Företag i fokus:

Nya 5G nätet etablerar sig i Södertälje – Se om din leverantör täcker ditt område

2022_04_095B6922-AF11-4044-9F68-6BB95F89CB68

Foto: Alex Ataseven.

Den supersnabba 5G-uppkopplingen börjar ta fart i Sverige på riktigt och nu erbjuder flera mobilleverantörer uppkoppling även i Södertälje, men inte alla.

Den andra april skrev Telgenytt om att en ny 5G basstationen monterades klart i centrala Södertälje som kommer ge upphov till en mängd innovationer och häftig teknik. Nya 5G bidrar även till högre datahastigheter, kortare svarstider och drivs av 100 procent förnybar el. 

I takt med att vi använder allt fler avancerade tjänster i våra mobiler och andra uppkopplade enheter behövs ett större behovet av data.

Enligt uppskattningar stödjer 5G anslutning upp mot 100 gånger fler enheter och hjälper utvecklingen av bland annat artificiell intelligens och maskininlärning. Exempelvis kan säkerhetssystemet för bilar förebyggs med 5G kan genom blixtsnabba responser.

Med 5G får vi även snabbare hastighet i mobilerna och en hastighet på upp till 20 Gigabit per sekund kan uppnås, högre än både 4G och 4G LTE.

Fördröjning minskas avsevärt, kanske så lågt som 1-2 millisekunder mot dagens 4G som levererar på 50 millisekunder .

Telgenytt har sammanställt fem mobiloperatörer genom operatörernas egna täckningskartor. De flesta har byggt ut och täcker stora delar av centrala Södertälje, men sämst med att erbjuda Södertäljeborna 5G är Tre.

Tre erbjuder ingen 5G alls tills sin kunder, får vänta ett tag till för kunna nyttja den snabba 5G-uppkopplingen.

Se om din mobiloperatör täcker ditt område

TRE har sämst 5G täckning i Södertälje. Täckningskarta Tre.
Täckningskarta Telia
Täckningskarta Tele 2
Täckningskarta Telenor

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 8 april 2022 00:00

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 5 mars 2024 11:14

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors