Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Albera Jene från Södertälje nominerad till kungligt pris – ”Känns overkligt”

2022_04_277352069_490532096112226_6552506167817986145_n

Foto: Kungligaslottet.

Varje år, sedan 2007, tilldelas Kompassrosen till unga ledare av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

I år nomineras Albera Jene från Södertälje för sina fantastiska insatser och engagemang för bland annat damfotbollen hon engagerar sig i.

Kompassrosen är ett stipendium som delas ut av Sveriges konung, Carl XVI Gustav, till unga värde-drivna ledare som med mod, tanke och handlingskraft bidragit till positiv förändring.

– Det känns overklig, men också jättespännande med nomineringen. Jag är väldigt tacksam över detta och det en ära att få vara en av finalisterna, säger Albera Jene till Telgenytt.

Totalt nominerades hundratals, men endast 10 personer utsågs till finalister, och en av dessa är 20-åringen Albera Jene som sedan 14 års åldern velat förändra världen via sitt engagemang för fotboll.

– Bland annat har hon hållit i kostnadsfria fotbollsträningar med syftet att skapa trygga mötesplatser för unga tjejer. Hon har även utvecklat flera projekt i Södertälje, som damsatsningen för Assyriska FF. På Svenska hjältar-galan 2020 vann hon pris i kategorin Årets ungdomshjälte, säger Ida Hennerdal verksamhetsledare på Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap, i nomineringen.

– Utmärkelser som denna får en att vilja kämpa ännu mer för tjejers rätt inom sport och ledarskap, säger Albera Jene.

Syftet med Kompassrosen är att uppmärksamma unga som engagerat sig och tagit ansvar utöver det vanliga. Samtidigt vill Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap lyfta fram ungas insatser i samhället och inspirera fler unga att våga leda sig själva och andra.

Den 4 maj delas ett stipendie på 50 000 kronor till utvalda kandidater under en prisutdelning på Kungliga slottet.

Läs även: Succé för Assyriskas damlag

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 21 februari 2023 13:44

Ledaren döms till fängelse efter den grova utpressningen

IMG_9516

FOTO: Ur polisens förundersökning.

Den person som pekas ut av polisen som ledare för ett kriminellt nätverk i Södertälje döms till fängelse.

Tre personer, från Stockholm, Södertälje och Nykvarn, från ett kriminellt nätverk greps och åtalades för grov utpressning av en företagare i Södertälje. En av personerna, en 28-årig man, bedöms av polis ha en ledande roll i en konflikt mellan kriminella gäng i Södertälje.

Det var under perioden oktober till november som 28-åringen, tillsammans med två andra män, 20 och 21 år gamla som misstänktes för medhjälp till försök till grov utpressning, utsattes en företagare för hot och krav på betalning av en påstådd skuld.

”Du är skuldsatt nu eftersom du har sagt mitt namn. Du måste betala 50 000 kr på grund av det, du har 48 timmar på dig att hämta dem.”, ska 28-åringen ha sagt till företagaren.

Trots flera försök att lösa sig ut ur situationen fortsatt männen att pressa honom och dennes familj. Företagaren beslutade slutligen att kontakta polis och upprättade en anmälan, men valde även att flytta från landet efter oro om sin egen säkerhet.

Rättegången mot männen inleddes den 13 mars och nu meddelar domstolen sitt beslut i ärendet.

De två unga männen som misstänktes för medhjälp till försök till grov utpressning frias, men 28-åringen döms i tingsrätten. Mannen som polisen pekar ut som ledare för ett kriminellt nätverk och tillhör falangen i Saltskog dömds till ett års fängelse.

Läs även: – Utpressad familj lämnar Sverige – ”Ohållbart att bo här”

Misstänkta utpressarna och den utsatta företagaren. FOTO: Ur polisens förundersökning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 mars 2023 17:16
Senast uppdaterad: 31 mars 2023 17:17

Utsattes för knivattack och rånförsök – Lurades av vän

2022_01_polis

Arkivbild.

En Södertälje utsattes för knivhugg under ett rånförsök. Två män, varav en medborgare i Afghanistan, dömdes för försök till rån. Men nu ska en av männen prövas av Högsta domstolen för sin roll i ärendet.

Rånförsöket ägde rum i Södertälje den 11 augusti 2021. Offret hade körts till en plats av sin kompis där en annan väntade. Väl på plats slets offrets bildörr upp och under vapenhot tvingades att lämna över en värdefull guldkedja, men när offret gjorde motstånd höggs han med en kniv. Den andra gärningsmannen satt och väntade i bilen och hävdar att han inte kände till någon brottsplan. Inte heller ska han ha märkt det pågående rånförsöket medan han väntade i bilen och yrkar på att bli friad från brottsanklagelserna.

I hovrätten dömdes den ena mannen, född 2000, till tre år och sex månaders fängelse för försök till grovt rån samt misshandel och narkotikabrott vid ett tidigare tillfälle. Den andra mannen född 2001, som skjutsade offret till platsen, dömdes till skyddstillsyn och fängelse i tre månader.

Två hovrättsråd var dock skiljaktiga och ansåg att mannen, född 2001, skulle dömas för medhjälp. Nu återstår det att se vad Högsta domstolen beslutar, men Riksåklagaren motsätter sig en ändring av domen och anser att mannen agerade tillsammans med sin kompis och var en del av en gemensam brottsplan.

”Han måste ha insett att det fanns en risk. Han har också genom sitt agerande visat att han varit likgiltig inför den omständigheten att ett rån kunde komma att begås. Mot denna bakgrund ska han dömas för att ha främjat rånförsöket på det sätt som åklagaren har påstått”, skriver hovrätten.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 mars 2023 15:23
Senast uppdaterad: 31 mars 2023 15:24

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors