Albera Jene från Södertälje nominerad till kungligt pris – ”Känns overkligt”

2022_04_277352069_490532096112226_6552506167817986145_n

Foto: Kungligaslottet.

Varje år, sedan 2007, tilldelas Kompassrosen till unga ledare av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

I år nomineras Albera Jene från Södertälje för sina fantastiska insatser och engagemang för bland annat damfotbollen hon engagerar sig i.

Kompassrosen är ett stipendium som delas ut av Sveriges konung, Carl XVI Gustav, till unga värde-drivna ledare som med mod, tanke och handlingskraft bidragit till positiv förändring.

– Det känns overklig, men också jättespännande med nomineringen. Jag är väldigt tacksam över detta och det en ära att få vara en av finalisterna, säger Albera Jene till Telgenytt.

Totalt nominerades hundratals, men endast 10 personer utsågs till finalister, och en av dessa är 20-åringen Albera Jene som sedan 14 års åldern velat förändra världen via sitt engagemang för fotboll.

– Bland annat har hon hållit i kostnadsfria fotbollsträningar med syftet att skapa trygga mötesplatser för unga tjejer. Hon har även utvecklat flera projekt i Södertälje, som damsatsningen för Assyriska FF. På Svenska hjältar-galan 2020 vann hon pris i kategorin Årets ungdomshjälte, säger Ida Hennerdal verksamhetsledare på Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap, i nomineringen.

– Utmärkelser som denna får en att vilja kämpa ännu mer för tjejers rätt inom sport och ledarskap, säger Albera Jene.

Syftet med Kompassrosen är att uppmärksamma unga som engagerat sig och tagit ansvar utöver det vanliga. Samtidigt vill Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap lyfta fram ungas insatser i samhället och inspirera fler unga att våga leda sig själva och andra.

Den 4 maj delas ett stipendie på 50 000 kronor till utvalda kandidater under en prisutdelning på Kungliga slottet.

Läs även: Succé för Assyriskas damlag

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 14 april 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors