Björkestaskolan hyllas av skolinspektionen efter granskning

2022_04_3AE92B61-CBEA-4FF5-9C60-8A99710324F8

Foto: Alex Ataseven.

Skolinspektionen genomförde nyligen en granskning av 30 skolor för att granska undervisningen i årskurs 4.

Bland annat besöktes Björkestaskolan i Nykvarn som nu får beröm av Skolinspektionen för att ligga långt fram i sin kunskapsutveckling.

”Granskningen visar att lärarna i sin planering i hög utsträckning förbereder material även för elever som ligger långt fram i sin kunskapsutveckling, men inte alltid låter elever arbeta snabbare än klasskamraterna.” skriver Skolinspektionen.

I intervjuer med Skolinspektionen uppger lärarna på skolan att fokus alltid har varit på att alla elever ska nå målen, men att de nu även börjat titta på att alla elever ska få utmaningar.

Skolinspektionens granskningen visar även att lärarna lika mycket uppmärksammar och stöttar både pojkar och flickor. Vidare framgår det att lärarna uppmuntrar elever i sin kunskapsutveckling och som saknar detta hemifrån.

Däremot framgår det i Skolinspektionens slutsatser att rektorn behöver bli bättre på att följa upp denna elevgrupp och utveckla deras undervisning samt låta lärare och elevhälsa samarbeta på området.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 15 april 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors