Företag i fokus:

Slussholmen ska omvandlas till en mer attraktiv och tillgänglig plats

2021_12_Slussen-Kanal

Foto: Alex Ataseven.

I flera insändare har det riktats kritik mot att kullen på Slussholmen ska tas bort.

Planarbetet med att omvandla Slussholmen till en mer attraktiv och tillgänglig plats för medborgare och besökare är i full gång.

Planerna är att platsen ska få en mer sammanhängande, grön parkyta för fler att vistas på, med nära koppling till Marens vatten. Idag går Slussvägen rakt igenom Slussholmen och delar ytan mitt i. Istället ska vägen dras längre österut, vilket ger möjligheten att skapa en större park intill inre Maren.

För att göra detta måste kullen tas bort, vilket avtalades med Sjöfartsverket när de påbörjade arbetet med Slussholmen 2015.

Det finns dessutom nackdelar med kullen, då den blockerar sikten över parken mot Maren och Slussen. Kullens höjd gör det också svårt att komma dit med rullstol, rullator eller för den som har svårt att gå.

”Det stämmer inte att kullen är den enda plats där man kan se slussningen på nära håll i framtiden”

Det stämmer inte att kullen är den enda plats där man kan se slussningen på nära håll i framtiden, eller att den andra sidan blir förbyggd av Sjöfartsverkets nya byggnader.

När kullen tas bort kan man betrakta slussningen från längre håll, samt från utsiktsplattformen på östra sidan av kanalen. Sjöfartsverkets bygger endast två nya mindre byggnader på denna sida. 

”Kulturmiljön är en viktig förutsättning och utgångspunkt i arbetet med detaljplanen”

Kulturmiljön är en viktig förutsättning och utgångspunkt i arbetet med detaljplanen och en tät dialog hålls med kommunens stadsantikvarie och andra experter inom kulturmiljö. Stenmuren vid släntfoten kommer att utredas. Kättingarna och granitpollarna är tänkta att bevaras.

Arbetet med Stenvalvsbron är redan igång. Platser för kafé/restaurang, samt ytor för sittplatser och picknickbord kommer att finnas i den nya planen för Slussholmen. Förslaget att ha en pulkabacke på kullen är dock inte säkert ur ett barnperspektiv, då platsen för detta behöver vara fri från trafik.

2014 genomfördes en medborgardialog kring Slussholmen, där många tog upp barnperspektivet, kulturmiljö och önskemål om restaurangverksamhet. Arbetet med den nya detaljplanen utgår från de önskemålen.

När detaljplanen för Slussholmen går ut på samråd kommer visionen för Slussholmen att presenteras, och då finns möjlighet för allmänheten att tycka till om förslaget. 

Andreas Klingström.

Samhällsbyggnadsdirektör, Södertälje kommun

Läs även: Rädda kullen på Slussholmen

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 26 april 2022 00:00

Strejken i Södertälje blåstes av efter ny överenskommelse

kommunal

Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal. Pressbild

En strejk såg ut att vara oundviklig, och kommunen hade uppmanat föräldrar att packa matsäckar till sina barn. Nu har det dock blivit klart att de inblandade parterna har nått en överenskommelse om ett nytt centralt kollektivavtal.

– Det handlar om ordning och reda i löneprocesser och hållbara arbetstider. Vi är nöjda med att vi nu lyckats övertyga motparten om att detta var nödvändiga långsiktiga förbättringar för en attraktiv välfärd, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal. 

Flera arbetsplatser i Södertälje och runt om i Sverige riskerade att påverkas av en strejk på grund av meningsskiljaktigheter i förhandlingarna om löner och arbetsvillkor.

(Annonslänk)

I Södertälje var strejkvarsel utlysta för flera avdelningar inom utbildningskontoret samt för kökspersonal, inklusive kockar och måltidsbiträden. Dessa varsel berörde anställda vid bland annat Förskolan Bofinken, Förskolan Ljungbacken, Förskolan Viksberg, Igelstaskolan, Mölnbo skola och förskola samt Vikbergskolan.

Men under onsdagen meddelades det att fackförbundet Kommunal och arbetsgivarna hade nått en överenskommelse, vilket innebar att någon strejk inte längre var aktuell. För vårdnadshavare med barn i grundskolan innebar detta att de inte längre behövde förbereda matsäckar, som tidigare hade kommunicerats.

– Jag är nöjd över att vi lyckas teckna ett avtal där parterna tillsammans ska ta fram långsiktiga lösningar på de stora problemen medlemmarna upplever med dagens lönesystem och bristen på hållbara arbetstider. Hade motparten däremot varit mer lyhörd hade vi inte behövt varsla om konflikt för att uppnå det här resultatet, säger Ragnegård.

Avtalet gäller tolv månader och berör cirka 550 000 anställda rapporterar Kommunal.

”Den centralt angivna nivån för löneökningar 2024 är 985 kronor. Det är en höjning enligt märket plus en låglönesatsning – det så kallade knät. Löneökningar bestäms i de lokala förhandlingar som sker nu när det centrala avtalet är klart.
Lönerna på din arbetsplats sätts individuellt utifrån den pott som är fastställd på den centrala nivån. Som svar på att lönerna inte betalas ut i tid, ska arbetsgivaren i år betala ut en så kallad individgaranti, som garanterar alla medlemmar minst 450 kr i löneökning senast den 30 juni, om inget annat avtalats lokalt. Individgarantin räknas då av från löneutrymmet. I avtalet ingår också att Kommunal och arbetsgivarorganisationerna ska se över det centrala kollektivavtalet under nästa år, för att se hur man på sikt kan skapa ett nytt lönesystem som är tydligare kopplat till yrkesutveckling.

Fakta: Fackförbund Kommunal

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 april 2024 11:00
Senast uppdaterad: 19 april 2024 23:09

Omfattande tunnelrenoveringar i Södertälje på sju platser

Vagarbete

Foto: Alexander Isa

Renoveringsarbete av sju gång- och cykeltunnlar i Hovsjö och Fornhöjden inleds den 22 april och väntas störa bil- och busstrafiken fram till hösten 2024.

Södertälje kommun tar sig an en betydande uppgift denna vår med att renovera fem tunnlar i Hovsjö och två i Fornhöjden. Dessa åtgärder syftar till att förlänga tunnlarnas livslängd och förbättra deras konstruktion. Trots att gång- och cykeltrafiken kan fortsätta som vanligt genom tunnlarna, kommer bil- och busstrafiken uppleva påverkan.

(Annonslänk)

Renoveringarna i Fornhöjden inkluderar tunnlar på Fornhöjdsvägen norr om Fornbacken och vid Fornhöjdsvägen 56. Under arbetet kommer ett körfält åt gången att stängas av vid dessa platser. Dessutom kommer trafikljus att installeras vid Fornhöjdsvägen 56 för att förbättra säkerheten på grund av dålig sikt.

Hovsjö påverkas flera vägar av renoveringarna. På Gröndalsvägen, både väster om Tvetavägen och norr om Björnövägen, samt på Hovsjövägen söder om Gröndalsvägen och Granövägen på både östra och västra sidan om Kvarstavägen, kommer framkomligheten att begränsas. Trafikljus kommer även att sättas upp vid korsningen Tvetavägen/Gröndalsvägen och vid tunneln utanför kyrkan på Gröndalsvägen norr om Björnövägen.

Dessa renoveringsarbeten är nödvändiga för att säkerställa tunnlarnas strukturella integritet och trygghet för alla trafikanter. Kommunen och entreprenören Dipart har inlett detta omfattande projekt med målsättningen att minimera störningarna så mycket som möjligt under byggperioden.

Renovering på fem platser i Hovsjö
Bild: Södertälje kommun

Renovering på två platser i Fornhöjden
Bild: Södertälje kommun

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 19 april 2024 22:48

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors