Halv miljard extra till sjukvården – Så mycket får Södertälje Sjukhus

2022_01_Sodertalje-Sjukhus-scaled

Region Stockholm delar ut 500 miljoner kronor extra till akutsjukhus och närsjukvård för att förbättra tillgängligheten och kvaliteten.

250 miljoner delas ut till Akutsjukvården och 14,9 miljoner kronor av dessa är avsedda till Södertälje Sjukhus.

Merparten av pengarna fördelas mellan sjukhusen, vårdcentralerna och andra vårdområden.

Syftet med tillskottet på en halv miljard kronor är att stärka vården efter pandemin och för att bidra med en ordentlig återhämtning. 

– Tusentals människor behöver gå på vårdbesök, operationer och behandlingar samtidigt som nya patienter med nya vårdbehov också ska få hjälp. Vi behöver fler vårdplatser på sjukhusen, vilket betyder bättre bemanning och bra arbetsvillkor. Vi behöver fortsätta förstärka vårdcentralerna, där husläkare, distriktssköterskor, psykologer och andra professioner ska kunna ta emot både uppskjutna och nya besök, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) i ett pressmeddelande. 

Vidare berättar Anna Starbrink (L) att sjukvårdens budet för 2022 utökades med 2,2 miljarder, samt att det fanns utrymme för snabba beslut om nya satsningar. 

– När fjärde vågen av pandemin slog till såg vi ett behov av sådana förstärkningar för att ge vården nya möjligheter att hantera situationen på ett bra sätt för både personal och patienter. En halv miljard tillsköts och nu kommer vi besluta hur de fördelas. Vi överväger noggrant var varje krona gör bäst nytta och 55,5 miljoner kronor återstår att fördela, berättar Anna Starbrink (L).

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 8 april 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors