Företag i fokus:

Annons

Nya 5G nätet etablerar sig i Södertälje – Se om din leverantör täcker ditt område

2022_04_095B6922-AF11-4044-9F68-6BB95F89CB68

Foto: Alex Ataseven.

Den supersnabba 5G-uppkopplingen börjar ta fart i Sverige på riktigt och nu erbjuder flera mobilleverantörer uppkoppling även i Södertälje, men inte alla.

Den andra april skrev Telgenytt om att en ny 5G basstationen monterades klart i centrala Södertälje som kommer ge upphov till en mängd innovationer och häftig teknik. Nya 5G bidrar även till högre datahastigheter, kortare svarstider och drivs av 100 procent förnybar el. 

I takt med att vi använder allt fler avancerade tjänster i våra mobiler och andra uppkopplade enheter behövs ett större behovet av data.

Enligt uppskattningar stödjer 5G anslutning upp mot 100 gånger fler enheter och hjälper utvecklingen av bland annat artificiell intelligens och maskininlärning. Exempelvis kan säkerhetssystemet för bilar förebyggs med 5G kan genom blixtsnabba responser.

Med 5G får vi även snabbare hastighet i mobilerna och en hastighet på upp till 20 Gigabit per sekund kan uppnås, högre än både 4G och 4G LTE.

Fördröjning minskas avsevärt, kanske så lågt som 1-2 millisekunder mot dagens 4G som levererar på 50 millisekunder .

Telgenytt har sammanställt fem mobiloperatörer genom operatörernas egna täckningskartor. De flesta har byggt ut och täcker stora delar av centrala Södertälje, men sämst med att erbjuda Södertäljeborna 5G är Tre.

Tre erbjuder ingen 5G alls tills sin kunder, får vänta ett tag till för kunna nyttja den snabba 5G-uppkopplingen.

Se om din mobiloperatör täcker ditt område

TRE har sämst 5G täckning i Södertälje. Täckningskarta Tre.
Täckningskarta Telia
Täckningskarta Tele 2
Täckningskarta Telenor

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 8 april 2022 00:00

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)