Dömdes för att ha stört utrikesministern under tal – Nämnde inte Chiles situation

2022_04_B3A91E68-F7F3-4469-AAD2-DBECEF725D11

Ann Linde och Erika Murga Foto: Cc./ Vänsterpartiet.

2019 hölls en manifestation och en påminnelse till riksdagens ledamöter över den dåvarande situationen i Chile.

Flera dödades och tusentals skadades och befolkningen i Chile rasade mot den konservativa regering och de stora klassklyftorna i landet.

Befolkningen i Chile krävde bland annat högre löner och att landets konstitution skulle omformuleras.

I samband med detta höll utrikesminister Ann Linde (S) en interpellationsdebatt i riksdagen om mänskliga rättigheter. Bland åhörarna befann sig flera personer som följde talet noggrant, men när Ann Linde (S) inte nämnde Chiles situation i debatten visade flera av åhörarna sitt missnöje.

Detta gjordes genom att flera av åhörare störde Linde mitt under det pågående talet.

Bland annat protesterade flera åhörarna mot att situationen i Chile inte togs upp i utrikesministerns tal och dömdes senare i rätten för att ha stört utrikesministern under pågående tal.

En av de dömda, Södertäljepolitikern Erika Murga (V), menar att hovrätten felaktig bedömt en kort missnöjesyttring som en straffbar handling.

Totalt dömdes sju personer för störande av förrättning, med bötesstraff på varierande belopp, men nu överklagas domen till HD.

En annan av de dömda personerna menar att det handlade om en manifestation och en påminnelse till riksdagens ledamöter över situationen i Chile.

Personen anser även att det var fråga om en legitim åsiktsyttring och att HD bör bena ut vad som gäller i fallet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 16 april 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors