan igång. Platser för kafé/restaurang, samt ytor för sittplatser och picknickbord kommer att finnas i den nya planen för Slussholmen. Förslaget att ha en pulkabacke på kullen är dock inte säkert ur ett barnperspektiv, då platsen för detta behöver vara fri från trafik.

2014 genomfördes en medborgardialog kring Slussholmen, där många tog upp barnperspektivet, kulturmiljö och önskemål om restaurangverksamhet. Arbetet med den nya detaljplanen utgår från de önskemålen.

När detaljplanen för Slussholmen går ut på samråd kommer visionen för Slussholmen att presenteras, och då finns möjlighet för allmänheten att tycka till om förslaget. 

Andreas Klingström.

Samhällsbyggnadsdirektör, Södertälje kommun

Läs även: Rädda kullen på Slussholmen

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 26 april 2022 00:00

En kvinna krävs tillbaka på 200.000 kronor

Försäkringskassan

Bild: Creative Commons.

En kvinna från Södertälje, född 1965, anses ha fått för mycket i sjukersättning efter en utredning.

Nu beslutar Försäkringskassan att kräva över 200.000 kronor för felaktiga utbetalningar.

Den felaktiga utbetalningen från Försäkringskassan uppmärksammades efter inkomna uppgifter från Skatteverket. Enligt utredningen ska den 57-åriga kvinnan arbetat samtidigt som han fått en hel sjukersättning från november 2018 till maj 2022.

Försäkringskassan har uppgifter om att kvinnan arbetat i varierade omfattningar fram och av den anledningen krävs hon tillbaka på 209.192 kronor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 04:00
Senast uppdaterad: 24 september 2022 16:57

Skjutne 20-åringen allvarligt skadad – Ökad polisiär närvaro

Towe Polisen . Montage Alex Ataseven

Towe Hägg polisens presstalesperson.Foto/Montage: Polisen/Shamash Oyal/Alex Ataseven.

Vid 19:30-tiden under fredagskvällen avlossade en okänd gärningsperson flera skott mot en man i Saltskog.

En 20-träffades och vårdas just nu på sjukhus för allvarliga skador.

Tillståndet för den skjutne är under lördagen oklart, men enligt polisens uppgifter ska mannens tillstånd vara allvarlig.

– Skadeläget beskrevs som allvarligt under gårdagskvällen, säger polisens presstaleperson, Towe Hägg till Telgenytt.

Enligt en poliskälla, som LT talat med, ska den skjutne mannen kopplas till kriminella nätverk och vara nära anhörig till den person som mördades på Gillestigen i Ronna den 22 februari tidigare i år.

23-årligen som sköts i februari träffades med flera skott på nära håll när han satt i bilen. Han fördes med ilfart till sjukhuset i Södertälje, men hans liv gick inte att rädda.

Polisen på plats i Saltskog under fredagskvällen. Foto: Shamash Oyal.

Den 20-åring, som enligt LT ska vara när anhörig till mördade 23-årigen, lyckades självmant ta sig till sjukhus efter skjutningen på Barrtorpsvägen i Saltskog. Enligt uppgifter till Telgenytt ska minst sex skott ha avlossats mot honom.

Enligt uppgifter, som publicerats på sociala medier, ska boende i området hört fler skott avlossats och sedan ska flera personer sett springa från platsen. Till Telgenytt uppger polisen att man under lördagen fortsatt att utreda händelsen samt ökat en polisiär närvaro i området med omnejd.

– Vi har en ökad polisiär närvaro, just för att kunna hjälpa till men också för att kunna svara på frågor som kommer från boende eller passerande. Utredningspersonalen har även fortsatt med sitt arbete under dagen, men exakt vad det har gett är ingenting som går att berätta så här tidigt, säger Towe Hägg på polisen till Telgenytt.

I nuläget har polisen ingen person gripen misstänkt för gårdagens skjutning, men en förundersökning om försök till mord är inledd.

Stort område spärrades av efter skjutningen. Foto: Shamash Oyal.

Läs även: 23-åring död efter skjutningen i Ronna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 september 2022 16:25
Senast uppdaterad: 24 september 2022 16:27

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)