Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Barnen på LFI nådde en milstolpe – ”Otroligt stort för oss”

2022_04_5C8E01DA-2792-4A42-9E84-2AD7FE0D9A99

Barnen på Läsfrämjarinstitutet, Läslandet, i Södertälje har nått en milstolpe. 

Barn i åldrarna 9 till 12 år på LFI-Läslandet avslutade nyligen en hel kapitelbok vilket uppmärksammades och firades ordentligt.

– Jag är så imponerad av barnens entusiasm och ökade intresse för läsning. Det är otroligt stort för oss att avsluta en periods läsning, säger Marlen Eksander till Telgenytt.

Grundaren och verksamhetschefen för LFI, Marlene Eskander, nominerades nyligen till kommunens Hållbarhetspriset 2021. De som bevittnat hennes hårda arbete är föga förvånade över nomineringen.

Allt i LFI-Läslandet verksamhet görs med enomt engagemang för barn och vuxna vars syfte är att stärka demokratin och öka integrationen och delaktigheten i samhället. 

Hållbarhetspriset tilldelades denna gång till Jan Johansson från Second hand till hjälp, men Eskanders arbete för samhället fortsätter.

Nyligen avslutade barnen på LFI en hel kapitelbok efter fem veckors arbete och firade högtidligt med middag, poddinspelningar, boksamtal och teater. Att barnen väljer att kommer till ett läs- litteraturoch kultursammanhang på sin fritid betyder oerhört mycket berättar Marlen Eksander. 

Marlen Eksander från LFI, grundare och verksamhetschef.

– Det är stort för oss att få barnen att samlas kring litteratur och vilket fantastiskt arbete mina kollegor, Per Sörås teaterpedagog och skådespelare Nurbo Bozan har gjort med barnen, säger Eskander och fortsätter.

– Jag blir så rörd av deras blinda tro att barn kan, förmår och vill om de får förutsättningar och tillräckligt med uppmuntran. Barnen var väldigt glada och entusiastiska i boksamtalet över pizzamiddagen. De vill fortsätta läsa och spela teater, det är kombinationen som lockar säger hon.

Barnen på LFI läste boken ”Habib, meningen med livet” som handlar om barn i förorten som barnen kunder relatera till. 

– Det kändes som om vi läste om oss själva karraktärerna i boken pratar olika språk. Tänk om jag kunde bli omskriven, att det står om oss i böcker, säger ett av barnen och får medhåll av andra barnen.

Nu vill barnen på LFI, med Marlen i spetsen, skriva sin egna Läslandet bok.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 20 april 2022 00:00

En kvinna krävs tillbaka på 200.000 kronor

Försäkringskassan

Bild: Creative Commons.

En kvinna från Södertälje, född 1965, anses ha fått för mycket i sjukersättning efter en utredning.

Nu beslutar Försäkringskassan att kräva över 200.000 kronor för felaktiga utbetalningar.

Den felaktiga utbetalningen från Försäkringskassan uppmärksammades efter inkomna uppgifter från Skatteverket. Enligt utredningen ska den 57-åriga kvinnan arbetat samtidigt som han fått en hel sjukersättning från november 2018 till maj 2022.

Försäkringskassan har uppgifter om att kvinnan arbetat i varierade omfattningar fram och av den anledningen krävs hon tillbaka på 209.192 kronor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 04:00
Senast uppdaterad: 24 september 2022 16:57

Skjutne 20-åringen allvarligt skadad – Ökad polisiär närvaro

Towe Polisen . Montage Alex Ataseven

Towe Hägg polisens presstalesperson.Foto/Montage: Polisen/Shamash Oyal/Alex Ataseven.

Vid 19:30-tiden under fredagskvällen avlossade en okänd gärningsperson flera skott mot en man i Saltskog.

En 20-träffades och vårdas just nu på sjukhus för allvarliga skador.

Tillståndet för den skjutne är under lördagen oklart, men enligt polisens uppgifter ska mannens tillstånd vara allvarlig.

– Skadeläget beskrevs som allvarligt under gårdagskvällen, säger polisens presstaleperson, Towe Hägg till Telgenytt.

Enligt en poliskälla, som LT talat med, ska den skjutne mannen kopplas till kriminella nätverk och vara nära anhörig till den person som mördades på Gillestigen i Ronna den 22 februari tidigare i år.

23-årligen som sköts i februari träffades med flera skott på nära håll när han satt i bilen. Han fördes med ilfart till sjukhuset i Södertälje, men hans liv gick inte att rädda.

Polisen på plats i Saltskog under fredagskvällen. Foto: Shamash Oyal.

Den 20-åring, som enligt LT ska vara när anhörig till mördade 23-årigen, lyckades självmant ta sig till sjukhus efter skjutningen på Barrtorpsvägen i Saltskog. Enligt uppgifter till Telgenytt ska minst sex skott ha avlossats mot honom.

Enligt uppgifter, som publicerats på sociala medier, ska boende i området hört fler skott avlossats och sedan ska flera personer sett springa från platsen. Till Telgenytt uppger polisen att man under lördagen fortsatt att utreda händelsen samt ökat en polisiär närvaro i området med omnejd.

– Vi har en ökad polisiär närvaro, just för att kunna hjälpa till men också för att kunna svara på frågor som kommer från boende eller passerande. Utredningspersonalen har även fortsatt med sitt arbete under dagen, men exakt vad det har gett är ingenting som går att berätta så här tidigt, säger Towe Hägg på polisen till Telgenytt.

I nuläget har polisen ingen person gripen misstänkt för gårdagens skjutning, men en förundersökning om försök till mord är inledd.

Stort område spärrades av efter skjutningen. Foto: Shamash Oyal.

Läs även: 23-åring död efter skjutningen i Ronna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 september 2022 16:25
Senast uppdaterad: 24 september 2022 16:27

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)