Företag i fokus:

Annons

Ett tjejhus för behövande – ”Vi finns här”

2022_04_F42DB380-A295-4018-A8FB-1C105064A54B

Tjejhuset på Dalbygatan 4 är Södertäljes enda fritidsgård för bara tjejer sedan 2011.

En härlig mötesplats för tjejer i olika åldrar, oavsett bakgrund. Ett hus för bara tjejer.

Här erbjuder Tjejhuset diverse aktiviteter för den som är mellan 13–23 år på tisdagar, onsdagar och torsdagar från 14-18:00. och en annan som är i ålder 10-12 år på onsdagar mellan 10-12 år. 

Tjejhuset öppnade första gången sina dörrar för flickor och kvinnor i åldrarna 13–23 år för 11 år sedan och har haft öppet sedan dess.

Med en viss utökning i åldersspannet, då flickor i åldern 10–12 år har möjlighet att besöka huset på onsdagar mellan klockan 14 till 17. Tillskillnad från de äldre tjejerna som är välkomna tisdagar, onsdagar och torsdagar mellan 14-18.

Det som skiljer Dalbygatan 4 från andra fritidsgårdar är att det bara är för tjejer, där allting är gratis.

Det erbjuds mellanmål i from utav yoghurt och mackor med pålägg, men också egen bakat fika med tillhörande kaffe och te. Men det är inte det enda som erbjuds

Här har Tejhuset ett helt rum fyllt med material för den som tycker om att pyssla, men också en trädgård att umgås på när vädret tillåter. 

– Vi vill att det ska kunna vara en plats för tjejerna att kunna komma och landa, oavsett var de kommer från eller kommer med för bagage. Det ska vara en kravlös plats där tjejerna ska få göra lite som de vill, vill de pyssla finns de material, vill de lägga sig och sova i en soffa får de göra det med, säger Johanna som arbetar på Tjejhuset till Telgenytt.

Men Johanna är inte ensam om att jobba med och för Tjejhuset. Här har hon två kollegor, Lena och Sofie, som tillsammans skapat ett andra hem för många flickor.

– Att vi är tre är en lyx, vi vårdar om huset som om det är vårt hem, det blir som vårt hem. Vi arbetar för att tjejerna ska känna likadant och den finaste komplimangen vi får är när tjejerna kallar huset ett vardagsrum. Det är precis vad vi strävar efter, säger Sofie.

Utöver de tre kollegorna finns det även kuratorn Elin som kommer på besök med jämna mellanrum och erbjuder inviduella samtal med tjejer som önskar det, likt de andra som jobbar på tjejhuset.

Förutom kuratorn besöks Tjejhuset av andra organisationer så som Sveriges blåbandungdom och Juventas ungdomsjour. 

– Vi finns här och sträcker ut en hand till de som kanske har en tuff period. Vi kan erbjuda samtal och har tystnadsplikt, men också förmedla kontakt till andra platser som kan hjälpa om det skulle behövas, säger Lena till Telgnytt.

Har du har ett barn eller är ett som sitter sysslolös inför sommaren. Passa på att anmäla till Tjejlägret Sommarskoj på Telge ABs hemsida.

Text: Emilia Leray.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 20 april 2022 00:00

Ungas framtid i fokus vid konferens i Södertälje

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Foto: Alexander Isa

Frågan om ungas välbefinnande och framtidstro står i centrum för Södertälje kommuns och Samordningsförbundets kommande konferens tillsammans med nationella samordnaren för Agenda 2030.

Sedan 2022 har Samordningsförbundet i Södertälje finansierat pilotprojektet ”Nu börjar vi med barnen, ett projekt om framtidstro!”, för att kartlägga ungas behov och önskemål. I samband med projektet sker en konferens i Södertälje stadshus i december som syftar till att sprida kunskap och inspiration kring hur samhällets olika aktörer gemensamt kan bidra till att unga mår bra och ser ljust på framtiden.

Under konferensen kommer projektledare som arbetat med pilotprojektet att dela med sig av sina erfarenheter och lärdomar. Bland annat kommer man att diskutera skillnaden mellan främjande och förebyggande insatser för ungas välmående.

Målet är att hitta sätt för samhällets alla sektorer – offentlig, privat och ideell – att gemensamt bidra till att skapa goda förutsättningar för alla barn och unga att må bra och se ljust på livet.

Konferensen äger rum klockan 08:30-10:30, imorgon, den 11 december, i stadshuset.

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 18:14
Senast uppdaterad: 10 december 2023 18:14

SENASTE NYTT: Flera anhållna efter skjutningen i Hovsjö

DSC_0048

Foto: Shamash Oyal

Tre personer sköts mitt i ett bostadsområde. Sent på kvällen kunde polisen gripa tre misstänkta gärningsmän som nu har anhållits av åklagare

Polislarmet om skottlossningen i bostadsområdet kom in klockan 18.45 på lördagskvällen. Enligt polisens talesperson meddelades först till Telgenytt att en person hade blivit skjuten, men enligt nya rapporter hade antalet skjutna personer ökat till tre.

Polisen på plats i samband med skjutningen i Hovsjö. Läsarbild

Flera personer gripna.
Enligt ett vittne, som Expressen har talat med, observerades tre personer i svarta kläder, varav en med luvan uppe, som flydde från platsen. De ska, efter skjutningen, ha sprungit i olika riktningar, enligt tidningens uppgifter.

Under kvällen kunde polisen rapportera att man lyckats gripa tre unga män inom ramen för förundersökningen. Samtliga har anhållits av åklagare under natten. 

De skjutna uppges vara i 18-årsåldern samt en ung pojke i 16-årsåldern. Samtliga fördes till sjukhus för vård. Under natten kunde en av de skjutna lämna sjukhuset efter att ha fått vård.

De andra två vårdas fortfarande på sjukhus med oklara skador, rapporterar polisen.

Läs mer: – Skjutningen i Hovsjö

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 10:24
Senast uppdaterad: 10 december 2023 10:24

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.