Annons

Advokatbyrån
LexSeven

Metin ataseven

Advokat & notarius publicus

Metin Ataseven

21 liv har skördats enbart i år – Sverige i topp med flest dödskjutningar

2022_04_CA9F9671-D848-437C-AE36-1E29E4F45C78

Det dödliga våldet eskalerar och enbart i Södertälje har två mord skett på kort tid.

Sedan starten på 2022 har det ungefär skett lika många skjutningar som det var 2020 och nu fruktar Gunnar Appelgren, polisens gängexpert, att 2022 går en dyster trend till mötes.

– Tittar man på starten det här året är det fler döda men ungefär lika många skjutningar som det var 2020. Det är en väldigt hög nivå vi ligger på just nu, säger Gunnar Appelgren till SVT.

I Södertälje sköts en 23-åring på en parkering i stadsdelen Ronna den 22 februari. Han träffades med flera skott genom den laminerade bilrutan och avled kort därefter.

Ungefär 1,5 månad senare, söndag den 10 april, sköts ytterligare en ung man i 20-årsåldern till döds vid Rosenlund i Södertälje tidigt på söndagsmorgonen och blev skjutvapenvåldets 20:e dödsoffer.

Knappt 12 timmar senare mördades ännu en ung man i 20-årsålder i Skarpnäck och blir landets senaste dödsoffer.

Enligt statistik av brottsförebyggande rådet, Brå, låg Sverige i topp med flest dödskjutningar av de 23 länder i Europa som studerades.

Enligt Gunnar Appelgren, som SVT talat med, kopplas det dödliga våldet alltifrån narkotikaaffärer och marknadsrivalitet till personliga kränkningar mot flickvänner eller familjer.

– Det finns fortfarande finns väldigt våldsamma konflikter och spiraler där hämnd går på hämnd. Just det första brottet att man försöker skjuta ihjäl någon skapar den här spiralen av våld, säger Appelgren till SVT

Senaste offret i Södertälje var en ung man som skulle besöka sin mördade bror som ligger begravd på Södertälje Kyrkogård sedan 2016.

Varför och av vem 20-åringen sköt till döds i söndags vet man ännu inte.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 12 april 2022 00:00

Polisen ryckte ut efter larm om smällar från vapen i Södertälje

polishelikopter

Arkivbil: Shamash Oyal.

På måndagskvällen inkom uppgifter om en misstänkt skottlossning i utkanten av Södertälje. 

Enligt polisens uppgifter ska den misstänkta skottlossningen ägt rum vid Tysslingeområdet.

Det var vid 21-tiden som inringare hört smällar i Tysslinge varpå en stor polisinsats inleddes med bland annat polishelikopter.

– Personer hade hört knallar från ett vapen i Tysslingeomårdet, så vi arbetade med ett antal patruller och helikopter, säger Daniel på polisen till Telgenytt.

I samband med larmet arbetade flera patruller med att undersöka ljudens ursprung som kort därefter lokaliserades. Det visade sig vare en man med vapenlicens som hade avlossat sitt jaktvapen.

Polisen befinner sig just nu på platsen och undersöker händelsen, men det är i nuläget oklart om vapnet brukats på sådant vis att det kommer leda till en anmälan.

– Det är inte helt klart om det blir en anmälan eller inte, vi fortsätter att arbeta med den delen, säger polisen till Telgenytt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 augusti 2022 20:43
Senast uppdaterad: 8 augusti 2022 20:43

Dog efter att ha rånats och misshandlats – Två män döms till fängelse

297214428_1453398985193662_2236672990594494739_n

Foto: Polisens förundersökning.

I vintras omkom en 30-årig man efter att ha blivit lurad till en plats i Södertälje där han rånades och misshandlades till döds. Två män dömdes till fängelse, men den tredje friades i hovrätten.

Det var den 6 januari 2022 som några personer satt i en bar i centrala Södertälje och umgicks. Då bestämde två av männen att råna 30-åringen och lurade honom till Linanäs.

30-åringen trodde dock att han skulle få skjuts till en annan adress, men väl i bilen påstod männen att de först skulle träffa en person för att hämta alkohol.

Men istället kördes han till en plats där han misshandlades brutalt.

Väl framme Vid Linanäs Marina blev 30-åringen misshandlad, rånad och lämnades medvetslös på platsen utan skor i minusgrader.

Gärningsmännen lyckades få med sig mobil, skor och kontanter och därefter återvänder de till baren där de tidigare druckit öl ihop.

De dömda männen sitter med 30-åringen innan han kidnappas, rånas och misshandlas. Foto: Polisens förundersökning.

Efter händelsen ska minst en av männen uppmärksammats med trasiga knogar och enligt vittnesuppgifter ska männen dagen efter ha varit ”glada men lite skrytiga” och sagt bland annat att ”han förtjänade stryk”.

30-åringen misshandlades så svårt att han sex dagar efter händelsen omkom till följd av sina skador.

Totalt åtalades tre män för rån och vållande till annans död efter händelsen. Två av männen dömds till fängelse, men den tredje friades.

Hovrätten fastställer nu straffet mot en 29-åring till två års fängelse för rån och vållande till annans död och en 30-åring man döms till ett år och tre månaders fängelse för medhjälp till rån.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 augusti 2022 18:32
Senast uppdaterad: 8 augusti 2022 18:32

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors