TELGENYTT AVSLÖJAR: Kommunen sålde Hovsjö för underpris – 55 miljoner kronor billigare till Månsbro

2022_04_3C87969B-7084-42E3-8C31-ED65FD111312-scaled

Foto: Alex Ataseven.

Fastighetsaffären i Hovsjö var under två års tid hemligstämplad av Södertälje Kommun.

Telgenytt kan nu avslöja att domstolen, på Realistpartiets Joakim Granbergs överklagan, uppmanade Södertälje kommun att häva sekretessen.

I handlingarna framgår det att kommunledning tackade nej till ett högre bud av Hembla AB på 55 miljoner kronor.

– Det behövs en ny mer Realistisk ledning för Södertälje, säger Joakim Granberg, Realistpartiet, till Telgenytt.

Södertälje kommun sålde istället de 786 lägenheter Hovsjö för 55 miljoner kronor billigare till Månsbro fastigheter.

Fastighetsaffären i Hovsjö var helt och hållet gömd bakom sekretess och stängda dörrar. Endast den socialdemokratiska ledningen hade kännedom om vad som föregicks.

Flera anbudsgivare skickades in sina anbud, men endast ett fåtal aktörer sågs som seriösa och godkända av kommunledningen.

Det allra högsta budet som presenterades för kommunledningen var från det etablerade fastighetsbolaget Hembla AB, som numera heter Victoriahem. De lämnade ett bud på 835 miljoner kronor för fastigheterna i Hovsjö, 55 miljoner kronor högre än vad Månsbro fastigheter betalade, 780 miljoner kronor.

Hembla presenterade sin framtidssyn för ledningen i Södertälje. Hemblas vision var i paritet med Månsbro fastigheters, den enda skillnaden var priset.

Hembla var beredda att betala 55 miljoner kronor mer än vad Månsbro gjorde.

VDn Per Ekelunds Victoriahem fick nej av kommunledningen i Södertälje, trots ett högre bud. Foto: Victoriahem.

Men trots detta valde kommunledningen med Boel Godner (S) i spetsen att tacka nej till börsnoterade storbolaget Hembla och därmed också 55 miljoner kronor.

Månsson äger idag över 1 000 lägenheter, utspridda på flera orter. Hembla däremot äger 3 351 lägenheter – enbart i Södertälje och tusentals bostadslägenheter utspridda över hela landet.

Den stora frågan är varför Södertälje kommun tackade nej till 55 miljoner.

Läs även tidigare insändare:

Är vår kommun en plats för politiker att syssla med märkliga affärer?

Miljardbröderna chockhöjer hyrorna i Hovsjö

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 22 april 2022 00:00

JUST NU: En person gripen för våldtäkt i centrala Södertälje

2021_12_hanfangsel-polis

Foto/Arkvibild: KV / Alex Ataseven.

En kvinna blev under natten utsatts för en våldtäkt i centrala Södertälje.

Nu meddelar polisen att man har gripit en man som misstänkts för våldtäkten som skedde under natten.

Enligt uppgifter ska den misstänkta våldtäkten ha inträffat natten mot tisdags i centrala Södertälje.

– Det har skett i centrala Södertälje, platsen har varit avspärrad sedan dess, säger polisens presstalesperson Ola Österling till Telgenytt.

Under tisdagen kunde polisen inte lämna så mycket ytterligare information om händelsen.

Men enligt uppgifter till Telgenytt pågår just nu en stor polisiär insats vid Järnagatan i centrala Södertälje, men om det har med nattens händelse vill polisen i nuläget inte kommentera.

– Vi kan inte kommentera mer än så i nuläget, säger Österling.

Just nu pågår en brottsplatsundersökning av kriminaltekniker efter att man är gripit och frihetsberövat en man som misstänks för våldtäkten i centrala Södertälje.

Hur gammal den misstänkte mannen är och om den utsatta kvinnan skadats i samband med den misstänkta våldtäkten är i nuläge oklart.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 12:28
Senast uppdaterad: 28 juni 2022 12:39

SOS Alarms nya system kritiseras – ”Livsfarligt”

Ambulans-SOS

Foto: Alex Ataseven.

I februari tidigare i år införde SOS Alarm ett nytt automatiserade system över hela Sverige som mål att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

Men det nya systemet, STEP, som implementerats hos SOS Alarm kritiseras nu av ambulanspersonal och av fackligt håll som menar att systemet ger missvisande information.

Med det nya automatiserade system, STEP: Säkerhet, Trygghet, Effektivitet och Precision, är målet att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

 – STEP är livsfarligt! Det är en stor exploderande patientsäkerhetsrisk. Det är ett system i pubertetsstadiet som aldrig skulle ha satts i skarp drift, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet till Nyhetsbyrån Siren.

När en person med vårdbehov ringer 112 får SOS-operatören stöd i att bedöma symptom och att ställa rätt frågor för att ringa in sjukdomsbilden så snabbt som möjligt.

SOS Alarms nya, moderna, system bedömer samtalen automatiskt till 112 med syfte att förbättra bedömningen av behovet av ambulansvård.

Foto: Alex Ataseven.

Men enligt en avvikelserapporter, som utförts i flera regioner, vittnar ambulanspersonal att systemet ger missvisande information. Systemet har ett återkommande problem som kan leda till att patienter utan ambulansbehov ges hög prioritet medan de med livshotande symptom kan få vänta längre.

– Man har människor som någon sorts försökskaniner och skickar ambulanser på olika larm och tänker ”det här kanske går bra, för det sa ju det här programmet att det skulle göra”, säger Henrik Johansson från Ambulansförbundet till Siren.

Systemet implementeras trots att det funnits flera indikationer på man förutsåg fel.

– Alla vet att det här är en stor patientsäkerhetsrisk, men ändå envisas man med att köra med det här. Det är ungefär som om vi som ambulanspersonal skulle sluta jobba med HLR eller sluta stoppa blödningar. Det kommer att leda till olyckor och till att någon dör, säger Johansson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 11:00
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:59

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors